Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Ο «Μεγάλος Ερωτικός» του Χατζιδάκι κατακλύζει την πλατεία του Μεγάρου Μουσικής

Με τα ανάλαφρα χρώματα και τα ποιητικά όνειρα του Μάνου Χατζιδάκι επισφραγίζεται στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, που θα εορταστεί την Τρίτη 21 Ιουνίου.
Συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης   επιλέγει να παρουσιάσει το «Μεγάλο Ερωτικό», ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής, που παραμένει άφθαρτο σχεδόν μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του (1972).
Το πόνημα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη θα παρουσιαστεί σε υπαίθρια συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής, εντασσόμενη στον κύκλο των θερινών και εξωστρεφών δράσεων του πολιτιστικού οργανισμού.
Σε υπνόσακους και στρώματα
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ακόμη και πλαγιάζοντας στο δάπεδο του προαύλιου χώρου, φέρνοντας μαζί τους υπνόσακους ή στρώματα, για να ονειροπολήσουν αναζητώντας μια θέση κάτω από τα αστέρια του θερινού ουρανού της πόλης.
Τα ηχοχρώματα του Μάνου Χατζιδάκι θα αποδώσουν η Τατιάνα Ζωγράφου, αφοσιωμένη ερμηνεύτρια του έργου του, και ο Ανδρέας Καρακότας, ο τραγουδιστής που ο ίδιος ο συνθέτης επέλεξε, για να ηχογραφήσει τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Τα τραγούδια της αμαρτίας», συνοδευόμενοι στο πιάνο από τo Νίκο Πλατύραχο, συνθέτη.  
Απευθυνόμενος «στην πιο κρυφή ευαισθησία των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας», ο «Μεγάλος Ερωτικός» αποτελεί αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών σε ποίηση  μεγάλων Ελλήνων ποιητών διαφόρων εποχών (Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονυσίου Σολωμού, Σαπφούς, Μυρτιώτισσας, Γεωργίου Σαραντάρη, Παντελή Πρεβελάκη, Γεωργίου Χορτάτζη  και  Σολομώντος).
Λειτουργία ερωτική και ελληνική
Μέσω των τραγουδιών αυτών, ο Μάνος Χατζιδάκις ήθελε να ενωθεί με την ψυχή του τόπου του σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική και ελληνική, σε μια λειτουργία «σαν τους εσπερινούς Αγίων σ΄ ερημοκκλήσια μακρινά με τη συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων». Η σειρά των μελοποιημένων ποιημάτων συνιστά, όπως γράφει ο συνθέτης, «μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυψη ζωή μας».
Ο Μάνος Χατζιδάκις άρχισε να συνθέτει το «Μεγάλο Ερωτικό» στη Νέα Υόρκη πριν από 44 χρόνια, τον Ιούνιο του 1972, και τον ολοκλήρωσε στην Αθήνα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι ηχογραφήσεις.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Ανδρέας Καρακότας θα ερμηνεύσουν δημοφιλή και αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τους κύκλους «Αθανασία», «Αντικατοπτρισμοί», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» και «Τα Παράλογα». Θα ακουστούν επίσης δύο νεότερα τραγούδια, ένα της Τατιάνας Ζωγράφου και ένα του Νίκου Πλατύραχου.
Η MOYSA συμπράττει με την ΚΟΘ
Εξάλλου, την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 21 Ιουνίου, αλλά δύο ώρες νωρίτερα, στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, οι ταλαντούχοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) θα συναντήσουν επί σκηνής τους καταξιωμένους συναδέρφους τους από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1 οι δύο ορχήστρες θα παρουσιάσουν, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έργα των Μπαχ, Λαλό, Ραβέλ, Τζιαμπιέρι, Μπετόβεν και Μάρκες. Σολίστ στο βιολί θα είναι η Ευαγγελία Χατζηπέτρου και στο κλαρινέτο ο Γεώργιος Καραγκούνης.
Η είσοδος για το κοινό είναι και σ΄ αυτήν τη συναυλία δωρεάν, αλλά απαιτείται η έκδοση δελτίων εισόδου.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ     «Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι      
Τοποθεσία     Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης      
Χώρος    Πλατεία μεταξύ κτηρίων Μ1 και Μ2      
Ημερομηνία    21 Ιουνίου      
Ώρα    23:00      
Είσοδος    Ελεύθερη για το κοινό      
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ          
Τραγούδι    Ανδρέας Καρακότας      
Τραγούδι    Τατιάνα Ζωγράφου      
Πιάνο    Νίκος Πλατύραχος      

ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΩΣ    
Υπόγειος χώρος στάθμευσης    Kτήριο M2, χρέωση 3€ για όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης      
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ - ΜΠΑΡ ΑΛΝΤΕΜΠΑΡΑΝ         
Για καφέ, ποτό και εκδηλώσεις      
Χώρος    Κτήριο Μ2, φουαγιέ      
Ωράριο λειτουργίας 
ΤΕ, ΠΕ, ΠΑ από 16.00
ΣΑ, ΚΥ από 10.00       
Τηλ. για εκδηλώσεις  2310.850.000      
Τηλ. για κρατήσεις    2310.896.081    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.