ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα
13- 22 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνολικά 63 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΝΘΟΣ


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ: ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ»

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ: ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Το έργο του Κριστόφ Κισλόφσκι, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της έβδομης Τέχνης, πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα στο αφιέρωμα «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400).

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ "ΟΣΚΑΡ"

  • Καλύτερης παραγωγής (ταινίας): «Άνθρωπος Πουλί, η απρόσμενη αρετή της αφέλειας», Σκηνοθεσίας: Aλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου "Άνθρωπος Πουλί", Σεναρίου: "Άνθρωπος Πουλί", Φωτογραφίας: Εμάνουελ Λουμπέζκι "Άνθρωπος Πουλί". Ήταν τόσο βαρετό και ανιαρό έργο, που μόλις τα πρώτα 15 λεπτά παρακολουθήσαμε, μετά... το ξαποστείλαμε!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

«Το Ελεύθερο Ζευγάρι»


του Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε
 Στο ανανεωμένο Θέατρο Αθήναιον. (Βασ. Όλγας 35, τηλ.2310832060)
 Πρεμιέρα Παρασκευή 6 Μαρτίου (για λίγες παραστάσεις!)
Μια θεότρελη κωμωδία με πολύ γέλιο, απρόοπτη εξέλιξη αλλά και συγκινήσεις καθημερινής ζωής που παίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στο «Τσάι στη Σαχάρα» έρχεται στη Θεσσαλονίκη από 6 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο ανανεωμένο θέατρο Αθήναιον. Ένα σκηνοθετικά ανατρεπτικό ανέβασμα, με πολλές καινοτομίες, συμμετοχή θεατών και μουσικές παρεμβάσεις. 
Δείτε το treiler της παράστασης στο youtube:

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 120 ΤΑΙΝΙΕΣ...

Παραγωγής "Χάος" και Αργύριος Γ. Δαγκίλας μικρού και μεγάλου μήκους, που παίζουν στην "Τηλεόραση Χάος" πολλών ωρών, κάποιες από αυτές δείτε τες, αξίζει τον κόπο:

ΑΝΥΨΩΣΗ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΝΑ

Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΔΥΤΟΥ, ΦΩΤΟΣΙΝΕΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΧΟΥΜΠΕΡΤ ΖΑΟΥΠΕΡ – ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΣΟΛΟΜΟΝ

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα
13 - 22 Μαρτίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΧΟΥΜΠΕΡΤ ΖΑΟΥΠΕΡ – ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΣΟΛΟΜΟΝ

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά φέτος μέσα από τα αφιερώματά του, δυο κινηματογραφιστές οι οποίοι μέσα από το έργο τους ασκούν έντονη κριτική στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα: Τον Αυστριακό Χούμπερτ Ζάουπερ και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον. Και οι δυο σκηνοθέτες θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.


ΧΟΥΜΠΕΡΤ ΖΑΟΥΠΕΡ
Το όνομά του έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που στηλιτεύει κυρίως την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου από τον δυτικό κόσμο. Ο πολυπράγμων Χούμπερτ Ζάουπερ - σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός – έκανε παγκόσμια αίσθηση με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ο εφιάλτης του Δαρβίνου (2004), φιλμ που εξετάζει την αποικιοκρατική αλιεία στη Λίμνη Βικτώρια στην Τανζανία. 

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«Ο Βουβός Σερβιτόρος»

«Ο Βουβός Σερβιτόρος»
Του Χάρολντ Πίντερ.


Με τον Αλέκο Συσσοβίτη και τον Γιώργο Χρανιώτη. Στο Θέατρο Αθήναιον.
(Bασ. Όλγας 35,  τηλ. 2310832060). Από τις 6 Μαρτίου και μόνο για 6 παραστάσεις.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«ΠΝΙΓΜΟΝΗ» του Δημήτρη Καρατζιά

Στο ανανεωμένο Θέατρο Αθήναιον (Κεντρική Σκηνή) 
Από Τετάρτη 18 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις 
Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις που δόθηκαν στον Πολυχώρο Vault, το αριστουργηματικό θεατρικό έργο «Πνιγμονή», ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη από 18 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ. Μια  εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013,  με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες.

Το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στο Θέατρο Τ από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου

Με τρεις παραστάσεις κι ένα Master Class θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Τ, το Ινστιτούτο Γκροτόφκσι και το Στούντιο Ματέκα, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του.
Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων, ένα μικρό φεστιβάλ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ομάδας Passatempo και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και περιλαμβάνει τις παραστάσεις: «Charmolypi/Χαρμολύπη», «Linatendu» βασισμένο στο Αναπάντεχο του Φαμπρίς Μελκιό και «CassandER/Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ: Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΑΡΩΝΟΣ»

Ο Λουκίνο Βισκόντι, ο σπουδαίος ιταλός δημιουργός του παγκόσμιου σινεμά, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα, μέσα από το αφιέρωμα «Λουκίνο Βισκόντι: Ο Κόκκινος Βαρώνος». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 13 - 22 Μαρτίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ένα γοητευτικό μωσαϊκό εικόνων της ανθρώπινης πραγματικότητας προτείνουν οι ταινίες του αφιερώματος «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ» που πραγματοποιεί το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δημιουργοί υπερβαίνουν γεωγραφικά σύνορα και αγγίζουν ιστορίες παγκόσμιας απήχησης, τολμώντας σε επίπεδο περιεχομένου και καλλιτεχνικής έκφρασης. Κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις που εκπλήσσουν, αναδεικνύουν ένα σύνολο από κινηματογραφικές φωνές με ανατρεπτική διάθεση.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 13- 22 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – ικόνες του 21ου Αιώνα
13- 22 Μαρτίου 2015
ΔΥΝΑΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ 17ο ΦΝΘ

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα, συγκλονιστικές εικόνες: Οι ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στο σινεφίλ κοινό. Με την αντίστροφη μέτρηση για το 17ο ΦΝΘ να έχει ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΜΙΚΑΕΛ ΧΑΝΕΚΕ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ»

Στο εξαιρετικό κινηματογραφικό σύμπαν του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, προσκαλεί το σινεφίλ κοινό αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Αφορμή, το αφιέρωμα «Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το κακό», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Concerto για δύο” - Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 9.00μ.μ. - ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, συναντά στις9 Φεβρουαρίου στη σκηνή «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, τον εξαίρετο δεξιοτέχνη της κλασικής κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη.