ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΊΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ "ΜΜΘ"


Δε Σόουλ Οφ Επιρους” – Η ψυχή της Ηπείρου
Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου
 Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας
 Η Ψυχή της Ηπείρου στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020
(Σ.σ.: Το "Χ.Δ." την συστήνει ανεπιφύλακτα. ΜΗΝ την χάσετε!)

Μετά από μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν την Ψυχή της Ηπείρου, το καινούργιο τους άλμπουμ “Η Ψυχή της Ηπείρου”, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, στον τόπο γέννησής του!
Ένας από τους σταθμούς του ταξιδιού αυτού θα είναι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, με συνοδοιπόρους τον Θανάση Βόλλα στο λαούτο και τον Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά. Φιλική συμμετοχή ο Κώστας Τζίμας στο τραγούδι.

H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως “Η πιο Λαμπερή Δημοτική Μουσική του Κόσμου” από τους “Ν.Υ.Τάιμς”. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Στο άλμπουμ “Η Ψυχή της Ηπείρου”, το επίκεντρο είναι ένας καινούργιος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων.

Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου. Αυτή τη γλώσσα διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του ο Πετρολούκας Χαλκιάς, και αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα.
Ο δίσκος “Η Ψυχή της Ηπείρου” έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το “Νιου Γιορκ Τζαζ Σιτυ Ρεκορντ” και το “Ρούτσγουορλντ”, το οποίο τον έχει ανακηρύξει και «Δίσκο του μήνα» για τον Νοέμβριο 2019. Τον ίδιο μήνα ξεχώρισε ως ένα από τα τρία αγαπημένα άλμπουμ  του “Μουντοφονίας”, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες έλαβε και την πρώτη θέση στην ετήσια λίστα κορυφής των 10 του “Βαλκανινκού Γουόρλντ Μούσικ Τσαρτ”  για το 2019.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς λέει, χαρακτηριστικά, για τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κώστα:
«Γνώρισα τον Βασίλη στη Βοστόνη τον Νοέμβριο του 2015… Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον ‘Σκάρο’ ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω κι εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα...

…Η κάθε καινούργια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας.
Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολόνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.
Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ!


Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κώστα:
Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος “Γκλόμπαλ Μεσεντζερς” του βραβευμένου με Γκράμυ πιανίστα της τζαζ αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην Ουνέσκο Ντανίλο Περεζ. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του “Κάρνεγκι Χωλ” αλλά και σε κορυφαία μουσικά Τζαζ φεστιβάλ των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως τυ Μόντρεαλ του Μοντερέυ του Παναμά και του Βομέξ στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί ως σολίστας με την Ορχήστρα Εγχόρδων του Μπέρκλεϋ του βραβευμένου με Γκράμυ μαέστρου Ευγενίου Φρίεζεν και έχει συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Τίγκραν Χαμασιάν, Αντόνιο Σεράνο και Σιμον Σαχέεν.
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ινστιτιούτου “Γκλόμπαλ Τζαζ” του Μουσικού Κολεγίου του Μπέρκλεϋ της Βοστόνης ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στην τζαζ μουσική. Η προσέγγισή του βασίζεται στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, στη συνεργασία του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού μέσα από το λαούτο. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστόνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς.

Διοργάνωση: ΟΜΜΘ - ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 15€, 12€ (μειωμένο)

Προπώληση:
Στο Μέγαρο Μουσικής:
25ης Μαρτίου & Παραλία
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 2310 895938-9

Στην Πλατεία Αριστοτέλους:
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 π.μ. - 3:30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. και 5:30 μ.μ. - 8:00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.