ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τρίτη 17 Απριλίου 2012

1ο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

«ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ» - ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με το έργο του Μάικ Μπάρτλετ «Όροι Συμβολαίου» - ξεκινούν μεθαύριο Πέμπτη 19 Απριλίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», οι παραστάσεις στο πλαίσιο του 1ου «Θεατρικού Φεστιβάλ της Πόλης» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το εξαιρετικά επίκαιρο αυτό έργο του Μάικ Μπάρτλετ (γεν. 1980) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο (...) την θεατρική σεζόν 2008 – 09.

Πρόκειται για μια σχεδόν στα όρια του ντοκουμέντου “απομαγνητοφώνηση” για το τι συμβαίνει σήμερα στις πολυεθνικές εταιρείες και έχει ως αποτέλεσμα τις ολοένα αυξανόμενες αυτοκτονίες των υπαλλήλων τους. Με ψύχραιμο, χειρουργικό αλλά υπονομευτικά κωμικό τρόπο, αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι στυγνότερες δομές ενός ξέφρενου και αχαλίνωτου καπιταλισμού, έχουν πια ξεπεραστεί. Στην θέση τους έχει ήδη ανατείλει ένας καινούριος και ζοφερός Μεσαίωνας, όπου το “μεγάλο κόλπο” είναι η επαναφορά της Ανθρώπινης δουλείας με άλλο όνομα και μάλιστα με την απόλυτη συναίνεση (-και έξοδα) των ίδιων των σκλάβων.

Συντελεστές : Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη, Σκηνοθεσία: Λήδα Μπατσή, Σκηνικά – Κοστούμια: Νατάσα Ζηβανού, Μουσική: Θέμις Βελένη, Δημήτρης Δαλέζης, Σχεδιασμός φωτισμού: Πέτρος Ζηβανός, Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας, Παίζουν: Προσωπάρχης: Ιωάννα Λαμνή, Έμμα: Ελένη Κοτσώνα

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 19 έως και τις 22 Απριλίου, θα ξεκινούν στις 21:00 και η γενική είσοδος θα κοστίζει 10 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του 1ου «Θεατρικού Φεστιβάλ της Πόλης» που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου 2012, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο θέατρο «Άνετον», αρχικά σε οκτώ θεατρικές ομάδες της πόλης, ώστε η καθεμία από αυτές να έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του χώρου για μία εβδομάδα.

Οι ομάδες έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων και για την έκδοση εισιτηρίων, ενώ όλα τα έσοδα θα παραχωρηθούν στους συντελεστές τους.

Μέσω του πρώτου πιλοτικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού ευελπιστεί να καταστήσει το «Θεατρικό φεστιβάλ της πόλης» ένα μόνιμο και πολλά υποσχόμενο θεσμό και καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση, η οποία εντάσσεται στη φιλοσοφία των εκδηλώσεων, υπό τον γενικότερο τίτλο «Στήριξε τους Τοπικούς σου Ήρωες».

ΣΤΗΝ ΒΙΛΛΑ ΜΙΑΝΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν στην ΒΙΛΛΑ ΜΠΙΑΝΚΑ (Βασ. Όλγας 180, τηλ. 2310 427555) τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ζωγράφοι της Αγίας Πετρούπολης», με έργα της περιόδου 1920 – 2012, από τη συλλογή της Πινακοθήκης.

Την έκθεση διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ανταλλαγής έργων της Πινακοθήκης της Αγίας Πετρούπολης και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα παρουσιαστούν στην Βίλλα Μπιάνκα 120 έργα μεγάλων ζωγράφων της Αγίας Πετρούπολης, που καλύπτουν την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών από την δεκαετία του 1920 ως τις μέρες μας. Ανάμεσά τους, ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ποικιλία και την ποιότητά τους και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα των: (Δυσάγνωστα ονόματα γραμμένα στα αρλουμποφράγκικα στο δελτίο τύπου της Δημαρχίας).

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή, 10:00 έως 18:00. Δευτέρα Κλειστά.

Συντονισμός: Αφροδίτη Οικονομίδου

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή της (...) στο πιάνο και του (...) στα κρουστά.

Η έκθεση αποτελεί συμμετοχή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την 10η επέτειο αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης και της επίσημης επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Αγία Πετρούπολη στην πόλη μας, από τις 23 έως και τις 27 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι από την 1η έως την 30η Αυγούστου 2012, η Πινακοθήκη Manege της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο «Τρεις Γενιές Θεσσαλονικέων Ζωγράφων», με έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012, στη Μονή Λαζαριστών, την έκθεση με τίτλο «Τα κινήματα της Ρώσικης Πρωτοπορίας (1900 – 1930). Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΔΥΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΡΑΣΕΙΣ

ΦΩΤΙΕΣ ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη


Από την Παρασκευή 20 Απριλίου, στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη

Η απόλυτη απελπισία της διάψευσης. Η απελπισία που οπλίζει το χέρι. Η άγρια πραγματικότητα της ζωής που υπερβαίνει και την πιο γόνιμη φαντασία. Το έγκλημα. Η ακροτελεύτια δράση του θύματος που μεταστρέφεται σε θύτη δεν είναι παρά η απεγνωσμένη ελπίδα να διασώσει τον κατακερματισμένο κόσμο του που λεηλατήθηκε αλύπητα.
Το Θέατρο έξω από τα Τείχη παρουσιάζει το έργο «Φωτιές ή Το έγκλημα» με κεντρικό άξονα τη συλλογής της Margerite Yoursenar «Φωτιές», μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενα αλλά και μαρτυρίες γυναικών που σκότωσαν τους συζύγους τους. Μία αποκρυπτογράφηση των βαθύτερων κινήτρων της πράξης αυτής.

Η συνολική βία δεν μπορεί παρά να ωθήσει σε μια πράξη βίας.
Διασκευή – σκηνοθετική – εικαστική επιμέλεια: Απόστολος Αποστολίδης
Ήχος: Χρήστος Μακρής – Σοφία Ζωντανού
Μουσική : Πέτρος Θεοδώρου
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Σχεδιασμός αφίσας - έντυπου υλικού: Σοφία Ζωντανού
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Καίτη Χρονοπούλου, Καίτη Σαμαρά, Βάλια Μωραϊτοπούλου
Από την Παρασκευή 20 Απριλίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 10€, Φοιτητικό και ομαδικό 8€
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6974397744 -

«ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ» - (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ)
Ροντρίγκο Γκαρσία


Πήραμε παράταση!..
Αν δεν έχετε συνηθίσει ν' ακούτε τα πράγματα με τ' όνομά τους κι αν η γυμνή αλήθεια σας σοκάρει, ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!
Η παράσταση συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία, από τις 20 Απριλίου, στο Θέατρο Όρα
Είστε όλοι σας καθάρματα. Η παράσταση της ομάδας Άνγκελους Νόβους μας συστήνει, σε πανελλήνια πρώτη, την ρηξικέλευθη γραφή του σημαντικού σύγχρονου αργεντινού συγγραφέα, σκηνοθέτη και σκηνογράφου Ροντρίγκο Γκαρσία.
Είστε όλοι σας καθάρματα. Τίτλος προκλητικός για ένα κείμενο που δεν είναι λιγότερο προκλητικό, αλλά συγχρόνως, δεν είναι μόνον αυτό: μέσα από θραύσματα γεγονότων που μεταφέρουν μια, πολύ συχνά, ωμή πραγματικότητα, μονολογικές αφηγήσεις ημερολογιακού χαρακτήρα, με μεταπηδήσεις σε χώρο και χρόνο, διάσπαρτες γενικευτικές σκέψεις και μια γλώσσα τολμηρή και ελευθεριάζουσα, αναδεικνύεται ένας ανατρεπτικός συγγραφέας, ένας αμφισβητίας με βαθιές κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, με καυστικό χιούμορ και οξυδερκή ματιά, ένας αγανακτισμένος άνθρωπος, και κυρίως ένας μεγάλος ποιητής φιλόσοφος, τρυφερός και ευαίσθητος.
Ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου παγκοσμίως, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, το 1964, και εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη το 1986. Εκεί ιδρύει τη θεατρική ομάδα “Λα Καρνιέρια Τεάτρο” (Θέατρο Κρεοπωλείο), με την οποία ανεβάζει παραστάσεις, πειραματικού πάντα χαρακτήρα, όπου αναμειγνύει το θέατρο με τις εικαστικές τέχνες, το βίντεο, τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την παράσταση. «Κάνω θέατρο γιατί δεν μ’ αρέσει ο κόσμος έτσι όπως είναι οργανωμένος. Δεν θέλω να υποταχτώ στον κοινό νου, δεν τη θέλω αυτή τη συναίνεση που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Αν υπάρχει μήνυμα στα έργα μου, αυτό είναι το πολιτικώς μη ορθόν». (R. Garcia)
Είστε όλοι σας καθάρματα. Η παράσταση θα ανέβει από την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στο Θέατρο Όρα, που έχει ήδη καθιερωθεί στις συνειδήσεις του θεατρόφιλου κοινού της Θεσσαλονίκης, ως ένας χώρος ποιοτικού, απαιτητικού και διαφορετικού θεάτρου για όλους.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Rodrigo Garcia
Μετάφραση: Δαμιανός Κωνσταντινίδης (με τη βοήθεια της Lucia Sanchez)
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Φώτα – σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Κίνηση: Έφη Δρόσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γρίβα
Παίζουν: Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νίκος Ράμμος, Δημήτρης Φουρλής
Αφίσα-διαφημιστικό υλικό: Βέτη Καρβουνάρη
Φωτογραφίες: Δανάη Τεζαψίδου
Υπεύθυνος παραγωγής: Αλέξανδρος Τσιούκας

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Καρύδη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αριέττα Μουτούση, Αντώνης Φραγκάκης, Νεφέλη Ορφανού, και οι: Ντορέττα Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Κίμων Φιορέτος, Κωνσταντίνος Κακούρης, Ιβάν Σβιτέλο.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αύριο (4/4/2012) στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915 -1935», στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου «Μάρτιν Γκλόριους», στο Βερολίνο.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου 2012, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ιστορικών, επιμελητών και ευρωπαϊκών μουσείων από την πρώτη παρουσίασή της στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 2008 (τίτλος: «Σύνθεση Αρχιτεκτονικής και Τέχνης στη Ρωσία 1915-1935») και συνέχισε την επιτυχημένη της πορεία στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με την "Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου", το μουσείο «Μάρτιν Γκλόριους» και με τη συμμετοχή του «Σούσεβ Στέιτ Μουσείο» της Μόσχας.
Με εφαλτήριο την διεθνή αυτή συνεργασία και με βάση την συλλογή Κωστάκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ετοιμάζει μια νέα σημαντική συμπαραγωγή, με την «Τάτε Μόντερν» του Λονδίνου και το Μουσείο «Στέντελιτζκ» του Άμστερνταμ, για το 2013 και 2014.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενόψει των εγκαινίων της έκθεσης θα μιλήσουν ο Γηραιός Σέβερνικ, διευθυντής του μουσείου «Μάρτιν Γκλόριους», ο Τηόμας Ομπεναάντερ, διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, η Μαρύ-Αν Σταβίνα, διευθύντρια ακαδημαϊκών υποθέσεων στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, ο φωτογράφος Ρίτσαρντ Πάρε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΦΩΤΙΕ Σ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Σε διασκευή και σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη

Από την Παρασκευή 20 Απριλίου, στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη

Η απόλυτη απελπισία της διάψευσης. Η απελπισία που οπλίζει το χέρι. Η άγρια πραγματικότητα της ζωής που υπερβαίνει και την πιο γόνιμη φαντασία. Το έγκλημα. Η ακροτελεύτια δράση του θύματος που μεταστρέφεται σε θύτη δεν είναι παρά η απεγνωσμένη ελπίδα να διασώσει τον κατακερματισμένο κόσμο του που λεηλατήθηκε αλύπητα.
Το Θέατρο έξω από τα Τείχη παρουσιάζει το έργο «Φωτιές ή Το έγκλημα» με κεντρικό άξονα τη συλλογής της (...) «Φωτιές», μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενα αλλά και μαρτυρίες γυναικών που σκότωσαν τους συζύγους τους. Μία αποκρυπτογράφηση των βαθύτερων κινήτρων της πράξης αυτής.
Η συνολική βία δεν μπορεί παρά να ωθήσει σε μια πράξη βίας.


Κείμενο - διασκευή: Απόστολος Αποστολίδης
Σκηνοθεσία: Απόστολος Αποστολίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Φωτισμοί: Απόστολος Αποστολίδης
Ήχος: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική : Πέτρος Θεοδώρου
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Σχεδιασμός αφίσας - έντυπου υλικού: Σοφία Ζωντανού
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Καίτη Χρονοπούλου, Καίτη Σαμαρά, Βάλια Μωραϊτοπούλου
Από την Παρασκευή 20 Απριλίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15 - ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 10€, Φοιτητικό και ομαδικό 8€
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6974397744

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚ...

20 Απριλίου 2012 έως 22 Απριλίου 2012. Παρ-Σαβ-Κυρ. 20:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1) - 25 Απριλίου 2012 έως 29 Απριλίου 2012. Τετ-Πεμ-Παρ-Σαβ-Κυρ 20:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Η παράσταση φαινόμενο που αγάπησαν κοινό και κριτικοί στο Θέατρο (...),
κερδίζοντας επάξια τον τίτλο «Παράσταση της χρονιάς», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 20 έως τις 29 Απριλίου

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί µια µεγάλη µουσικοθεατρική παραγωγή, φόρο τιµής στον ΑΤΤΙΚ, μια γοητευτική καλλιτεχνική προσωπικότητα, γεννήτορα όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων.
Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ένας 26µελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, µουσικούς και χορευτές «αναζητούν τον ΑΤΤΙΚ», το ύφος και το ήθος µιας ολόκληρης εποχής, µέσα από µνήµες και αισθήσεις, κείµενα και τραγούδια που σφράγισαν την ευαισθησία µας.
Μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής.
Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, με τους περίπατους στο Ζάππειο, τις καντάδες και τις μουσικές βραδιές στο αρχοντικό της οικογένειας Τριανταφύλλου. Περνάει στο Παρίσι της Μπελ-επόκ, με την περίφημη Μιστενγκέ να μεσουρανεί στα Follies Bergères και τον νεαρό Κλέωνα στο Ωδείο, τα μουσικά θέατρα και τα καμπαρέ να αρχίζει την καριέρα του ως «Αττίκ» - τραγουδοποιός. Τον ακολουθούμε στις γεμάτες περιπέτειες περιοδείες του σ’ όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι και τη Ρωσία της επανάστασης των Μπολσεβίκων!
Για να καταλήξουμε στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «Μάντρα»! Η «Μάντρα» υπήρξε ο ναός της τέχνης του Αττίκ και λειτούργησε για μιαν ολόκληρη δεκαετία (1930-1940), συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά! Υπήρξε φυτώριο πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς και ορισμένων από τους σημαντικότερους στιχουργούς και κονφερανσιέ.
Mουσική έρευνα – κείµενα: Λάµπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία – χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Στιχουργικά ιντερµέδια: Γιάννης Ξανθούλης. Ενορχήστρωση – µουσική διεύθυνση: Θόδωρος Κοτεπάνος. Σκηνικά – κοστούµια: Λίλη Πεζανού. Σχεδιασμός Φωτισµού: Γιώργος Τέλλος. Σχεδιασμός Ήχου: Σιμόν. Παραγωγή: Μιχάλης Αδάµ.
Πρωταγωνιστούν (µε αλφαβητική σειρά): Σία Κοσκινά, Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουµούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούµης, Άγγελος Παπαδηµητρίου, Άκης Σακελλαρίου. Ιδιαίτερα τιµητική η παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη. Μαζί τους οι Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Νικορέστης Χανιωτάκης, 10µελές µπαλέτο και 7µελής ορχήστρα.