ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

8 ΑΝΔΡΕΣ ΥΜΝΟΥΝ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Μετάδοση τη Δευτέρα 8 Μαρτίου

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους, για ακόμα μια φόρα με αφορμή, στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας. Σε ένα διαφορετικό σενάριο, 8 άνδρες ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, διαβάζουν κείμενα που αφορούν-υμνούν τη γυναίκα.
Τα κείμενα που επιλέχθηκαν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ Νίκο Κολοβό, θα συνοδεύονται από μουσικά αποσπάσματα που θα ερμηνεύουν μουσικοί της πόλης.
Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ΚΘΒΕ κ Νίκος Κολοβός και του ΟΜΜΘ κ Χρίστος Γαλιλαίας, με την αφορμή αυτή δήλωσαν:

«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου, έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, ψωμί, κρασί, φωτιά γυναίκα»…
Μυστηριακή, σαγηνευτική, ακριβή και πολύτιμη, δυναμική, σκληρή, ρομαντική,  έξυπνη, ευαίσθητη, εργώδης, εκτυφλωτική,  καταξιωμένη, απρόβλεπτη, η γυναίκα σε κάθε έκφανσή της, όπως κι αν την υμνήσουμε, όποιο επίθετο κι αν της κοσμίσουμε, εκφράζεται διαχρονικά το σύμπαν, αφού είναι η ίδια η ζωή και η ποίησή της όλη.
Σε ένα εγχείρημα απόδοσης τιμής -σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που με μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών και συνθετών εργογραφούν με νότες τις πένες που ζωγράφισαν τη μορφή της-, καταθέτουμε, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (που μακάρι να γιορτάζεται καθημερινά κι όχι κατ’ εξαίρεση μιας μέρας ειδικής), ειπωμένα από άνδρες ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, λόγια και σκέψεις μεγάλα, αγγίζοντας ακροθιγώς το μεγαλείο της.  
Γιατί κι αν μεγαλώσαμε, από χέρια μάνας αναστηθήκαμε, κι αν ερωτευτήκαμε ήταν η εικόνα της γυναίκας που μας εμφύσησε το πάθος και τον πόθο, κι αν αγαπήσαμε μια κόρη μας το δίδαξε… αξίζουν όλες τους τον σεβασμό, την κατανόηση, την υποστήριξή μας, την διαρκή μας παρουσία στη ζωή τους…
Ας αποδώσουμε με λόγο ποιητικό λοιπόν θεατροποιημένα, το δώρο της ζωής στις γυναίκες όλου του κόσμου, τις δικές μας μορφές, τις δικές μας Παναγιές.»
 Η σύμπραξη των δυο φορέων ενισχύει  περαιτέρω την αδιάλειπτη παρουσία  τους στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, με το ιδιάζον βάρος εποχών που επιβάλλουν συνεργίες.
Το ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ των ποιημάτων που φιλοξενούνται καθώς και οι ηθοποιοί που θα τα αποδώσουν συνοδεία πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων είναι:
1)Κική  Δημούλα  «ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ» από τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου»  Εκδόσεις «Ίκαρος» - ανάγνωση από τον ηθοποιό Γιάννη  Καραμφίλη
2) Γιώργος Θέμελης  «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ» - Εκδόσεις «Ρώμη» & ακολούθως Βίκτωρ Χάρα -  «ΥΦΑΝΤΡΕΣ» -  ανάγνωση από  τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιλινίκο
3) Αλέξανδρος  Παπαδιαμάντης «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ- ανάγνωση από τον ηθοποιό  Δημήτρη Σιακάρα
4) Γιάννης Ρίτσος  «ΓΥΝΑΙΚΕΣ»  & ακολούθως  Κωστή Παλαμά – «ΓΥΝΑΙΚΑ»  - ανάγνωση από τον ηθοποιό Θοδωρή Πολυζώνη
5)  Μιλτιάδης Μαλακάσης (πεζό)  & ακολούθως Τάσος Λειβαδίτης – Αποσπάσματα  από «Αγαπημένη μου» , Θυμάσαι»  -Περιοδικό και Εκδόσεις «Μετρονόμος»- ανάγνωση από τον ηθοποιό  Γιάννη  Καραμφίλη
6) Σαίξπηρ «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ» ( ΠΡΑΞΗ Β’ – ΣΚΗΝΗ 2) -Μετάφραση: Βασίλη Ρώτα & ακολούθως  Γαλάτεια  Καζαντζάκη  «ΑΜΑΡΤΩΛΟ» Εκδόσεις Καστανιώτη - ανάγνωση από τον ηθοποιό Χρήστο Μαστρογιαννίδη
7)  Τάσος Λειβαδίτης «Γυναίκες» - Περιοδικό και Εκδόσεις «Μετρονόμος»- ανάγνωση από τον ηθοποιό  Κώστα Ίτσιο
8) Γιάννης Ρίτσος «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ ΜΟΥ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΚΕΔΡΟΣ» & ακολούθως Μαρία Δημητρούκα « ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ -ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ» με την άδεια της ποιήτριας - ανάγνωση από τον ηθοποιό Νίκο Καπέλιο
Την ανάγνωση των κειμένων συνοδεύουν οι μουσικοί Κατερίνα Κίτσου (άρπα), Δημήτρης Βίττης (κρουστά), Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο) και  Μαρία Ανισέγκου (τσέλο).
Για το ΚΘΒΕ τον γενικό συντονισμό και την επιλογή κείμενων έχει αναλάβει ο ηθοποιός Θανάσης Κεραμίδας ενώ την παραγωγή  η Μαρλέν Βερσιούρεν.
Η προβολή θα γίνει στις 8/3 (στις 17:00΄΄μμ) από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο YouTube  (https://www.youtube.com/user/Tchgreece  και από την επίσημη σελίδα του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.