Το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στο ύψος της οδού Μπιζανίου στα 1915-1917. Διακρίνεται το κτήριο διαμερισμάτων του Π. Αριγκόνι (ιδιωτικές συλλογές E. Φυσίκας) |
Βασισμένο σε ερευνητικό πόνημα του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτει την ιστορία της γοητευτικής συνοικίας της πόλης με τις επαύλεις και τις διώροφες κατοικίες αξιωματούχων, τραπεζιτών και βιομηχάνων, και αποδίδει την ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης και πολυεθνικής φυσιογνωμίας της πόλης πριν από 130 χρόνια. Ταυτόχρονα, προβάλλει τη θεαματική αλλαγή του αστικού και οικιστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.
Το "Το Σιατώ Μον Μπονχέρ". (Ο Πύργος της Ευτυχίας) από τον κήπο της οικίας Χασάν Ασίζ Καπαντζή την εποχή που στέγαζε τα εκπαιδευτήρια Αγλαΐας Σχινά (Kέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης) |
Η παρουσίαση της ταινίας θα γίνει με σκηνικό το θαλασσινό ορίζοντα του Θερμαϊκού Κόλπου, στον προαύλιο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής. Για τις ανάγκες της προβολής ο χώρος αυτός θα διαμορφωθεί σε υπαίθριο κινηματογράφο 300 θέσεων.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9 μ.μ. Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσει ο Βασίλης Κολώνας, ο οποίος θα αναφερθεί στην αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά την εντός των τειχών και εκτός των τειχών ιστορία της, όπως και στη ραγδαία οικιστική εξέλιξη των ανατολικών περιοχών της πόλης. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης τριμελές μουσικό σχήμα, το οποίο θα παρουσιάσει τζαζ συνθέσεις πριν από την προβολή, αλλά και έπειτα και απ΄ αυτήν, ενώ μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ θα δοθεί μικρή δεξίωση για τους θεατές.
Κάτοικοι της συνοικίας των εξοχών σε μια από τις ιδιωτικές αποβάθρες των παραθαλάσσιων επαύλεων (ιδιωτικές συλλογές Α. Παπατζήκας) |
Η θέση και η ονομασία
Σημειώνεται ότι η συνοικία των Εξοχών βρισκόταν έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, και οφείλει την ονομασία της στους ολάνθιστους κήπους και τις γεωργικές εκτάσεις που υπήρχαν εκεί.
Στην εν λόγω περιοχή άρχισαν να κτίζονται στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα μικρότερες ή μεγαλύτερες νεοκλασικές κατοικίες, αλλά και εντυπωσιακές βίλες, οι λεγόμενοι «Πύργοι».
H οικία Xασάν Tαχσίν πασά (Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.