Σελίδες

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος δεν
αποκλείεται να αναλογίσθηκε τώρα
στα γεράματα, "μα τι μαλάκα ήρωα,
πήγα και δημιούργησα κάποτε,
ο ηλίθιος!..".
    Με αφορμή την αποχώρηση του Στίβεν Σπίλμπεργκ από την σκηνοθεσία και τα γυρίσματα του “Ιντιάνα Τζόουνς 5”, κινηματογραφικού ήρωος που αυτός δημιούργησε, "τόπο στα νειάτα -είπε- ας τον σκηνοθετήσουν οι νέοι σήμερα και όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται”, αν και το έχω ξανά γράψει πολλές φορές, εδώ όμως όχι, και επειδή αυτός μου έδωσε την πάσα από την καθημερινή επικαιρότητα, θα σας διηγηθώ μια ιστοριούλα για έναν Έλληνα δημόσιο υπάλληλο, όχι τον αγράμματο που μέχρι πρότινος ήταν γεμάτο το Δημόσιο, αλλά  τον νέο, τον μορφωμένο, και πολλά υποσχόμενο για την ανάπτυξη και την ανάταση αυτού του κράτους, που λέγεται Ελλάς. Ελλάδα!
    Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι έχει αποδειχθεί από έρευνα, οι πανεπιστημιακοί πτυχιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου που θρονιάζονται στις καρεκλάρες τους αραχτοί και ωραίοι, αγέρωχοι και απλησίαστοι, μετά πάροδο 5 ετών εργασίας (γεμάτα ιδρώτα, κάματο, καθημερινή και εξαντλητική κούραση έως του θανατά, τι να τα γράφουμε τώρα και να ξύνουμε πληγές), ασχολούμενοι με το αντικείμενο που τους δόθηκε, παράδειγμα, να κρατούν το πρωτόκολλο, ή να διεκπεραιώνουν την αλληλογραφία την υπηρεσιακή, ή ακόμα-ακόμα, και οι μηχανικοί, αυτοί που επανδρώνουν τις πολεοδομίες και τα πολεοδομικά γραφεία, ασχολούνται με την έκδοση οικοδομικών αδειών και υπογράφουν φαρδιά πλατιά τις μελέτες των άλλων μηχανικών, των μελετητών των τεχνικών γραφείων, στο μυαλό τους έχει διαγραφεί όλος ο κύκλος των μαθημάτων και σπουδών που έκαναν στις σχολές τους, αν τους ξανά περάσουμε από εξετάσεις, οι γνώσεις τους εγγράφονται, το πολύ-πολύ στο β’ εξάμηνο των πανεπιστημιακών σπουδών που ακολούθησαν, κάποιοι από αυτούς, ίσως και στο τρίτο!

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΝΕΟ "Δ.Σ." ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του
Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής
Θεσσαλονίκης. Πρώτη σειρά 
(από αριστερά): Δήμητρα
Καρυοφύλλη-Κωνσταντινίδη, Λένα 
Κουλούρη-Τορνιβούκα, Ξανθίππη 
Σκαρπιά-Χόιπελ, Βασίλειος Γάκης, 
Ευγενία  Αλεξανδροπούλου, Αμαλία
Τσαμπάζη. Όρθιοι (από αριστερά):
Αστέριος Τσουκαλάς, Εμμανουήλ
Ασπασίδης, Νικόλαος Παπαϊωάννου, 
Θεοφάνης Ουγγρίνης.
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα εκλέγοντας ομόφωνα Meq

  • Πρόεδρο τον Βασίλειο Γάκη, οικονομολόγο και δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης,
  • Αντιπρόεδρο τον Αστέριο Τσουκαλά, οικονομολόγο,
  • Γενική Γραμματέα την Ευγενία Αλεξανδροπούλου, αντιπρύτανη ΠΑΜΑΚ,
  • Ταμία τον Εμμανουήλ Ασπασίδη, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω.
Μέλη τους:
  • Δήμητρα Καρυοφύλλη-Κωνσταντινίδη, φιλόλογος,
  • Λένα Κουλούρη-Τορνιβούκα, νομικός,
  • Θεοφάνης Ουγγρίνης, επιχειρηματίας,
  • Νικόλαος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ,
  • Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Ιδρύματος ΜΜΣΤ,
  • Αμαλία Τσαμπάζη, αρχιτέκτονας.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Δ.Σ. ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΕΛΟΣ!

Από το Δ.Σ. του "ΜΜΘ" πήραμε το κατωτέρω Δ.Τ.: 


Θεσσαλονίκη, 13/2/2020

Προς:
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού


Θέμα: Παραίτηση Δ.Σ. ΟΜΜΘ
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
 Ύστερα από επτά μήνες απραξίας και άρνησης επικοινωνίας, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε χθες τις παραιτήσεις μας.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΘΈΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ “ΜΜΘ” ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΚΏΣΤΑ...

Αλλά και των λοιπών, Θανάση Βάλλα  στο λαούτο, Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά, και Κώστα Τζίμα φιλική συμμετοχή στο τραγούδι.
Σε μια ζεστή και κατάμεστη αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης”  στο “ΜΜΘ” κτίριο Μ2, ο γερο (πλέον) Πετρολούκας Χαλκιάς σαφώς καταβεβλημένος και από τον, πριν 1-1,5 χρόνο, χαμό του γιου του, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και έκανε τον νεαρό Βασίλη Κώστα, πολυτάλαντο εξαίρετο και πολλά υποσχόμενα νέο, άριστα σολίστ στο ηπειρώτικο λαούτο, να τον κοιτάζει με δέος σε όλη την παράσταση, σαν να ήθελε να μάθει αν είναι καλά, μην του πάθει τίποτα, ή ήθελε κάτι.

ΣΉΜΕΡΑ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΊΑ ΗΜΈΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΎ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΛΏΣΣΗΣ


Ω, τι αθλιότις; Τι χαμαιλεοντισμός; Τι πιθηκισμός; Τι προσβολή, και πόση χυδαιότις;
Αυτοί που βιάζουν συστηματικά και παρά φύση την Ελληνική γλώσσα εδώ και δεκαετίες, για να μην γράψουμε εκατονταετίες
Αυτοί που άλλαξαν πάμπολλες γραμματικές και συντακτικά της με την γελοία δικαιολογία να την απλοποιήσουν και να την κάνουν πιο εύκολη (στα κουμμούνια τα αγράμματα το πλείστον), οι δημοτικιστές και όσοι ξυπνούν από εφιάλτη περί της αμαθείας των, των Ελληνικών.
Αυτοί που κατέστρεψαν τα σημεία στίξεως και τονισμού με την βλακώδη δικαιολογία “δεν  καταλάβαιναν τη χρήση τους”.
Αυτοί που κατήργησαν τα τριτόκλιτα ουσιαστικά, τα οποία δίνουν την δική τους ξεχωριστή μελωδία στις λέξεις τις φράσεις και την σύνταξη, οι ραδιοφωνατζήδες και τηλεορασατζήδες, αγράμματοι ατάλαντοι, πλην... πολύγλωσσοι και... πολύγνωσοι στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία, αν όχι και κεκέδες σαρδαμιστές έως γλωσσικά ανάπηροι.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΊΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ "ΜΜΘ"


Δε Σόουλ Οφ Επιρους” – Η ψυχή της Ηπείρου
Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου
 Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας
 Η Ψυχή της Ηπείρου στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020
(Σ.σ.: Το "Χ.Δ." την συστήνει ανεπιφύλακτα. ΜΗΝ την χάσετε!)

Μετά από μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν την Ψυχή της Ηπείρου, το καινούργιο τους άλμπουμ “Η Ψυχή της Ηπείρου”, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, στον τόπο γέννησής του!
Ένας από τους σταθμούς του ταξιδιού αυτού θα είναι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, με συνοδοιπόρους τον Θανάση Βόλλα στο λαούτο και τον Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά. Φιλική συμμετοχή ο Κώστας Τζίμας στο τραγούδι.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ...

Πρώτοι εμείς απαντήσαμε στην, απύθμενης βλακείας, ανακοίνωση περί καιρού στην κατάφωρη παραβίαση του τουρκικού βρωμο-πλοιου στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης, όταν ΟΛΕΣ οι (τουρκικές) σαχλοφυλλάδες του δουλικού και υποτακτικού Άστεως τον έκαναν γαργάρα να ξεπλύνουν το βρώμικο στόμα τους, μόλις δυο μέρες μετά (σήμερα), βρήκαμε το παρακάτω κείμενο στο διαδίκτυο και το αναδημοσιεύουμε ως έχει:

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΜΜΘ - 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, "ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ"

Χορευτές του Βορρά: Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Το αξεπέραστο έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι η νέα παραγωγή των Χορευτών του Βορρά, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο του κύκλου «Αγάπης έργα». Με μόνα μέσα τη μουσική και την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, η γνωστή ομάδα σύγχρονου χορού μεταφέρει το αρχετυπικό αυτό δράμα στην εποχή μας σχολιάζοντας τα προβλήματα του δικού μας κόσμου.
Η παράσταση διαδραματίζεται στην αίθουσα συσκέψεων μιας πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, στελεχωμένης με φιλόδοξους τεχνοκράτες, αδυσώπητους ορθολογιστές που υπαγορεύουν τις κινήσεις της διεθνούς αγοράς και ορίζουν τι τρώμε, τι πίνουμε, πώς αναπνέουμε, πώς ντυνόμαστε, πώς διασκεδάζουμε. Η υποταγή-υπακοή στις αξίες της εταιρείας είναι η υπέρτατη αξία. Η κύρια ώθηση σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι η απαγορευμένη αγάπη, αλλά ο «άρρωστος» ανταγωνισμός, ο αθέμιτος αγώνας για επικράτηση, η φιλοδοξία που συνθλίβει. Το μίσος σκοτώνει τα πάντα και κυρίως τον έρωτα.