ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

"ΜΜΘ" - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2019
Όπερα, θέατρο, μπαλέτο, εκδηλώσεις λόγου και βέβαια πολλή μουσική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Οι περίπου 40 εκδηλώσεις θα φέρουν το κοινό σε επαφή με μεγάλες παραγωγές, πρωτοποριακές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες θεματικές και σπουδαίους καλλιτέχνες.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στον τομέα της συμφωνικής μουσικής σταθερή είναι η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), η οποία θα παρουσιάσει μία συναυλία με έργα Σοστακόβιτς και Μάλερ (27/9), το περίφημο «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Μπραμς (18/10), τη συμφωνική σουίτα «Πλανήτες» του Χολστ στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για όλη την οικογένεια (1/11), αλλά και τη «Θέα από τον Όλυμπο» του Τζων Ψαθά, ενός από τους επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς (8/11).
Επίσης σταθερή τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία και της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ).
Την εμφάνισή της όμως θα κάνει όπως πάντα και η MOYΣA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που μαζί με το σύνολο εγχόρδων Ροτόντα θα παρουσιάσει ένα όμορφο πρόγραμμα με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι και τις «Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες» του Άστορ Πιατσόλα (2/11), ενώ στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της θα συμπράξει τόσο με τη ΣΟΔΘ όσο και με την, δηλαδή την ορχήστρα νέων του El Sistema Greece, ενός προγράμματος που κάνει πράξη την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών και νέων ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας (30/12).

Όσον αφορά τη μουσική δωματίου, ξεχωρίζει βεβαίως η παράσταση, για την οποία συνενώνουν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις τους τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες πιανίστες με διεθνή σταδιοδρομία και αναγνώριση: οι Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11). Στη μουσική δωματίου όμως έχουμε και μια σημαντική παρουσία νέων μουσικών, όπως στο 10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με φοιτητές σύνθεσης (10/11), στη συναυλία φοιτητών πιάνου του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ με ένα πρόγραμμα έργων της πρώτης και της δεύτερης σχολής της Βιέννης (13/11), αλλά και στην εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής (23/11).

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει βέβαια στο 3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία καθιερώνεται πλέον ως θεσμός. Το τετραήμερο φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διεθνούς τσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη, παρουσιάζει εξαιρετικά έργα της περιόδου εκτελεσμένα μοναδικά από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, ενώ φέτος ανοίγεται ακόμη περισσότερο περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά σημαντικούς καλλιτέχνες και σχήματα από το εξωτερικό (22, 23, 29, 30/11).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χάρδα. Με αφορμή το έτος Σκαλκώτα για την 70ή επέτειο από τον θάνατο του τόσο σημαντικού συνθέτη μας, θα πραγματοποιηθούν ημερίδα, συναυλία, παρουσιάσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή εξειδικευμένων μελετητών και μουσικών (7, 8/12).

Πέραν της κλασικής μουσικής, το κοινό θα απολαύσει τον Ιταλο-Ελβετό αρπιστή Ραούλ Μορέτι σε ένα αντισυμβατικό πρόγραμμα με άρπα, ηλεκτρονικά μουσικά στοιχεία και βίντεο (10/10), το ιταλικό συγκρότημα που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ιταλικά τραγούδια δίχως κανένα άλλο όργανο παρά μόνο την ανθρώπινη φωνή (15/12), το εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με την Ορχήστρα Πνευστών και την Τζαζ Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (19/12), αλλά και μια επίσης χριστουγεννιάτικη συναυλία με παραδοσιακά κάλαντα από τη Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (20/12). Ξεχωριστή εκδήλωση η συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ, μια σπουδαία λαϊκή φωνή με αξεπέραστο ρεπερτόριο, το ενδιαφέρον για την οποία αναζωπυρώνεται ξανά τα τελευταία χρόνια (28/9).

ΟΠΕΡΑ
Η όπερα επιστρέφει στο Μέγαρο με τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου, σε μια μεγάλη και κεφάτη παράσταση με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου). Η πιο λαμπερή βιεννέζικη οπερέτα μεταφέρεται από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, σε μια νέα παραγωγή της πολυσυζητημένης παράστασης που είχε ανεβεί από τη Λυρική Σκηνή πριν από πέντε χρόνια (5, 8, 11, 13/12).
Εκτός από την παράσταση αυτή, οι φίλοι της όπερας για άλλη μια σεζόν και με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπουδαίες παραγωγές σε προβολές από το παγκόσμιο επίκεντρο της όπερας, της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, οι παραστάσεις που θα δούμε είναι οι εξής: «Τουραντό» του Πουτσίνι, αναβίωση της επικής παραγωγής του 1987 σε σκηνοθεσία του αξέχαστου (13/10), «Μανόν» του Μασνέ με τη (την οποία το ελληνικό κοινό απόλαυσε το καλοκαίρι στην «Τραβιάτα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) (26/10), «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία του Άντονι ΜΙνγκέλα με τη συμμετοχή και του (9/11), αλλά και η παραγωγή της καινούργιας όπερας του με θέμα τον καινοτόμο Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου (24/11).

ΘΕΑΤΡΟ
Δύο από τις πλέον συζητημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο στο πλαίσιο των Δημητρίων: η ριζοσπαστική περφόρμανς με θέμα την Ελλάδα της κρίσης (7/10) και η κυβερνοπάνκ όπερα «Το Σπήλαιο» που βασίζεται στην ομώνυμη αλληγορία του Πλάτωνα (7, 8/10), και οι δύο από την Έλλη Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, και πάλι στα Δημήτρια, θα παρουσιαστεί η παράσταση-περφόρμανς, που θεωρείται η καλύτερη δουλειά της ομάδας, ενός από τα πιο γνωστά σχήματα του βρετανικού πειραματικού θεάτρου (2/10).
Βρετανικό θέατρο στα καλύτερά του, όμως, θα απολαύσουμε και μέσα από το πρόγραμμα, που γιορτάζει τα δέκα του χρόνια πραγματοποιώντας σε αίθουσες όλου του κόσμου μαγνητοσκοπημένες προβολές θρυλικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, και πάλι με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα, θα παρακολουθήσουμε κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σκηνοθετημένα από μεγάλα ονόματα και με κάποιους από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα: στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ πρωταγωνιστεί (ο υποβλητικός Γκάνταλφ του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών») (21/9), στον «Άμλετ» ο υποψήφιος για Όσκαρ (4/10), στο επίσης σαιξπηρικό «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» ο (27/11) και στο , που αποτελεί διασκευή του «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι, ο απολαυστικός (19/10). Στο «Φρανκενστάιν», από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεϊ, ο βραβευμένος με Όσκαρ, (20/10) και στο πολυβραβευμένος («Μπίλι Έλιοτ, γεννημένος χορευτής», «Οι ώρες», «Σφραγισμένα χείλη») τη βραβευμένη με Όσκαρ στον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ (18/12).

ΧΟΡΟΣ
Δύο από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών, σε μουσική του αξεπέραστου Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζονται φέτος στη σκηνή του Μεγάρου, ιδωμένα ωστόσο από δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές: ενώ λοιπόν η «Λίμνη των κύκνων» παρουσιάζεται σε μια νέα, ανατρεπτική χορογραφία και σκηνοθεσία από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Κωνσταντίνο Ρήγο (4, 5, 6/10), η παραγωγή του με την «Ωραία κοιμωμένη» επιμένει περισσότερο στο κλασικό πνεύμα του ρωσικού μπαλέτου, προσαρμοσμένο βέβαια στις σύγχρονες αισθητικές ανάγκες (19, 20, 21, 22, 23/12).

ΗΜΕΡΙΔΕΣ
Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής – Ο Κόσμος της Μουσικής – Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» είναι το θέμα μιας ημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων (12/10), ενώ το συνέδριο με τίτλο «Το μουσείο μου: Το μουσείο ως σημείο συνάντησης» διερευνά τις σύγχρονες τάσεις που κυριαρχούν ως προς τον ρόλο των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών (22/11).
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (10/11).

*/*

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΜΜΘ”


27 Σεπτεμβρίου 2019
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Σοστακόβιτς και Μάλερ

Ο Σοστακόβιτς έγραψε το πρώτο του κοντσέρτο για τσέλο το 1959 για τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, αφήνοντας στον εξαίρετο δεξιοτέχνη και φίλο του μεγάλη ελευθερία έκφρασης. Στο έργο εναλλάσσονται ιδιαίτερα δυναμικά μέρη και βαθιά στοχαστικές στιγμές, μέσα από τις οποίες ο Σοστακόβιτς μιλά για τη μοναξιά του. Μαζί με την ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου ερμηνεύει ο Γερμανός Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που υπηρέτησε ως πρώτο τσέλο τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, προτού αφοσιωθεί πλήρως στη σόλο καριέρα του.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η μεγαλοπρεπής Πρώτη Συμφωνία του Μάλερ, ένα έργο που γράφτηκε από τον μεγάλο συνθέτη για την προσωπική του κάθαρση από τα πάθη της νιότης, αλλά και ως ευκαιρία να πει με τη μουσική του όλα όσα επιθυμούσε, αφού πάντα πίστευε πως «μία συμφωνία πρέπει να είναι σαν τον κόσμο, να περιέχει τα πάντα», και αυτό ακριβώς πράττει στην πρώτη του συμφωνική απόπειρα.

Πρόγραμμα
Δ. Σοστάκοβιτς, Κοντσέρτο για τσέλο αρ. 1, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 107
Γκ. Μάλερ, Συμφωνία αρ. 1 σε ρε μείζονα
Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr τηλ. 2310 236990

28 Σεπτεμβρίου 2019
Αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ
101 χρόνια από τη γέννησή της

Η Στέλλα Χασκίλ, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1918, είναι μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της Ελλάδας, η οποία σιγά σιγά «ανακαλύπτεται» ξανά. Ξεκίνησε την καριέρα της πριν από τον πόλεμο και παρά την εβραϊκή της καταγωγή κατόρθωσε να συνεχίσει τις εμφανίσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό της όνομα. Μετά την απελευθέρωση κατέβηκε στην Αθήνα. Πέθανε το 1954 σε ηλικία μόλις 36 ετών.
Οι μεγαλύτεροι συνθέτες του λαϊκού και του ρεμπέτικου έγραψαν τραγούδια για αυτήν, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμβακάρης. Ηχογράφησε περισσότερα από 180 τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά, όπως τα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ακρογιαλιές δειλινά», «Αράπικο λουλούδι», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Μέσ’ στη χασάπικη αγορά», «Πάλιωσε το σακάκι μου».
Ο Τόμερ Κάτζ, «πρεσβευτής» της ελληνικής ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής στο Ισραήλ, έκανε πριν από ένα χρόνο με την μπάντα του στην Ιερουσαλήμ μια παράσταση-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ. Τώρα την παρουσιάζει και στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμενος με εξαιρετικούς ντόπιους μουσικούς του ρεμπέτικου.
Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα μας θυμίσει όχι μόνο το υπέροχο ρεπερτόριο της Στέλλας Χασκίλ αλλά και τη συγκινητική και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της ζωής της.

Τόμερ Κάτζ μπουζούκι, φωνή
Ζωή Τσινιάρη, φωνή
Κωνσταντίνος Γκούβας, μπουζούκι, φωνή
Μανώλης Πορφυράκης, κιθάρα, φωνή
Ηλίας Κρομμύδας, ακορντεόν, φωνή
Συμμετέχει: Βίκυ Χαλκιά, φωνή

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

4, 5, 6 Οκτωβρίου 2019
Χορός στο Μέγαρο
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κωνσταντίνος Ρήγος: Η λίμνη των κύκνων

Μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις, σε μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου
Η μεγάλη επιτυχία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά τις δέκα sold out παραστάσεις την προηγούμενη σεζόν στην Αθήνα, έρχεται για τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια συμπαραγωγή του ΟΜΜΘ, της ΕΛΣ και της ΚΟΘ. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, στην πρώτη του χορογραφία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, δημιούργησε μια νέα ανάγνωση της Λίμνης των κύκνων, στην οποία αποσπάσματα της κλασικής χορογραφίας των Πετιπά/Ιβάνοφ «συνομιλούν» με τη δική του νέα χορογραφία.
Ο Ρήγος μετέφερε το έργο στο περιβάλλον μιας αποξηραμένης λίμνης με έντονα τα σημάδια μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, προτείνοντας μια μετακλασική ανάγνωση. Τα εντυπωσιακά κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας απόκοσμης ατμόσφαιρας. O Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Στη Λίμνη των κύκνων παρουσιάζω μια εκδοχή που φλερτάρει με τη γοητεία του κλασικού χορού με έναν σύγχρονο τρόπο νεοκλασικού ενδιαφέροντος [...] Οι ήρωες κρατάνε τα χαρακτηριστικά της κλασικής εκδοχής, μόνον που οι ρόλοι παρουσιάζονται ως προβολές του ίδιου του πρίγκιπα. Βλέπω τους ρόλους του λευκού και του μαύρου κύκνου ως τις δύο πλευρές του ίδιου προσώπου. Την αθωότητα και την ανάγκη για αυτοκαταστροφή που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος. Την ανθρώπινη ύπαρξη την έλκει το καλό και το κακό. Αυτό το βρίσκω ιδιοφυές σε αυτό το έργο και είναι ένα από τα στοιχεία που θέλω να αναδείξω. Το πώς, δηλαδή, παρουσιάζονται οι δύο εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης, η καλή και η κακή».
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Χορογραφία, σκηνοθεσία, σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος, με αναφορές στις χορογραφίες των Μαριούς Πετιπά και Λεφ Ιβάνοφ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Θοδωρής Ρέγκλης
Σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Ευκλείδης
Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας
Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας Μαίρη Τσαγκάρη
Συμμετέχει το σύνολο των χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Α’ χορευτές, Σολίστ, Κορυφαίοι)
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 40€, 30€, 25€, 12€ (μειωμένο)


7-8 Οκτωβρίου 2019
54α Δημήτρια
Έλλη Παπακωνσταντίνου
7 Οκτωβρίου: (έναρξη 20.00) και To σπήλαιο (έναρξη 21.45)
8 Οκτωβρίου: Το σπήλαιο (έναρξη 21.00)
Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά, με υπέρτιτλους στα ελληνικά

H σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης πειραματικής τέχνης, παρουσιάζουν δύο από τις πολύκροτες παραστάσεις τους, που εδώ και χρόνια περιοδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και βραβεία. Η ODC δημιουργεί κυρίως υβριδικά έργα, avant-garde performances που συνδυάζουν κείμενο, μουσική, βίντεο και εγκαταστάσεις και διευρύνουν τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα, το πολιτικό αφήγημα και την παραστατικότητα.
Μακριά από τη συνήθη τουριστική εικόνα, αποτελεί έναν διαφορετικό οδηγό της Αθήνας, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας, μέσα σε συνθήκες κρίσης. Διαδηλώσεις και δακρυγόνα, κριτική και ποίηση, ακτιβιστικές κοινότητες και αρχαία μυθολογία, μπερδεύονται σε μια παράσταση που συνδυάζει ηθοποιούς, βίντεο και μουσική για να παρουσιάσει τη ζώσα πραγματικότητα ενός τόπου.
Σύλληψη, σκηνοθεσία Έλλη Παπακωνσταντίνου
Κείμενα Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ρόζα Προδρόμου
Βίντεο, εγκατάσταση Παντελής Μάκκας
Σκηνικά, κοστούμια Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική, σχεδιασμός ήχου Τηλέμαχος Μούσας
Φωτισμοί Ολυμπία Μυτιληναίου
Περφόρμερς Ρόζα Προδρόμου, Τηλέμαχος Μούσας, Παντελής Μάκκας

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ
Το Σπήλαιο εκτυλίσσεται σε ένα ονειρικό και συνάμα εφιαλτικό περιβάλλον εξελιγμένης τεχνολογίας. Έχει ως βασικό θέμα του την εικονική πραγματικότητα τύπου μάτριξ, καθώς αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της περίφημης «αλληγορίας του σπηλαίου» από την Πολιτεία του Πλάτωνα, όπου τίθενται ζητήματα όπως η σχέση πραγματικότητας και απεικάσματος. Αυτή η «κυβερνοπάνκ όπερα», όπου το θέατρο σκιών, το βίντεο, οι προβολές και η μουσική εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο από ένα cast πέντε ατόμων, είναι ένα σύγχρονο σχόλιο που καλεί σε κριτικό αναστοχασμό γύρω από τα fake news, τη μετα-αλήθεια και την αδυναμία των ανθρώπων να δουν την πραγματικότητα.
Σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική, ενορχήστρωση Τηλέμαχος Μούσας
Βίντεο, live κάμερα, σκηνικά, κοστούμια Παντελής Μάκκας
Φιγούρες θεάτρου σκιών Τάσος Κώνστας
Συνεργάτες δραματουργίας Στέλλα Ράπτη
Βοηθός σκηνοθέτη Κατερίνα Δρακοπούλου
Φωτισμοί Ολυμπία Μυτιληναίου
Μουσική προετοιμασία Αναστασία Κατσιναβάκη
Περφόρμερς Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Παντελής Μάκκας
Αναστασία Κατσιναβάκη πιάνο
Μαριλένα Χρυσοχοΐδη σαντούρι
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

7 Οκτωβρίου: (έναρξη 20.00) και To σπήλαιο (έναρξη 21.45)
Τιμές εισιτηρίων: 14€, 10€ (μειωμένο)
To σπήλαιο 14€, 10€ (μειωμένο)
To σπήλαιο: Ενιαίο εισιτήριο 16€ (γενική είσοδος)
8 Οκτωβρίου: Το σπήλαιο (έναρξη 21.00)
Τιμές εισιτηρίων: 14€, 10€ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Δήμου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους – τηλ. 2310 272022

10 Οκτωβρίου 2019
54α Δημήτρια
Ραούλ Μορέτι: Άρπα

Το Άρπα είναι ένα έργοτ του Ιταλο-Ελβετού αρπιστή Ραούλ Μορέτι, που προέκυψε μέσα από μια εις βάθος έρευνα πάνω στον καθαρό ήχο της άρπας, με την καθοριστική και υπολογισμένη χρήση live ηλεκτρονικών μουσικών στοιχείων από τον Μάσιμο Κολόμπο. Επιπλέον, οι διάσημοι δίνουν μια διαδραστική οπτική διάσταση στα ηχοτοπία που δημιουργεί ο Μορέτι, κάτι που οδηγεί σε μια ολοκληρωτική συμμετοχή του κοινού. Η παράσταση αποτελεί μία από τα πιο καινοτόμες προτάσεις των τελευταίων χρόνων όσον αφορά το συγκεκριμένο όργανο. Ταξίδεψε σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκε ως στο Διεθνές Συνέδριο Άρπας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2014. Τώρα έρχεται και στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Ραούλ Μορέτι, Άρπα

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

12 Οκτωβρίου 2019
Ημερίδα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής – Ο Κόσμος της Μουσικής: Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ»

Αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και έως τον Ιούνιο του 2019 το παρακολούθησαν περίπου 3.000 μαθητές από 100 Γυμνάσια και Δημοτικά (Ε’ και Στ’ τάξη). Περιλαμβάνει μια περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής και γνωριμία με διάφορες τέχνες, απαιτώντας όμως τη δημιουργική συμμετοχή και τη συναισθηματική έκφραση των μαθητών μέσα από τα θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και βιωματικά εργαστήρια που διεξάγονται στην πορεία του. Έχει σχεδιαστεί από εκπαιδευτικούς, στηρίζεται σε παιδαγωγικούς στόχους και αρχές και είναι εστιασμένο στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου.
Η ημερίδα που διοργανώνεται έχει σκοπό την αποτίμηση αλλά και την προβολή του, όπως επίσης και την προώθηση προτάσεων για την υλοποίηση παρόμοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πέρα από τις εισηγήσεις των συντελεστών, στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό/βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς με διεξαγωγή του προγράμματος στην ολότητά του, καθώς και έκθεση με σχετικά έργα μαθητών.
Το πρόγραμμα είναι μια συμπαραγωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ΚΘΒΕ, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας/ΙΕΠ.

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

18 Οκτωβρίου 2019
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Γιοχάνες Μπραμς: Ένα Γερμανικό Ρέκβιεμ

Το Γερμανικό Ρέκβιεμ γράφτηκε από τον Μπραμς μεταξύ 1857 και 1868, με αφορμή τον θάνατο δύο πολύ αγαπητών του προσώπων: της μητέρας του και του μέντορά του Ρόμπερτ Σούμαν. Παρά τον τίτλο «Ρέκβιεμ», δεν έχει σχέση με τη Νεκρώσιμη Ακολουθία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά πρόκειται για ένα προσωπικό σχόλιο του ιδιοφυούς συνθέτη πάνω στην τραγικότητα του θανάτου και την ελπίδα της αιώνιας ζωής. Τα κείμενα του έργου είναι αποσπάσματα από την Αγία Γραφή. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται τη Χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Βρέμης, που ενώνεται επί σκηνής με τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και τους Άννα Στυλιανάκη και Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την έμπειρη μπαγκέτα του Γιάννη Πουσπουρίκα.
Αμέσως πριν από τη συναυλία, στις 20.15-20.45 και στο φουαγιέ κεντρικού θεωρείου, ο διευθυντής της Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού της Βρέμης και μουσικολόγος θα μιλήσει για το Γερμανικό Ρέκβιεμ (γλώσσες: ελληνικά, γερμανικά).

Πρόγραμμα
Γ. Μπραμς, Ένα Γερμανικό Ρέκβιεμ, έργο 45
Άννα Στυλιανάκη σοπράνο
Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία χορωδίας Μαίρη Κωνσταντινίδου
Χορωδία Καθεδρικού Ναού Βρέμης
Διδασκαλία χορωδίας Tobias Gravenhorst
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Γιάννης Πουσπουρίκας

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr τηλ. 2310 236990


1 Νοεμβρίου 2019

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Πλανήτες

Η νέα εκπαιδευτική πρόταση της ΚΟΘ ολοκληρώνεται με μια συναυλία για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η συμφωνική σουίτα του Γκούσταβ Χολστ Πλανήτες είναι το δημοφιλέστερο έργο του, γραμμένο μεταξύ 1914 και 1916, εποχή κατά την οποία ο συνθέτης είχε αρχίσει να ασχολείται με την αστρολογία. Ο Χολστ αφήνει τη Γη έξω από τη σύνθεσή του και γράφει επτά ορχηστρικά κομμάτια, όπως τα ονόμασε αρχικά, για τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με το χαρακτήρα του κάθε κομματιού να συμβολίζει και κάτι διαφορετικό. Ο Άρης είναι ο κομιστής του πολέμου και η Αφροδίτη της ειρήνης. Ο Ερμής είναι ο φτερωτός αγγελιοφόρος και ο Δίας φέρνει την ευθυμία. Ο Κρόνος συμβολίζει το γήρας, ο Ουρανός τη μαγεία του κόσμου και τέλος ο Ποσειδώνας τα μυστήρια του σύμπαντος. Υπενθυμίζεται ότι ο Πλούτωνας δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.
Πρόγραμμα
Γκ. Χολστ, Οι Πλανήτες, συμφωνική σουίτα
Χορωδία Κόντρα Τέμπο
Διδασκαλία χορωδίας Σοφία Γιολδάση
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Κόλερ
Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr τηλ. 2310 236990

2 Νοεμβρίου 2019
MOYSA και σύνολο εγχόρδων Ροτόντα
Οι... 8 εποχές

Η MOYΣA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπράττει επί σκηνής με το σύνολο εγχόρδων Ροτόντα. Καλλιτεχνική διευθύντρια του συνόλου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, είναι η Ειρήνη Ντράγκνεβα. Οκτώ νέοι σολίστ βιολιού, μέλη της MOYΣA και του συνόλου Ροτόντα, αναμετρώνται με τις απαιτήσεις των διάσημων 4+4 εποχών του Αντόνιο Βιβάλντι και Άστορ Πιατσόλα.
Πρόγραμμα
Αντόνιο Βιβάλντι, Οι 4 εποχές
Άστορ Πιατσόλα, 4 εποχές του Μπουένος Άιρες
MOYΣA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διδασκαλία Θοδωρής Παπαδημητρίου
Σύνολο Ροτόντα
Μουσική διδασκαλία Ειρήνη Ντράγκνεβα
Μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθεί
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος)

8 Νοεμβρίου 2019
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Θέα από τον Όλυμπο

O Τζων Ψαθάς είναι ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς. Γεννήθηκε και ζει στη Νέα Ζηλανδία, όπου η διεθνής του επιτυχία έχει χαρακτηριστεί πρωτοφανής στη μουσική ιστορία της χώρας. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το βραβευμένο του έργο Θέα από τον Όλυμπο, που ολοκλήρωσε το 2001 κατά τη διάρκεια των διακοπών στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Μηχανιώνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο έργα του Σοστακόβιτς: τη ρυθμική και πολύχρωμη Εορταστική εισαγωγή και την Έκτη συμφωνία, με την οποία υμνούνται η ζωή και τα νιάτα.
Πρόγραμμα
Δ. Σοστάκοβιτς, Εορταστική εισαγωγή, έργο 96
Τζων Ψαθάς, Θέα από τον Όλυμπο
Δ. Σοστάκοβιτς, Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 54
Κωνσταντίνος Δεστούνης πιάνο
Αλεξέι Γερασίμεζ κρουστά
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ «Σ. Μιχαηλίδης», Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr – τηλ. 2310 236990

10 Νοεμβρίου 2019
Τελετή λήξης 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν

10 Νοεμβρίου 2019
Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

Δέκα διοργανώσεις συμπληρώνει φέτος ο εκπαιδευτικός θεσμός που υποστηρίζει νέους συνθέτες ορχηστρικών έργων και πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΜΜΘ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Οι συνθέτες γράφουν, συζητούν και αναλύουν τα έργα τους, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να τα ακούσουν εκτελεσμένα από μικρά μουσικά σύνολα.
Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, καθηγητής Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Χρήστος Σαμαράς, σημειώνει:
«Παρόλο που η σύγχρονη εποχή μας χαρακτηρίζεται από μία έλλειψη προοπτικών στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού, προσπαθεί ωστόσο εδώ και δεκαετίες να αναμετρηθεί κατοπτρικά με τον εαυτό της χωρίς μεγάλες προοπτικές. Βέβαια δεν πρέπει να αναιρέσουμε τα επιτεύγματά της, λόγω ελλείψεως προοπτικών ή και εντροπίας, καθώς οι νέοι δημιουργοί πασχίζουν να δώσουν απαντήσεις αγνοώντας την κρίση των καιρών μας και του μετα-μοντερνισμού.
Χωρίς σύγχυση οφείλει ο κάθε δημιουργός να απαντήσει στα προτάγματα της εποχής μας με προσωπικές και πρωτότυπες συνθετικές απαντήσεις, επενδύοντας σε ζητήματα όχι μόνο αισθητικά αλλά και κοινωνικά ως ‘ευαίσθητες’ κεραίες της εποχής μας. Οι αναζητήσεις τους οφείλουν να γίνουν διορθώσεις της εποχής μας για να βοηθήσουν όλους τους δημιουργούς, ώστε να βρούνε τον βηματισμό τους μέσα στην πολιτιστική ματαιότητα με ανθρωπιστικό πρόσημο και με ώριμη αίσθηση του καινούργιου!».
10.00-13.00 Γενική δοκιμή (ανοιχτή για το κοινό)
13.00-15.30 Παρουσίαση & ανάλυση έργων (ανοιχτή για το κοινό)
19.00 Συναυλία
Γιώργος Λυγερίδης σαξόφωνα
Ευτυχία Βενιωτά πιάνο
Μαρία Σπανού βιολί
Αλέξανδρος Ιωάννου βιμπράφωνο
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος)

13 Νοεμβρίου 2019

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Η πρώτη και δεύτερη σχολή της Βιέννης

Οι φοιτητές από την ειδίκευση πιάνου και μουσικής δωματίου της τάξης του καθηγητή Ούβε Μάτσκε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) δίνουν ένα ρεσιτάλ με έργα της πρώτης και της δεύτερης σχολής της Βιέννης.
Η αυτοκρατορική Βιέννη εξελίχθηκε σε μουσικό πόλο της Ευρώπης την εποχή που καθιερώνεται και ανθεί η φόρμα της κλασικής σονάτας. Η μοναδική παρουσία συνθετών παγκόσμιας εμβέλειας στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, η ραγδαία εξέλιξη του πιάνου και η ευρύτατη χρήση του σε αριστοκρατικούς και αστικούς κύκλους, δημιούργησαν το έδαφος για μια ποσοτική και ποιοτική έκρηξη του πιανιστικού ρεπερτορίου, το οποίο ανήκει σήμερα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Εκατό χρόνια αργότερα η Βιέννη αποτέλεσε για άλλη μια φορά την αφετηρία μουσικών νεοτερισμών με παγκόσμια ακτινοβολία, καθώς στις αρχές του 20ού αιώνα εμφανίστηκε η λεγόμενη δεύτερη σχολή της Βιέννης, με το σύστημα του δωδεκαφθογγισμού.
Το πρόγραμμα της παρούσας συναυλίας περιλαμβάνει δύο κλασικές σονάτες, ενώ με τη σονάτα του σκιαγραφεί την έκτοτε ευρύτατη χρήση του σχήματος «πιάνο - τέσσερα χέρια» και με την περίφημη σονάτα του τη χρήση του σχήματος «δύο πιάνα – τέσσερα χέρια».
Η δεύτερη σχολή της Βιέννης αντιπροσωπεύεται από ένα πρώιμο έργο του Schönberg για πιάνο - τέσσερα χέρια, από τη μοναδική σονάτα για πιάνο του Berg και τέλος από ένα δείγμα καθαρού δωδεκαφθογγισμού, τις Παραλλαγές του.

Πρόγραμμα
Α’ μέρος
Γ. Χάιντ, Σονάτα σε μι ελάσσονα – Ναταλία Γιαννάκη
A. Μπέργκ, Σονάτα έργο 1 – Φοίβος Φίλκας
Β. Μότσαρντ, Σονάτα σε ρε μείζονα για δύο πιάνα τέσσερα χέρια – Σαπφώ Κουτρουμανίδου, Τατιάνα Νικολοπούλου

Β’ μέρος
Α. Σιένμπεργκ, Έξι κομμάτια για πιάνο τέσσερα χέρια – Αθανάσιος Κατσάρας, Στέλιος Ιωσήφ
Λ. Μπετόβεν, Σονάτα σε φα δίεση μείζονα έργο 78 – Δημήτριος Μέξης
Α. Γουέρντεν, Παραλλαγές έργο 27 – Δημήτριος Μέξης
Φ. Σούμπερτ, Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα – Μαρία Βλαχοδήμου, Αθανάσιος Μ. Ραμαδανίδης

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

20 Νοεμβρίου 2019


4 Πιάνα... 4 Πιανίστες...

Τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένοι πιανίστες, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Αχιλλέας Γουάστωρ, δίνουν νέα ζωή σε γνωστά αγαπημένα κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου και μας καλούν να εξερευνήσουμε διαφορετικά μουσικά σύμπαντα. Τέσσερα πιάνα, τέσσερις πιανίστες. Ένα πρόγραμμα που έχει αιχμαλωτίσει τα πιο απαιτητικά ακροατήρια της Ευρώπης αποσπώντας τις επευφημίες και τα διθυραμβικά σχόλιά τους.
Κυπριανός Κατσαρής, πιάνο
Γιάννης Βακαρέλης, πιάνο
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πιάνο
Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€, 10€ (μειωμένο)


22 Νοεμβρίου 2019

Ημερίδα
Το μουσείο μου: Το μουσείο ως σημείο συνάντησης

Καθώς αλλάζει ο τρόπος που προσελκύουν το κοινό, τα μουσεία μεταβάλλονται σε ζωντανούς, πολιτιστικούς και συμμετοχικούς οργανισμούς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με θέματα σχετικότητας, συμμετοχής, δραστηριότητας. Η δραστήρια ενασχόληση δεν αφορά μόνο στο θέμα της επισκεψιμότητας και των εσόδων, αλλά είναι κεντρικό θέμα στη λειτουργία του μουσείου ως κοινοτικού φορέα και εταίρου. Μέσα από το πρίσμα αυτό, και χτίζοντας πάνω στα προηγούμενα συνέδρια, το φετινό συνέδριο για τα μουσεία θα εξετάσει πώς το μοντέλο του (εκτός οικίας και εργασίας) μπορεί να εφαρμοστεί στα μουσεία και στους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μουσείο Μπενάκη και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν
22 Νοεμβρίου 2019

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

Α’ μέρος
Το φωνητικό σύνολο που διευθύνει ο Ιάσων Μαρμαράς και το οποίο ειδικεύεται στην αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική παρουσιάζει τα Αναγνώσματα του Σκότους του Thomas Tallis και καθολική μουσική από την εποχή της Αγγλικής Μεταρρύθμισης. Η φράση «Incipit lamentacio Ieremie prophete» προλογίζει το πρώτο ανάγνωσμα της Ακολουθίας του Σκότους. Οι Θρήνοι του προφήτη Ιερεμία, ένα έντονα εκφραστικό κείμενο γύρω απ’ την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, γνώρισαν μεγάλη περίοδο δημοτικότητας στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες της εποχής, όπως ο Robert Whyte, ο William Byrd και ο αμίμητος Thomas Tallis, έγραψαν πάνω στο κείμενο αυτό τη μυσταγωγική μουσική που χαρακτηρίζει την ακμή της Ελισαβετιανής Αναγέννησης.
Ορφέας Ανδρόνικος
Γιώργος Βελισσαρίδης
Ιάσων Μαρμαράς – διεύθυνση, όργανο δωματίου, τραγούδι

Β’ μέρος
Μουσική στην εποχή του Γαλιλαίου
Το διεθνές σύνολο εκπροσωπεί τη νέα γενιά της ευρωπαϊκής μπαρόκ σκηνής και εμφανίζεται στα πιο σημαντικά φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής της Ευρώπης. Το πρόγραμμα O παρουσιάζει την ευφάνταστη και πειραματική μουσική του πρώιμου ιταλικού μπαρόκ, των αρχών του 17ου αιώνα.
Μάγια Καντίς, μπαρόκ βιολί
Αλφια Μπακίεβα μπαρόκ βιολί
Γκιανλούκα Τζερεμία θεόρβη, λαούτο
Μάρκο Κροσέτο τσέμπαλο, όργανο δωματίου
Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)

23 Νοεμβρίου 2019

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα
Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία

Α’ μέρος
Η μουσική πίσω από τον πίνακα
Θεοδώρα Μπάκα μέτζο σοπράνο
Αλέξανδρος Ιωάννου κρουστά
Θεόδωρος Κίτσος μπαρόκ κιθάρες, καλλιτεχνική επιμέλεια

Β’ μέρος
Η Ισπανία του Γκόγια
Ένας από τους μεγαλύτερους βιολοντσελίστες και συνθέτες του β’ μισού του 18ου αιώνα, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία δουλεύοντας στην υπηρεσία, στην αυλή του οποίου γνώρισε και τον. Η μουσική του δεξιοτεχνική αλλά ελαφριά κι ευαίσθητη, θερμή και αισθησιακή, προτείνει μια μεσογειακή απάντηση στον βιεννέζικο κλασικισμό. Τα κουιντέτα εγχόρδων με δύο τσέλα αποτελούν σημαντικό και ιδιαίτερα πρωτότυπο κομμάτι της παραγωγής του. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται δύο από τα πιο όμορφα κουιντέτα του, με έντονη ισπανική επιρροή, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και το διάσημο Φαντάνγκο.
Έλεν Χάλστ μπαρόκ βιολί
Γιώργος Σαμοΐλης μπαρόκ βιολί
Δαυίδ Μπογκόραντ μπαρόκ βιόλα
Δήμος Γκουνταρούλης μπαρόκ τσέλο
Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ τσέλο
Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)


23 Νοεμβρίου 2019
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής

Στον κόσμο της κλασικής μουσικής η ανανέωση κρίνεται πάντοτε απαραίτητη, ώστε να φρεσκάρεται το ενδιαφέρον του κοινού. Κάθε γενιά μουσικών διαθέτει μεγάλα ταλέντα. Η νέα γενιά των μουσικών –οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τους διάσημους σολίστες– διαθέτει μεγάλη επιμονή, διεκδικώντας δυναμικά τον προσωπικό της χώρο στο ανταγωνιστικό μουσικό στερέωμα.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα σε όλους αυτούς τους νέους μουσικούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία αλλά και το βήμα να ξεδιπλώσουν την τέχνη τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Έτσι, οι καλύτεροι σπουδαστές ηλικίας 6 με 30 ετών –με «όπλα» τα δοξάρια, τις παρτιτούρες, τα χέρια ή τις φωνές τους– παρουσιάζουν τη μουσικότητά τους. Μη χάσετε αυτή την εκδήλωση!
Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ πλατείας
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

29 Νοεμβρίου 2019
3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα
Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ

Η πλούσια καλλιτεχνική ζωή του Λονδίνου του 18ου αιώνα προσέλκυσε αμέτρητους εξαιρετικούς μουσικούς από όλη την Ευρώπη.
Τζέντ Βένζ μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο
Τζιόμπ Χααρ μπαρόκ τσέλο
Μάικλ Μπορκστέντε τσέμπαλο
Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)

30 Νοεμβρίου 2019

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα
Η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα

Ένα παλαιό όνειρο γίνεται νέο με την υλοποίησή του στο 3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής. Το σύνολο ως μικρή μπαρόκ ορχήστρα του φεστιβάλ, με μερικούς από τους πιο ενεργούς μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, παρουσιάζει ένα λαμπερό πρόγραμμα ιταλικής μουσικής αφιερωμένο στον Antonio Vivaldi, με δεξιοτεχνικά κοντσέρτα για βιολί και βιολοντσέλο, για έναν ή δύο σολίστες.

Σίμος Παπάνας μπαρόκ βιολί (σόλο)
Δήμος Γκουνταρούλης μπαρόκ τσέλο, βιολοντσέλο πίκολο (σόλο)
Γιώργος Σαμοΐλης μπαρόκ βιολί
Άντζυ Κασδά μπαρόκ βιολί
Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ τσέλο
Δημήτρης Τίγκας βιολόνε
Θεόδωρος Κίτσος θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα
Ιάσων Μαρμαράς τσέμπαλο, όργανο δωματίου
Επεξεργασία προβολών, σχεδιασμός φωτισμού Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο) 
 
5, 8, 11, 13 Δεκεμβρίου 2019
Όπερα στο Μέγαρο
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Η Νυχτερίδα
Με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Οπερέτα σε τρεις πράξεις. Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά

Με ένα θέμα ανάλαφρο και δροσερό, με μια πλοκή γεμάτη χιούμορ, παρεξηγήσεις και ανατροπές, και βέβαια με μια υπέροχη μουσική όπου κυριαρχούν τα λαμπρά βαλς, δεν είναι περίεργο που η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου έχει γίνει μέσα στα χρόνια η πιο διάσημη, δημοφιλής και αντιπροσωπευτική βιεννέζικη οπερέτα. Από το 1874, εδώ δηλαδή και ενάμιση αιώνα, δεν έχει σταματήσει να ψυχαγωγεί και να τέρπει το κοινό όλου του πλανήτη, μεταφέροντας μέσα από τη διάθεση του καρναβαλιού και τις φυσαλίδες της σαμπάνιας λίγη από την αυτοκρατορική αίγλη της μπελ επόκ.
Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν. Τρία χρόνια νωρίτερα και έπειτα από έναν αποκριάτικο χορό, ο μπον βιβέρ Γκάμπριελ φον Αϊζενστάιν είχε εγκαταλείψει στο κέντρο της πόλης τον φίλο του, δρα Φάλκε, μεθυσμένο και μασκαρεμένο με κοστούμι νυχτερίδας. Τώρα ο Φάλκε, με τη συγκατάθεση του Ρώσου πρίγκιπα Ορλόσφκι που παραθέτει έναν μεγαλοπρεπή χορό, χρησιμοποιεί την περίσταση για να πάρει μια εύθυμη και αθώα εκδίκηση, εμπλέκοντας τη σύζυγο και την υπηρέτρια του φίλου του. Έπειτα από μια βραδιά οινοποσίας, μεταμφιέσεων και παρεξηγήσεων, το επόμενο πρωί καταλήγουν όλοι για διαφορετικούς λόγους στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.
Το 2014 η Εθνική Λυρική Σκηνή είχε ανεβάσει τη Νυχτερίδα σε μια μοντέρνα εκδοχή, όπου τα μέγαρα της Αυστροουγγαρίας είχαν αντικατασταθεί από τα αθηναϊκά σαλόνια της δεκαετίας του ’60, οι Βιεννέζοι ευγενείς από τους... συνταγματάρχες του απριλιανού πραξικοπήματος και οι Ρώσοι πρίγκιπες από Σοβιετικούς πρέσβεις. Εκείνη η πολυσυζητημένη και άκρως επιτυχημένη Νυχτερίδα, πέντε χρόνια μετά το ανέβασμά της στην Αθήνα, παρουσιάζεται τώρα σε μια νέα, μεγάλη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με τους ίδιους βασικούς συντελεστές αλλά με διαφορετική διανομή, ορχήστρα και χορωδία.
Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης
Συνεργάτης σκηνοθέτης Αγγέλα Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Μετάφραση-μεταφορά στα ελληνικά Δημήτρης Δημόπουλος
Σκηνικά Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Στράνη
Γκάμπριελ φον Αϊζενστάιν Διονύσης Σούρμπης
Ροζαλίντα Άννα Στυλιανάκη
Αντέλα Χρύσα Μαλιαμάνη
Ίντα Κωνσταντίνα Στράνη
Άλφρεντ Βασίλης Καβάγιας
Δρ. Φάλκε Νίκος Κοτενίδης
Δρ. Μπλιντ Δημήτρης Ναλμπάντης
Φρανκ Κωνσταντίνος Κατσάρας
Πρίγκιπας Ορλόφσκι Σταματία Μολλούδη
Φρος Θα ανακοινωθεί
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μουσική διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Έναρξη: 20.30
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 25€, 20€, 15€, 10€ (μειωμένο)

7-8 Δεκεμβρίου 2019

Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα: Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Ποιος ήταν ο Νίκος Σκαλκώτας; Ποια είναι η μουσική του; Γιατί, ενώ υπήρξε δημιουργικά ασίγαστος μέχρι τον πρόωρο και αιφνίδιο θάνατό του το 1949, άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του μόνο στο εσωτερικό του αυτί και όχι ζωντανά; Γιατί γνωρίζουμε κυρίως τους Ελληνικούς Χορούς του ενώ ανήκε σε μία από τις πιο επιδραστικές μοντερνιστικές καλλιτεχνικές παρέες του 20ού αιώνα; Ποια νοήματα μετέφερε η μουσική του μετά το θάνατό του στη μεταπολεμική Ελλάδα και ποια αποκτά σήμερα;
Στο διήμερο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αφορμή το έτος Σκαλκώτα για την 70ή επέτειο από τον θάνατό του, οκτώ μουσικολόγοι και ερμηνευτές θα δώσουν πιθανές απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα με διαλέξεις που απευθύνονται σε όλους. Επίσης, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια με επίκεντρο την ανάλυση και την ερμηνεία της μουσικής του Σκαλκώτα. Η συναυλία του αφιερώματος περιλαμβάνει την παγκόσμια πρώτη ζωντανή εκτέλεση της σουίτας Παγανά από τη Λορέντα Ράμου, καθώς και την ερμηνεία έργων για βιολί από τον Αντώνη Σουσάμογλου.
Επιμέλεια αφιερώματος: Κώστας Χάρδας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Πρόγραμμα
ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΑΛΚΩΤΑ»
Ομιλίες για τη μουσική, τη ζωή του, τη σχέση του με τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό του περίγυρο στο Βερολίνο του μεσοπολέμου και στην Ελλάδα, τη μεταθανάτια πρόσληψή του κ.ά.
Συμμετέχουν:
Λορέντα Ράμου, πιανίστα - μουσικολόγος
Πέτρος Βούβαρης, αναπληρωτής καθηγητής ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ
Κατερίνα Λεβίδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Marie Skłodowska-Curie του King’s College του Λονδίνου
Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου, δρ ΤΜΣ ΑΠΘ
Γιώργος Σακαλλιέρος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΜΣ ΑΠΘ
Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης
Κώστας Τσούγκρας, αναπληρωτής καθηγητής ΤΜΣ ΑΠΘ
Κώστας Χάρδας, επίκουρος καθηγητής ΤΜΣ ΑΠΘ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες: 11:00-14:30
Χώρος: Μ2
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Πρόγραμμα
Σονάτα για σόλο βιολί
Τα Παγανά, για πιάνο, πρώτη παγκόσμια πλήρης συναυλιακή εκτέλεση
Νυχτερινό, για πιάνο
Aπό τη Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ. 1
Μικρή Σουίτα για βιολί και πιάνο αρ. 2
Αντώνης Σουσάμογλου βιολί
Λορέντα Ράμου πιάνο
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
Έναρξη: 20:30
Χώρος: Μ2
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ
Θα παρουσιαστεί ο δίσκος της Λορέντας Ράμου με τίτλο “Από το Βερολίνο στα Αθήνας” Εργασίες Πιάνου από τον Νίκο Σκαλκώτας, που κυκλοφόρησε το 2019 από τη σουηδική δισκογραφική εταιρεία BIS.
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Έναρξη: 12:00
Χώρος: Μ2
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
- Εργαστήριο μουσικής ανάλυσης της μουσικής του Σκαλκώτα
Απευθύνεται σε θεωρητικούς, φοιτητές, μαθητές. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Με τους Κώστα Τσούγκρα, Πέτρο Βούβαρη και Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου.
- Εργαστήριο ερμηνείας της μουσικής του Σκαλκώτα
Συνδιοργάνωση με την Ομάδα Μουσικής Ερμηνείας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας
Απευθύνεται σε μουσικούς και μαθητές οργάνων που φοιτούν σε ωδεία και στα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Με τους Αντώνη Σουσάμογλου, Λορέντα Ράμου και Κώστα Χάρδα.
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες: 13:00-18:00
Χώρος: Μ2
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

15 Δεκεμβρίου 2019
Xριστούγεννα στο Μέγαρο
Μέτζοτονο: Μέιντ ιν Ίταλι

Παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο μια διαφορετική και πολύ πρωτότυπη παράσταση, η οποία πραγματοποιείται χωρίς καθόλου όργανα αλλά μόνο με πέντε φωνές, που μιμούνται τον ήχο των πραγματικών οργάνων. Διαθέτοντας μια κωμική προσέγγιση, οι ερμηνευτές ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού με ευγενικό και ποτέ πιεστικό τρόπο. Στόχος είναι να παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο με ιταλικά τραγούδια που καλύπτουν πάρα πολλά είδη μουσικής.
Φωνητικό σύνολο Μέτζοτονο
Λουίτζι Ναρδιελο
Φάμπιο Λεπόρε
Ντανιέλα Ντεζιντέρι
Τάνια Πουγκλίεσε
Αντρέα Μορέλι
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

16 Δεκεμβρίου 2019

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Μικρά αστέρια σε κονσέρτο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συνοδεύει παιδιά με ιδιαίτερες μουσικές δεξιότητες. Παιδιά τα οποία διαθέτουν ένα τόσο μεγάλο ταλέντο στη μουσική, που από πολύ νωρίς μπορούν να επιτύχουν υψηλές μουσικές επιδόσεις. Παιδιά-θαύματα, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται. Μετά από ανακοίνωση της ΣΟΔΘ προς τα ωδεία της χώρας και αφού συγκεντρώθηκαν πολλές συμμετοχές, επιλέχθηκαν εννέα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Οι μικροί ταλαντούχοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν με την ορχήστρα μέρη κοντσέρτων, καθώς και σόλο χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα
Α’ μέρος
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (13 ετών) βιολοντσέλο Αθήνα
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ. 1 σε ντο μείζονα,
Ελένη Γραβάνη (8 ετών) τραγούδι Κομοτηνή
Φ. Μπερνάρντ, Γουίντερ Γουόντερλαντ
Εβελίνα Χαβαλέ (9 ετών) τραγούδι Θεσσαλονίκη
Θα ανακοινωθεί
Φίλιππος Δημητρόφ (7 ετών) κόρνο Βέρνη
Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα

Β’ μέρος
Ηρακλής Αλεξόπουλος (14 ετών) πιάνο Θεσσαλονίκη
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 23 σε λα μείζονα
Στέλλα Βαχτανίδου (13 ετών) πιάνο Θεσσαλονίκη
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα
Γιάννης Μπουφίδης (12 ετών) πιάνο – Ηράκλειο Κρήτης
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 19
Φαίδων-Ευάγγελος Σαχσαμάνογλου (10 ετών) πιάνο Θεσσαλονίκη
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21 σε ντο μείζονα
Στέλιος Κερασίδης (7 ετών) πιάνο Αθήνα
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε φα ελάσσονα
Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου
Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

19-23 Δεκεμβρίου 2019
Xριστούγεννα στο Μέγαρο
Μπαλέτο Αγίας Πετρούπολις: Η ωραία κοιμωμένη

Η Αγία Πετρούπολη είναι το λίκνο του διάσημου ρωσικού μπαλέτου που δημιούργησε ο Μαριούς Πετιπά τον 19ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από την κομψότητα, τη χάρη και την ευχάριστη ελαφρότητα, στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες «σχολές» κλασικού χορού.
Το Μπαλέτο ξεκίνησε το 2009 για να διαδώσει τις παραδόσεις και το πνεύμα του μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης μέσα από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες περιοδείες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ισλανδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία.
Η Ωραία κοιμωμένη, η παραγωγή που θα δούμε αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την αυστηρή κλασική κομψότητα με μια φρέσκια, ανανεωμένη ματιά προσαρμοσμένη στις αισθητικές ανάγκες του 21ου αιώνα. Άριστοι σολίστες και χορευτές, θαυμάσιος σκηνικός σχεδιασμός και κοστούμια από τον παγκοσμίου φήμης σκηνογράφο και σχεδιαστή κοστουμιών Βιατσεσλάβ Οκούνεβ (Θέατρο Μπολσόι, Θέατρο Μαρίνσκι, Σκάλα του Μιλάνου), σε συνδυασμό πάντοτε με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι, συνθέτουν μια υπέροχη χορευτική παράσταση που θα μείνει στη μνήμη όσων την παρακολουθήσουν. Στον ρόλο της Αουρόρα η Ελένα Κοτσιούμπιρα.
Έναρξη: 20.30 (Κυριακή 22 Δεκεμβρίου: 16.30 & 20.30)
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 50€ (35€*), 40€ (28€*), 30€ (21€*), 20€ (14€*), 15€ (10€*)
  • Παιδικά, φοιτητικά, ανέργων

19 Δεκεμβρίου 2019

Xριστούγεννα στο Μέγαρο
Ορχήστρα Πνευστών – Τζαζ Ορχήστρα ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ
Εορταστική Μουσική

Τα σύνολα πνευστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπράττουν σε μια πρωτότυπη και ξεχωριστή συναυλία με εορταστικό άρωμα. Το Εργαστήριο «ΠΝ.Ο.Ε.Σ.» ιδρύθηκε το 2016 και διευθύνεται από τον καθηγητή του ΤΜΕΤ Κωστή Χασιώτη. Έχει ως σκοπό την έρευνα και προώθηση της σύγχρονης σκέψης στα σύνολα πνευστών οργάνων, την ανάδειξη του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου και την προαγωγή σχετικών τεχνικών διδασκαλίας, μελέτης, διεύθυνσης, σύνθεσης και εκτέλεσης. Πυρήνα της δράσης του Εργαστηρίου αποτελούν οι Ορχήστρες Πνευστών και Τζαζ. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα από την ελληνική και διεθνή έντεχνη μουσική δημιουργία, καθώς και καταξιωμένα τζαζ κομμάτια.
Καλλιτεχνική προετοιμασία, μουσική διεύθυνση Αθανάσιος Ζέρβας
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
20 Δεκεμβρίου 2019
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Νεανική Χορωδία ΣΦΜΘ: Ελάτε να ψάλουμε τα κάλαντα

Τα κάλαντα, αναπόσπαστο και κύριο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου (παραμονή Χριστουγέννων έως Φώτα), έχουν ρίζες που φτάνουν ως την αρχαιότητα. Τότε, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου –περίοδος που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα Ποσειδεώνα– τα παιδιά τελούσαν το έθιμο της ειρεσιώνης, δηλαδή τραγουδούσαν στους δρόμους κρατώντας την ειρεσιώνη, κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα (είρος ή έριον = μαλλί). Τραγουδώντας ευχές και παινέματα έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας.
Παρόμοια τραγούδια συναντάμε στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες γιόρταζαν τα σατουρνάλια ή κρόνια και τις καλένδες. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη βυζαντινή περίοδο η επίσημη χριστιανική εκκλησία αντέδρασε έντονα στα ειδωλολατρικά αυτά κατάλοιπα, τα οποία στην πορεία κατάφερε να ενσωματώσει. Τα κάλαντα μάλιστα φαίνεται πως παίρνουν το όνομά τους ακριβώς από τις βυζαντινές καλένδες.
Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Σωτήρης Αλεβίζος
Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

30 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα στο Μέγαρο
MOYΣA – ΣΟΔΘ: Εορταστική συναυλία

Στην καθιερωμένη πλέον εορταστική συναυλία της η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και με την, δηλαδή την ορχήστρα του, το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική και προσφέρει καθημερινά δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ηλικίας 6 έως 26 ετών ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

  
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


ΠΑ 27
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Σοστακόβιτς και Μάλερ 
 
ΣΑ 28

Αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

ΤΕ 2
54α Δημήτρια
Πραγματική Μαγεία

ΠΑ 4, ΣΑ 5, ΚΥ 6
Χορός στο Μέγαρο

Μπαλέτο ΕΛΣ - Κ. Ρήγος
Η λίμνη των κύκνων

ΠΑ 4
Άμλετ

ΔΕ 7
54α Δημήτρια
Έλλη Παπακωνσταντίνου: To σπήλαιο

ΤΡ 8
54α Δημήτρια
Έλλη Παπακωνσταντίνου: To σπήλαιο

ΣΑ 12

Ημερίδα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής - Ο Κόσμος της Μουσικής: Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ»


ΠΑ 18
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Ένα γερμανικό Ρέκβιεμ

ΚΥ 20
Φρανκενστάιν


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΑ 1
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Πλανήτες

ΣΑ 2

MOYΣA και σύνολο Ροτόντα

Οι... 8 εποχές

ΠΑ 8

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Θέα από τον Όλυμπο


ΚΥ 10

Τελετή λήξης 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


ΚΥ 10
Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

ΤΕ 13
Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Η πρώτη και δεύτερη σχολή της Βιέννης

ΤΕ 20
4 πιάνα... 4 πιανίστες...

ΠΑ 22
Ημερίδα
Το μουσείο μου: Το μουσείο ως σημείο συνάντησης

ΠΑ 22
3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

ΣΑ 23
3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

ΣΑ 23
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής

ΠΑ 29
3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

ΣΑ 30
3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΕ 5, ΚΥ 8, ΤΕ 11, ΠΑ 13

Όπερα στο Μέγαρο

Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Η Νυχτερίδα

ΣΑ 7, ΚΥ 8
Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα: Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

ΚΥ 15
Xριστούγεννα στο Μέγαρο

ΔΕ 16
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

ΠΕ 19 - ΔΕ 23
Η ωραία κοιμωμένη (Μπαλέτο Αγίας Πετρούπολις)

ΠΕ 19
Xριστούγεννα στο Μέγαρο
Ορχήστρα Πνευστών - Τζαζ Ορχήστρα ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ
Εορταστική μουσική

ΠΑ 20
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Νεανική Χορωδία ΣΦΜΘ: Ελάτε να ψάλουμε τα κάλαντα

ΔΕ 30
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
MOYΣA ΣΟΔΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.