ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

"ΜΜΘ", ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ονλάιν μεταδόσεις νέων παραγωγών και αρχειακού υλικού

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν online μεταδόσεις με μαγνητοσκοπημένες νέες παραγωγές, αλλά και παλαιότερες από το πλούσιο αρχειακό υλικό του.
Έτσι το Μέγαρο, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, υλοποιεί τον ρόλο του απέναντι στο κοινό προβάλλοντας σημαντικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης, αποδεικνύει ότι «οι φορείς του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός της κόσμος είναι όρθιοι, δημιουργικοί και ανταποκρίνονται στις περιστάσεις».

Οι μεταδόσεις γίνονται καθημερινά μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.
Η όλη δράση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία για να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και να στηρίξει τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής ανά ημέρα:

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 16-4-2020, ώρα 19:00
Τα Πάθη και ο Θάνατος του Χριστού
Προβολή της ιστορικής βωβής ταινίας του 1903, με υπόκρουση ζωντανής μουσικής. Με τον Θανάση Μπιλιλή (σύνθεση, πιάνο)
Η ταινία, γαλλικής παραγωγής από την πρωτοπόρο κινηματογραφική εταιρεία Πατέ και σκηνοθετημένη από τους Νουγκέ και Ζεκά, αφηγείται τη ζωή του Χριστού και είναι από τις πρώτες ταινίες με μεγάλη διάρκεια, ενώ θεωρείται επίσης και από τις πρώτες που παρουσιάστηκαν με χρώμα.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece)  για 48 ώρες.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-4-2020, ώρα 19:00
«Λαϊκοί Επιτάφιοι»
Ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο).


  • Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος
- από τον «Επιτάφιο»
Βασίλεψες αστέρι μου/ Πού πέταξε τ’ αγόρι μου/ Μέρα Μαγιού/ Χείλι μου μοσχομυριστό/ Στο παραθύρι/ Ήσουν καλός/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό

  • Σταύρος Κουγιουμτζής
- από το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου)
Κύριε εκέκραξα/ Θεός Κύριος/ Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

  • από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη
Πρώτο περιστέρι/ Πώς να σε πάρω/ «Χασάπικο»/ Η πρώτη Ανάσταση/ Πάσχα των Ελλήνων
  • από το έργο «Μικρές πολιτείες»
Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου)
Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

  • Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής)
Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 12:00
«Όμορφη πόλη»
Βιντεοκλίπ με τους Διογένη Δασκάλου (σαξόφωνο) και Λεωνίδα Βλάχο (τρομπέτα), οι οποίοι παίζουν το υπέροχο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε δύο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης: τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής. (Ο ΟΜΜΘ ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την παραχώρηση του Λευκού Πύργου για τα γυρίσματα)

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.
Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 19:00
«Η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα»
Συναυλία με έργα ενός από τους πιο εμβληματικούς συνθέτες του μπαρόκ, από το μουσικό σύνολο Γκρέκα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και νέα όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης). Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια ανταπόκριση στο κοινό της πόλης.

Μουσικοί: Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο, βιολοντσέλο πίκολο), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο), Ιάσων Μαρμαράς (τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο δωματίου).

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (30.11.2019)
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19-4-2020 &
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020
«Η ψυχή της Ηπείρου»

Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου

Μια μοναδική συναυλία από τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον νέο δεξιοτέχνη του λαούτου Βασίλη Κώστα. Η σημαντική αυτή συνάντηση φέρνει όλο το άρωμα της παράδοσης αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια δημιουργική προσέγγιση και έναν καινούργιο διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων.

Σολίστ: Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Βασίλης Κώστας (λαούτο). Μουσικοί: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Ανδρέας Παπάς (κρουστά). Έκτακτη συμμετοχή: Κώστας Τζίμας (τραγούδι).

Παραγωγή: ΟΜΜΘ – Τεχνότροπον
Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (8.2.2020)
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.


ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020, ώρα 12:00
«Σίμος Παπάνας - Αντώνης Σουσάμογλου στο Μέγαρο»
Βιντεοκλίπ με τους εξαιρετικούς Σίμο Παπάνα (βιολί) και Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), που παίζουν σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έργα Μπάρτοκ και Παπάνα.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.
Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

ΤΡΙΤΗ 21-4-2020, ώρα 19:00
«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»
Μια παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα «Χορευτές του Βορρά» της Τατιάνας Παπαδοπούλου, που έκανε αίσθηση. Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του πολύκροτου μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ, που μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή και της τεράστιας αυτοέκθεσης. Η παράσταση ήταν για άτομα άνω των 15 ετών.

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, σε συνεργασία με τους χορευτές. Μουσική: Αντώνης Σουσάμογλου, video artist Mario Ermitikos, σκηνογραφία-ενδυματολογία Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν: Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (2.2.2018)
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.


ΤΕΤΑΡΤΗ 22-4-2020, ώρα 19:00
«Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ»
Συναυλία  ενός από τα πιο σημαντικά σχήματα μπαρόκ μουσικής από την Ολλανδία, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και Νέα Όνειρα (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη).

Μέσα από τη συναυλία παίρνουμε μια γεύση από την ατμόσφαιρα του κοσμοπολίτικου Λονδίνου της εποχής του μπαρόκ, όπου κυριαρχούσε η μορφή του σπουδαίου Χέντελ. Εκεί ωστόσο είχαν συγκεντρωθεί και πολλοί άλλοι σημαντικοί συνθέτες και μουσικοί από όλη την Ευρώπη.

Μουσικοί: Τζέντ Γουένζ (μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο), Τζομπ Τερ Χααρ (μπαρόκ τσέλο), Μάικλ Μποργκστέντε (τσέμπαλο)

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (29.11.2019)
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.


ΠΕΜΠΤΗ 23-4-2020, ώρα 19:00
«Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία – Από τον Μαρτίν και τον Βελάσκουεθ στον Μποκερίνι και Γκόγια»
Μία συναυλία σε δύο μέρη, η οποία «φιλοτεχνεί» ένα μοναδικό μουσικό και ζωγραφικό πορτρέτο της Ισπανίας της εποχής. Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και Νέα Όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης).
Α’ μέρος: «Η μουσική πίσω από τον πίνακα»
Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).
Β’ μέρος: «Η Ισπανία των Μποκερίνι και Γκόγια»
Μάγια Καντίς (μπαρόκ βιολί), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), Δαυίδ Μπόγκορατ (μπαρόκ βιόλα), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη).

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (23.11.2019)
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-4-2020, ώρα 19:00
«Συναυλία νικητών του διαγωνισμού μαθητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ)»

Η συναυλία που επρόκειτο να δώσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οι νικητές του καθιερωμένου διαγωνισμού μαθητών του ΚΩΘ προσαρμόζεται στις συνθήκες των ημερών, αλλά «βγαίνει στον αέρα» και πάλι από το Μέγαρο και μας συστήνει τα νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής από τη Θεσσαλονίκη.

Σολίστ: Στέφανος Αμαξόπουλος (πιάνο), Χριστόφορος Πετρίδης (βιολί), Αθανάσιος Κυπάρος (βιολί), Δωρίνα Παπανικολάου (βιολί), Μαρία Έλλη Πετρίδου (τσέλο), Ευριπίδης Σαμαράς (τσέλο).

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ σε συνεργασία με το ΚΩΘ.
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.


ΣΑΒΒΑΤΟ 25-4-2020, ώρα 19:00
«Μια βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη»
Ο αγαπημένος ανερχόμενος ερμηνευτής θα τραγουδήσει κομμάτια από το προσεγμένο ρεπερτόριό του, αλλά και μια επιλογή από άλλα ελληνικά τραγούδια. Στο πιάνο ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.
Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.


ΚΥΡΙΑΚΗ 26-4-2020
Θα ανακοινωθεί.


 "ΜΜΘ", ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.