ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 4 & 5 Μαρτίου 2016, Ολύμπιον

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών διοργανώνει το αφιέρωμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400). Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, και οι ταινίες Πέτρινα χρόνια του Παντελή Βούλγαρη και Ζ του Κώστα Γαβρά. Οι δύο διακεκριμένοι σκηνοθέτες θα δώσουν το παρών στο Ολύμπιον, ανάμεσα σε άλλους ομιλητές, για να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις προβολές.
Σκοπός του αφιερώματος είναι κατά τη συνάντηση αυτή της Δικαιοσύνης με τον Κινηματογράφο να αναδειχθούν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι δημιουργοί του κινηματογράφου από υποθέσεις που απασχολούν τα δικαστήρια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει η κοινή γνώμη τα μηνύματα των κινηματογραφικών ταινιών που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει προβολές ταινιών που αφορούν τη Δικαιοσύνη, και πιο συγκεκριμένα τα φιλμ: Μ - Ο Δράκος του Ντίσελντορφ του Φριτς Λανγκ, τα Πέτρινα χρόνια του Παντελή Βούλγαρη, Η δίκη της Νυρεμβέργης του Στάνλεϊ Κράμερ και Ζ του Κώστα Γαβρά. Παράλληλα με τις προβολές, θα πραγματοποιηθούν και δύο στρογγυλά τραπέζια-συζητήσεις στις 4 και 5 Μαρτίου, με τη συμμετοχή σκηνοθετών, συγγραφέων, πανεπιστημιακών, ηθοποιών, κριτικών κινηματογράφου, δημοσιογράφων και δικαστών.

Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016
11:30 Μ - Ο Δράκος του Ντίσελντορφ* του Φριτς Λανγκ (1931)
14:00 Πέτρινα χρόνια* του Παντελή Βούλγαρη (1985)
17:00 - 18.30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση. Συμμετέχουν οι: Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης) Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας), Δημοσθένης Κούρτοβικ (συγγραφέας), Νότης Φόρσος (Διευθυντής Κινηματογράφου Ολύμπιον-κριτικός κινηματογράφου). Τη συζήτηση συντονίζει ο Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
10:30 Η δίκη της Νυρεμβέργης του Στάνλεϊ Κράμερ (1961)
14: 30 Ζ του Κώστα Γαβρά (1969)
17:00-18:30 Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση. Συμμετέχουν οι: Κώστας Γαβράς (σκηνοθέτης), Γιάννης Αναστασάκης (ηθοποιός-καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Παναγιώτης Δόϊκος (καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ), Αλέξης Παπαχελάς (δημοσιογράφος). Τη συζήτηση συντονίζει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

* Η ταινία Μ – Ο Δράκος του Ντίσελντορφ προέρχεται από το αρχείο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ την ταινία Πέτρινα Χρόνια παραχώρησε ευγενικά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (γραμματεία: τηλ. 2310-494104 και Ηλίας Κοντοζαμάνης, διευθυντής Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, τηλ. 6974362365)
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310378400).

Οι ταινίες:

Μ - Ο Δράκος του Ντίσελντορφ
1931
Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ / Fritz Lang. Σενάριο: Thea von Harbou, Fritz Lang. Με τους: Πέτερ Λόρε, Έλεν Γουίντμαν, Ίνγκε Λάντγκατ. Ασπρόμαυρη, 105΄.

Βερολίνο 1930. Ένας τρομακτικός σίριαλ κίλερ σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» καταφέρνει να ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζονται μεγαλώνει. Ο Δολοφόνος πέφτει στα χέρια των κακοποιών οι οποίοι με το δικό τους τρόπο τον δικάζουν σε λαϊκό δικαστήριο.

Πέτρινα χρόνια
(Ελλάδα, 1985)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Παντελής Βούλγαρης. Με τους: Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Καταλειφό. Έγχρωμη, 135΄.

Η γνωριμία ενός ζευγαριού το 1954 και η ζωή τους μέσα από διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στα σκληρά χρόνια της παρανομίας. Το 1967 η κοπέλα φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ και εκεί θα γεννήσει το γιο της...

Η δίκη της Νυρεμβέργης / Judgment at Nuremberg
1961
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κράμερ / Stanley Kramer. Σενάριο: Abby Mann. Με τους: Σπένσερ Τρέισι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγκόμερι Κλιφ, Μαξιμίλιαν Σελ. Ασπρόμαυρη, 186΄

Ένας αμερικανός δικαστής αναλαμβάνει να δικάσει στη Νυρεμβέργη του 1948 τέσσερις Γερμανούς δικαστές που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ζ
(Γαλλία – Αλγερία, 1969)
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς. Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός (μυθιστόρημα), Jorge Semprún. Με τους: Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Έγχρωμη, 127΄.

«Από τον Ελληνικό κινηματογράφο έλειπε μία διάσταση, σαν εκείνη που συναντάμε στην Ελληνική τραγωδία, η σχέση θεάματος με την Αρχή και τους μηχανισμούς της Αρχής και την Εξουσία. Το Ζ δεν είναι ένα φιλμ πάνω στην ψυχολογία, είναι μία ταινία πάνω σ’ έναν μηχανισμό».
Κώστας Γαβράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.