ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

"ΠΑΕΙ, ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΡΙΑΚΗ"...

Πέθανε και ο Λάκης Παπάς!.. 'Ενας ένας-ένας το διαλάνε κι αραιώνουνε!.. Όλοι οι καλοί και άξιοι!  Οι ταλαντούχοι!.. Πίσω τους, το... Χάος!.. Μόνον η Μαρινέλα θα μείνει να τραγουδάει πλέι-μπακ τα κουρέλια της, στα πάρκα στα θέατρα και στα "Φεστιβάλ"... Άντε, να τα χιλιάσει αυτή, κι ας φύγουν ολοι οι άλλοι...
Τον θάνατο του Λάκη Παπά, σκύλευσε όπως πάντα το ΚΚΕ.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΟ “ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ” ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ, Του Κωνσταντίνου Ρόδη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης - Ιωάννης Κυφωνίδης
Με τη Νέλλη Γκίνη
Πρωτότυπη Μουσική (ζωντανά επί σκηνής): Μιχάλης Αβραμίδης
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις το Νοέμβριο του 2013, το «Mea Culpa» του Κωνσταντίνου Ρόδη , σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και του Ιωάννη Κυφωνίδη, με τη Νέλλη Γκίνη, επιστρέφει από τις 4-12 Απριλίου  στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Mea Culpa. Είναι το θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία και καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, στην προσπάθεια να μεγαλώσει και να στηρίξει ένας μέλος της με νοητική υστέρηση. Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής για έναν τρίτο και τελευταίο κύκλο.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Απριλίου  2014, στις 21:00  (CR1 M2)
Παραστάσεις: Σάββατο  5, Κυριακή  6 &  Πέμπτη  10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Απριλίου , στις 21:00.
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ , 5 ευρώ  (μαθητικά-φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες - εισιτήρια:  Τηλεφωνικά, στο 2310-895938-9, στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στα εκδοτήριά του, στην Πλατεία Αριστοτέλους. 

*/*

«ΚΑΝΤΑΝ»
Από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Α4Μ (αφορμή) 
28 & 29 Μαρτίου 2014 - Στο Δημοτικό Θέατρο 'Ανετον

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης 2014».
Παράσταση σωματικού θεάτρου όπου στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νοh και του σύγχρονου ιαπωνικού χορού Butoh συγκεράσονται  ζωντανά με την σύγχρονη μουσική.
Η παράσταση δημιουργεί μια οπτικοακουστική παρτιτούρα πάνω στην οποία ηθοποιοί,  χορευτές, και μουσικοί, «διαλογίζονται» γύρω από τα θέματα της οργανικής ουσίας της ζωής και των επιλογών της/μας.
Το Καντάν είναι μια διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Γιούκιο Μισίμα, το οποίο στην πρωτότυπή του μορφή αποτελεί έργο του ιαπωνικού θεάτρου Νοh.
Έργο ασυνήθιστης ομορφιάς, ποιητικό και σκληρό, θέτει ερωτήματα γύρω από την φύση και τις επιθυμίες του ανθρώπου, την πολιτική, την εξουσία, τον πλούτο. Όνειρο και πραγματικότητα , ζωή και θάνατος συγχέονται μέχρι τη στιγμή της  αφύπνισης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σήμερα, Δευτέρα 17 Mαρτίου 2014, στις 7.00 µ.µ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7), θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παύλου Θ. Κάγιου «Μη µ’ αφήσεις να χαθώ». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 16ουΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τον Ιανό.
Για το βιβλίο θα µιλήσουν η δηµοσιογράφος Βίκυ Χαρισοπούλου και ο δικηγόρος Γιώργος Παρασκευάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί δραµατοποιηµένο ντοκιµαντέρ, βασισµένο σε ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα και αγαπηµένες ταινίες που διατρέχουν τα 40 χρόνια (1973-2013) της ιστορίας των ηρώων του βιβλίου.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για 16η συνεχή χρονιά, άνοιξε χθες η αυλαία του “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης”, του 3ου καλυτέρου Φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη, με γεμάτη όπως πάντα την αίθουσα του “Ολυμπίου”, και τον κ. Δημήτρη Εϊπίδη, τον δημιουργό και διευθυντή του, να έχει την τιμητική του, να λάμπει από υπερηφάνεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Εϊπίδης στον εκλιπόντα καναδό δημιουργό και φίλο του Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013), του οποίου η απουσία φέτος επισημάνθηκε όλως ιδιαιτέρως, ήταν ο ξένος σκηνοθέτης παραγωγός και συγγραφέας που στήριξε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την αρχή, δεν έλειψε όσο ζούσε, από κανένα. Το φεστιβάλ τον τιμά από φέτος (πολύ σωστά), για όσα πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια, καθιερώνοντας το “Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ”, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Ογδόντα ξένοι δημοσιογράφοι διαπιστεύθηκαν έως χθες, ενώ το παρών δίνουν όλα σχεδόν τα μεγαλύτερα κανάλια, ΜΜΕ της υφηλίου, και στις άλλες παράλληλες δραστηριότητές του, όπως είναι η αγορά, το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ, το φόρουμ κ.α.
Τα εγκαίνια έκανε ο απερχόμενος (ξου, ξου, ξου) σκοπιανός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης διατελών ακόμα μια φορά... εν συγχίσει (πάλι τον κράσον έπιες, πάλι τον νουν απώλεσας), ενώ παρών ήταν και όλη η προδοτική πολιτική εν ενεργεία ντόπια, ή και άλλων περιοχών της Ελλάδος, χλέμπα.
Η ταινία που άνοιξε φέτος το Φεστιβάλ, ήταν η “Λίναρ” (όνομα αγοριού), της νεαρής ρωσίδας σκηνοθέτιδος Νάστια Ταράσοβα -η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, όπως η ίδια δήλωσε στο μικρόφωνο του Βήματος- μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, ο οποίος απεγνωσμένα αναζητεί νέα καρδιά στην Ιταλία, σε αντικατάσταση αυτής της πάσχουσας που έχει, αν θέλει να συνεχίσει να ζει, ή να υπάρχει.
Το φιλμ αγγίζει από την ανθρώπινη πλευρά του νόμου που απαγορεύει στη Ρωσία την μεταμόσχευση οργάνων (και καρδιάς), σε μικρά παιδιά -κάτι που προσωπικά μας βρίσκει σύμφωνους, δεν θα εξηγήσουμε εδώ γιατί;- σε γενικές γραμμές αυτή η ταινία ήταν καλή, όχι όμως και αυτό που εμείς περιμέναμε να δούμε, στην έναρξη του φετινού φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Κατά τα άλλα, από χθες και μέχρι την επόμενη Κυριακή, το κινηματογραφόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, θα έχει την χαρά και την τιμή να απολαύσει προνομιακά σε έξι αίθουσες, τις καλύτερες φετινές (περσινές) παραγωγές ταινιών τεκμηριώσεως, όλης της υφηλίου. 
Απών από τα εγκαίνια, ήταν ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιάννης Σμαραγδής. Ο σκηνοθέτης του "Ελ Γκρέκο". 

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

17 Μαρτίου 2014 - Ανοιχτή δοκιμή - συναυλία

Δευ 20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Τιμές εισιτηρίων: 5€ γενική είσοδος

 

Τον Μάρτιο του 2014 το πρόγραμμα Υιοθετήστε μιαν Ορχήστρα, φέρνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης την εξαιρετική Ορχήστρα Νέων της Ενωμένης Ευρώπης, με μια ριζοσπαστική νέα ιδέα: ότι οι ορχήστρες δεν υπάρχουν μόνο για το συμβατικό κλασικό κοινό αλλά για ολόκληρες πόλεις. Η EUYO θα βρίσκεται, προσκεκλημένη, στο Μέγαρο Μουσικής και θα κάνει ανοιχτές δοκιμές, ενώ θα δώσει κοντσέρτο για νέους, τους οποίους προσκαλεί με τα ακόλουθα λόγια: “ελάτε μαζί μας να ακούσετε σπουδαία μουσική να ερμηνεύεται με πολύ πάθος, σε έναν θαυμάσιο χώρο, στην καρδιά μιας σπουδαίας πόλης”.
Η πρώτη αυτή διαμονή της EUYO στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα πριν από το ντεμπούτο της Ορχήστρας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πριν από μια σειρά συναυλιών που θα δώσει το 2014 σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η EUYO αποτελεί (...) του Ο.Μ.Μ.Θ. για το 2014.
Η Ορχήστρα ενισχύεται οικονομικά από τα 28 Κράτη Μέλη όπως κι από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πήτερ Σταρκ, Διεύθυνση Ορχήστρας

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: ΕΔΩ
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -ομιλίες, συζητήσεις, μάστερκλας, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα καλύτερα του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ
Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον: Το ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο δημιουργούς που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ: Τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, έναν βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για όγδοη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (Υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου – Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας), Έφη Βουτυρά (Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Άρης Χατζηστεφάνου (Δημοσιογράφος –Σκηνοθέτης).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρος Κανδαράκης (Συντονιστής προγράμματος άμεσου διαλόγου, τμήμα μάρκετινγκ WWF Ελλάς).
Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣΤο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών Να είσαι και να έχεις του Νικολά Φιλιμπέρ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, Ανθρωπογεωγραφία της Κλερ Σιμόν (ενότητα «Όψεις του κόσμου») και Στο χείλος του κόσμου του Κλάους Ντρεξέλ (ενότητα «Κοινωνία»). 
 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΕΝΡΙ ΤΣΑΝΑΪ: ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ»
Το 16ο ΦΝΘ παρουσιάζει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση, μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι. Ο νεαρός δημιουργός o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη: Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.

ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ
Το 16ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου 2014 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα εξέλσιορ, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Ηλέκτρα Παλλάς και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από τις 16 έως 22 Μαρτίου 2014, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 500 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 60. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Φίλμ Τράνζιτ (Καναδάς), Αλ Τζαζίρα (Μεγάλη Βρετανία), Τσε-ντε-εφ (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Κανάλι+ (Γαλλία), Πλάνετ (Γαλλία), YLE (Φινλανδία), HBO Γιούροπ (Ουγγαρία), Τ-Βι-Ε (Ισπανία), RAI (Ιταλία), ΡΙΚ (Κύπρος), ΟΤΕ Τι-Βι (Ελλάδα), TG4 (Ιρλανδία), κ.ά. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχίζονται και τα (...), η επιτυχημένη σειρά συζητήσεων όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες.


ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα (...), σε παρόμοια λογική με το τμήμα (...) της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 9 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη φορά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Ωθορ-Γουερ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - EDN
Στο πλαίσιο ενός μάστερκλας (21/3, 11:15 – 13:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), το οποίο θα συντονίσει ο Μπεν Κέμπας, επικεφαλής της διανομής και προώθησης του διακεκριμένου ντοκιμαντέρ Ι αμ Μπρεαθινγκ της Σκωτσέζας σκηνοθέτιδας Έμα Ντέιβι, θα μας ξεναγήσει στα παρασκήνια της δουλειάς του, θα αναφερθεί σε όλη τη διαδικασία παρουσίασης του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ και θα μοιραστεί στρατηγικές και εργαλεία προκειμένου μια ταινία να βρει μεγαλύτερο κοινό. Παράλληλα, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 (10:00-15:00) και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 (10:00-13:00) στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», διοργανώνεται το, (από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 16ο ΦΝΘ και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA). To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και (...) επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας -Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο- καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Τεχνολογικο Ινστιτούτο Κύπρου). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΕΔΩ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«ΚΑΝΤΑΝ»

Από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Α4Μ (αφορμή) 28 & 29 Μαρτίου 2014
Στο Δημοτικό Θέατρο 'Ανετον.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης 2014».
Παράσταση σωματικού θεάτρου όπου στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νοh και του σύγχρονου ιαπωνικού χορού Butoh συγκεράσονται ζωντανά με την σύγχρονη μουσική.
Η παράσταση δημιουργεί μια οπτικοακουστική παρτιτούρα πάνω στην οποία ηθοποιοί, χορευτές, και μουσικοί, «διαλογίζονται» γύρω από τα θέματα της οργανικής ουσίας της ζωής και των επιλογών της/μας.
Το Καντάν είναι μια διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Γιούκιο Μισίμα, το οποίο στην πρωτότυπή του μορφή αποτελεί έργο του ιαπωνικού θεάτρου Νο.
Έργο ασυνήθιστης ομορφιάς, ποιητικό και σκληρό, θέτει ερωτήματα γύρω από την φύση και τις επιθυμίες του ανθρώπου, την πολιτική, την εξουσία, τον πλούτο. Όνειρο και πραγματικότητα , ζωή και θάνατος συγχέονται μέχρι τη στιγμή της αφύπνισης.

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA-ΕΛΛΑΣ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 5μμ - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, www.mcf.gr).
Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει σε επικοινωνία τους καλλιτέχνες του κουκλοθεάτρου με τους ειδικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους την κούκλα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η αξία της ως θεραπευτικό μέσο, και να ανοίξει μια συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των δύο κλάδων. Εκτός από τις παρουσιάσεις, θα γίνουν και τρία σχετικά βιωματικά εργαστήρια.

Πρόγραμμα Ημερίδας (5μμ-7.45μμ):

17:00 Έναρξη - Εισαγωγή
17:10 Γιώργος Πόλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Δραματοθεραπευτής, ψυχοθεραπευτής
«Δύο, δεν είναι. Δύο, ως εάν να είναι και ένα, ίσως είναι»
17:45 Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
«Η κούκλα ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία: Μία προσέγγιση»
18:15 Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
"Κλινικές εφαρμογές του μαύρου θεάτρου"
18:45 Ελένη Παπαγεωργίου, κουκλοθεραπεύτρια και καλλιτέχνης (παρέμβαση από τη Γαλλία μέσω skype) «Η εφαρμογή της κουκλο- θεραπείας στη Γαλλία»
19:00 Τάκης Σαρρής, Κουκλοπαίκτης
«Ένας κουκλοπαίκτης επτά χρόνια στο "περιβολάκι". Η εμπειρία μου.»
19:30 δεκάλεπτο διάλειμμα
19:45 Συζήτηση
18:20 Κλείσιμο της Ημερίδας

Εργαστήρια (3μμ-4:50μμ):
1. Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Θεραπευτικό κουκλοθέατρο»΄.
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
2. Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: "Το μαύρο θέατρο στην θεραπεία"
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
3. Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης (www.ayusaya.com)
«Βασικές αρχές κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας»
(διάρκεια 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

Για δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνείστε στο 6977150305.
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: 10 Ευρώ (για τα μέλη της UNIMA: δωρεάν).

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"

ΜΥΡΤΩ ΑΛΙΚΑΚΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Στην ταινία 'Το Δέντρο και η Κούνια' της Μαρίας Ντούζα που ανοίγει στη Θεσσαλονίκη
στον κινηματογράφο Ολύμπιον στις 6 Μαρτίου
Από την "Στράντα Φιλμς"
Η ταινία ‘Το Δέντρο και η Κούνια’ ανοίγει στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στις 6 Μαρτίου. Την Παρασκευή 7/3 και το Σάββατο 8/3 στον κινηματογράφο θα βρίσκονται η σκηνοθέτις Μαρία Ντούζα, ο παραγωγός Μιχάλης Σαραντινός και η συνθέτις Άννα Στερεοπούλου, για να μιλήσουν με το κοινό. Η ταινία έκανε επίσημη πρεμιέρα στο Βελιγράδι το Σάββατο 1 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βελιγραδίου.
Το Δέντρο και η Κούνια’ είναι μια ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης με φόντο της μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, η ταινία αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα, απροσδόκητες συνέπειες.
Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου, καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο εδώ και δεκαπέντε χρόνια – από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του,  άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.  Μια μέρα ο Βρετανός άντρας της, Χάρυ, μετατίθεται στην Κίνα. Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, την Άννα, και έρχονται στην Ελλάδα, για Πασχαλινές διακοπές.   Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε.  Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα, είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα...
Με αφετηρία τις μετατοπίσεις παιδιών από τη Μακεδονία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Εμφύλιο, η ταινία - που διαδραματίζεται στη Βόρειο Ελλάδα - συνυφαίνει σύγχρονη πραγματικότητα και πρόσφατη ιστορία σε ένα μοντέρνο μύθο όπου οι πρωταγωνιστές, μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές και συγκρούσεις, θα αναζητήσουν εν τέλει την μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.
Γυρισμένη στην ελληνική επαρχία με ένα εξαιρετικό καστ όπου συμμετέχουν η Μυρτώ Αλικάκη,  ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Νίκος Ορφανός και η Σέρβα ηθοποιός Μιριάννα Καράνοβιτς (Άντεργκράουντ, Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές), η ταινία Το Δέντρο και η Κούνια είναι η πρώτη μεγάλου μήκους της Μαρίας Ντούζα, που σπούδασε στη N.T.S. της Αγγλίας. Η ταινία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων MFI και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος "Μίντια" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το στάδιο της συγγραφής μέχρι το στάδιο της παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι η ταινία που είναι Ελληνοσερβική συμπαραγωγή, στο εξωτερικό εκπροσωπείται από την αυστριακή εταιρεία E.F.G., που με νέο αγγλικό τίτλο ως ‘Μια τοποθεσία που την λένε Σπίτι’ (http://www.eastwest-distribution.com/film/a_place_called_home) την μεταγλωττίζει ήδη σε τρεις γλώσσες με στόχο τη διανομή της στις Γερμανικές και Αυστριακές αίθουσες, αμέσως μετά την προγραμματισμένη προβολή της στη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας το φθινόπωρο.

Συντελεστές
Σενάριο: Μαρία Ντούζα, Βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μιριάννα Καράνοβιτς, Νίκος Ορφανός, Ίρις Μήττα, Γεννάδειος Πάτσης, Γιώργος Σουξές ,Τζον Μπίκνελ, Ελένη Κουλέτση
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας
Σκηνικά: Τζιοβάννι Τζανέτης
Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Μουσική: Άννα Στερεοπούλου
Παραγωγή: Steficon
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, NOVA,κ.λ.π.
Απόκομα της ταινίας ΕΔΩ: http://www.youtube.com/watch?v=wElao5H4Tbo

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

"ΟΣΚΑΡ" 2014

Καλύτερη Ταινία: «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ Μακ Κουίν (μαύρος)
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν, «Γκράβιτυ» (Μια αμερικάνικη μπούρδα και μισή)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Μάθιου Μακ Κόναχι, «Ντάλλας Μπάϊερς Κλαμπ»
Α' Γυναικείος Ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»
Β' Ανδρικός Ρόλος: Τζάρεντ Λέτο, «
Ντάλλας Μπάϊερς Κλαμπ»
Β' Γυναικείος Ρόλος: Λουπίτα Νιόνγκ'ο, «12 Χρόνια Σκλάβος»
Πρωτότυπο Σενάριo: Σπάικ Τζόουνς, «Της»
Διασκευασμένο Σενάριο:Τζον Ρίντλεϊ,  «12 Χρόνια Σκλάβος»
Ξενόγλωσση Ταινία: «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, Ιταλία
Καλύτερη Φωτογραφία: Εμανουέλ Λουμπέσκι, «Γκράβιτι»
Καλύτερο Μοντάζ: Αλφόνσο Κουαρόν και Μαρκ Σάνγκερ, «Γκράβιτι»
Σκηνογραφία: Άντι Νίκολσον, Ρόζι Γκούνγουιν και Τζοάν Γούλαρντ, «
Γκράβιτι»
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ψυχρά κι Ανάποδα»
Ενδυματολογίας: Κάθριν Μάρτιν, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» (είναι και γω δεν ξέρω ποιος κινηματογραφικός Γκάτσμπυ αυτός, ένας τύπος και ένα φιλμ, που μόνο οι αμερικανοί μπορούν να δουν).
Καλύτερο Μακιγιάζ: Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους, «
Ντάλλας Μπάϊερς Κλαμπ»
Καλύτερη Μουσική: Στίβεν Πράις, «
Γκράβιτι»
Καλύτερο Τραγούδι: «Άστο να πάει» από το «Ψυχρά κι Ανάποδα» (μουσική και στίχοι: Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ)
Καλύτερο ηχητικό μοντάζ: Γκλεν Φριμάντλ, «
Γκράβιτι»
Καλύτερο Μιξάζ: Σκιπ Λιβσέι, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένσταντ και Κρις Μουνρό, «
Γκράβιτι»
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Τιμ Γουέμπερ, Κρις Λόρενς και Νιλ Κόρμπαουλτ, «
Γκράβιτι»
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «20 Πόδια από το Στάρντομ» του Μόργκαν Νέβιλ
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Η κυρία στο νούμερο 6:Η μπυσική μου έσωσε τη ζωή»
Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων:  «Κύριος Χάμπλοτ» των Λορέν Βιτζ και Αλεξάντρ Εσπιγκάρες
Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία: «Ήλιον» των Άντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάνγκουσον


Αυτά ήταν τα βραβεία... Και του χρόνου...