ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 4 & 5 Μαρτίου 2016, Ολύμπιον

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών διοργανώνει το αφιέρωμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400). Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, και οι ταινίες Πέτρινα χρόνια του Παντελή Βούλγαρη και Ζ του Κώστα Γαβρά. Οι δύο διακεκριμένοι σκηνοθέτες θα δώσουν το παρών στο Ολύμπιον, ανάμεσα σε άλλους ομιλητές, για να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις προβολές.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ // ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ – ΟΥΓΓΑΡΊΑ

(ΟΛΥΜΠΙΟΝ, αίθουσα Παύλος Ζάννας, 27-28 Φεβρουαρίου 2016)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το συνέδριο με θέμα «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό επίπεδο // Ελλάδα – Πολωνία – Ουγγαρία» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUforiaCreative Europe MEDIA το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400). Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τους φορείς Spoleczna Akademia Nauk (Πολωνία) και Laterna Magica (Ουγγαρία).
Το Συνέδριο εγκαινιάζει το πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων Κινηματογραφικές Διαδρομές το οποίο θα υλοποιηθεί από το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ: ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ»

«Ένα τρομερό παιδί είναι ένα παιδί τρομερά δυστυχισμένο»
Αλέν Ντελόν

Ο Αλέν Ντελόν, ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του παγκόσμιου σινεμά, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος «Αλέν Ντελόν: τολμηρός και γοητευτικός» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Παναγιώτης Μάργαρης “Με τη μαγεία της κιθάρας”

Παναγιώτης Μάργαρης: “Με τη μαγεία της κιθάρας”
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα: Αιμίλιος Ριάδης
Τετάρτη 9 Μαρτίου Στις 21.00

Ο κορυφαίος Έλληνας κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 11-20 Μαρτίου 2016 - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν. Συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα, θα προβληθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» Τελευταία παράσταση την Κυριακή 6 Μαρτίου!

Η παράσταση που έκλεψε τις καρδιές μικρών και μεγάλων,
Ο Μικρός Πρίγκιπας της αθωότητας και της αλήθειας της ψυχής μας, ταξιδεύει για λίγες ακόμη παραστάσεις, και κλείνει την αυλαία στις 6 Μαρτίου, στο Θέατρο Αριστοτέλειον!
Καθημερινές, παραστάσεις για σχολεία!
Το μοναδικό παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας», βασισμένο στην αριστουργηματική νουβέλα του
Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και προσαρμογή κειμένου του Δημήτρη Αδάμη.
Ένα μοναδικό ταξίδι στην αθωότητα, μια γεμάτη φαντασία ιστορία.
Ένα έργο γεμάτο περιπέτεια, μυστήριο και χαρούμενη διάθεση.
Ένας ύμνος στη ζωή, στην αγάπη και τη φιλία.
Ένα έργο γεμάτο σύμβολα κι ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 11-17/02/2016 – Αφιερωμα στον Ετορε Σκόλα

Η προσφορά του Φεβρουαρίου
Για όλο τον Φεβρουάριο* απολαύστε ταινίες πρώτης προβολής στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης & Σταύρος Τορνές της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι με μειωμένο εισιτήριο: 6 € (γενική είσοδος).
* Η προσφορά ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου σεναριογράφου Τομά Μπιντεγκέν Les Cowboys προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται το φιλμ Ταξίδι στην άλλη όχθη του ιάπωνα σκηνοθέτη Κιγιόσι Κουροσάουα, που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2015, ενώ συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Δεσμοί αίματος του Γκρίμουρ Χακόναρσον.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ "ΜΜΘ"

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 18ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 18ου ΦΝΘ
ΤΟΥ κ. ΠΑΛΟΓΛΟΥ


ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ
 (ΑΡΓ. ΔΑΓΚΊΛΑΣ)
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αφίσα δεν είναι καλή, και χωρίς να κατανοούμε γιατί; αναγνωρίζουμε το Φεστιβάλ μας διεθνές, γράφοντάς το στα αρλουμποφράγκικα!

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 11-20 Μαρτίου 2016

Τα αφιερώματα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν σημαντικούς δημιουργούς που επαναπροσδιορίζουν με την τέχνη τους το είδος του ντοκιμαντέρ, καθώς και κρίσιμα θέματα που πρωταγωνιστούν στη σύγχρονη επικαιρότητα. Φέτος, το φεστιβάλ εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα μέσα από το αποκαλυπτικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», ενώ παράλληλα, τιμά δύο σκηνοθέτες που μέσα από την ανατρεπτική ματιά τους, «μεταμορφώνουν» τις εικόνες της πραγματικότητας: τον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

To ΦΚΘ συναντά το "ΣΙΝΕ-ΝΤΟΚ" - Βραβευμένα ντοκιμαντέρ κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Λιμάνι

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, ανανεώνει τη συνεργασία του με το CineDoc και παρουσιάζει κάθε δεύτερη Τετάρτη στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, σύγχρονα ντοκιμαντέρ που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας κι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για την υψηλή καλλιτεχνική και ψυχαγωγική τους αξία.
Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 με την ταινία Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, ενώ ακολουθούν τα ντοκιμαντέρ Requiem for the American Dream των Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ (24/02) και Good Things Await της Φι Άμπο (09/03).

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΑΫΡΟΝ - Η τελευταία αγάπη Η νέα έκδοση της «Διεξόδου»

Η "Διέξοδος" συνεχίζοντας την πολυσχιδή δραστηριότητά της,  με την έναρξη του καινούργιου  χρόνου, προέβη στην  έκδοση και  κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου.
Πρόκειται για  μετάφραση  στα Αγγλικά από την φίλη της "Διεξόδου" Αντιγόνη Λύτρα - Μανωλεδάκη, της μυθιστορίας της Ακακίας Κορδόση «Μπάυρον - Η τελευταία αγάπη».
Ένα βιβλίο - χρέος της Ιερής Πόλης προς τον μεγάλο ευεργέτη της και παράλληλα μια θύμηση στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο για το τί χρωστάει ο πολιτισμός στο ξεχασμένο σήμερα Μεσολόγγι.

Ο Γιάννης Ξανθούλης αυτοπαρουσιάζεται στη «Διέξοδο» Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ

Ο δημοσιογράφος,  χρονογράφος,  μυθιστοριογράφος και θεατρικός  συγγραφέας  Γιάννης Ξανθούλης προσκεκλημένος της  «Διεξόδου», το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016, στις 8 το  βράδυ, στο ανώγειο του Ιστορικού της Μουσείου, θα αυτοπαρουσιαστεί στο βιβλιόφιλο κοινό της Ιερής Πόλης και όχι μόνο.

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 04-10/02/2016

Το δωμάτιο, του Λένι Αμπράχαμσον, με την εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Μπρι Λάρσον και τέσσερις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται η πολυσυζητημένη ταινία του Τομ Χούπερ Το κορίτσι από τη Δανία, που εστιάζει στη ζωή της πρώτης τρανσέξουαλ Λίλι Έλμπε, ενώ συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Δεσμοί αίματος του Γκρίμουρ Χακόναρσον.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ »

Τα Βαλκάνια, η περιοχή με την μοναδική φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Εδώ είναι Βαλκάνια...» που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).