ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2020 του "ΜΜΘ"

Σ
υναυλίες, μουσικές παραστάσεις και πρωτότυπα θεάματα, με σπουδαία έργα, μεγάλα ονόματα και έξοχες ερμηνείες θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020. Μέσα στη ρευστή και συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση όσον αφορά τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα…
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης για την έναρξη της χειμερινής σεζόν:

«Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έπειτα από επτά μήνες επανέρχεται ξανά με εκδηλώσεις στους κλειστούς χώρους του. Όπως πήραμε τα εύσημα για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας, έτσι και τώρα θα ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις της πολιτείας ώστε να διασφαλίσουμε την υγειονομική προστασία των θεατών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών. Καλούμε το κοινό να έρθει στις εκδηλώσεις του Μεγάρου, να απολαύσει τις μουσικές προτάσεις μας, να ψυχαγωγηθεί και να συμμετάσχει ξανά στη μυσταγωγία του ‘ζωντανού’ θεάματος».

Ελληνική μουσική στο Μέγαρο

Η έναρξη του νέου χειμερινού προγράμματος γίνεται με τη συναυλία του μεγάλου συνθέτη μας Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα διευθύνει τη μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», με εμβληματικά έργα των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και του ίδιου του μαέστρου. Ερμηνεύει –μουσικά και φωνητικά– επταμελής ορχήστρα κορυφαίων σολίστ (24/10). 

Η λαϊκή μουσική έχει την τιμητική της και στην παράσταση «Αποχαιρετώντας τον Αγάθωνα: Αβάντι Μαέστρο... Ρεμπέτικα», που αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό μουσικής (Γιώργος Ξηντάρης, Κατερίνα Τσιρίδου) και θεάτρου σκιών (Ηλίας Καρελλάς). Ταυτόχρονα είναι ένας φόρος τιμής στον αξέχαστο Αγάθωνα, καθώς ήταν η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε αυτός ο αυθεντικός εκπρόσωπος του ρεμπέτικου τραγουδιού (31/10).
«Μια διαδρομή (Από τον ‘Σκοτεινό έρωτα΄ στον ‘Ερωτόκριτο’)» τιτλοφορείται η συναυλία του Δημήτρη Μαραμή, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες μας («Ερωτόκριτος», «Στοιχειωμένοι», «Σκοτεινός έρωτας», «Αισθηματική ηλικία»), ο οποίος θα παρουσιάσει στιγμές από την επιτυχημένη πορεία του, με τη συμμετοχή της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικών τραγουδιστών όπως η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Αγγελική Τουμπανάκη, η Ελένη Δημοπούλου και η Μέλα Γεροφώτη (7/11).

Η ενότητα «Ελληνική μουσική στο Μέγαρο» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95χρονά του, μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ. Το λιτό μουσικό σχήμα (πιάνο - κρουστά) πλαισιώνουν τέσσερις καταξιωμένοι ερμηνευτές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Κλασική - σύγχρονη μουσική και άλλα…


Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΜΜΘ κατέχει το 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, μια διοργάνωση με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια απήχηση στο κοινό. Φέτος, που φέρει τον επίκαιρο υπότιτλο «Η μουσική είναι φάρμακο για τις λύπες», περιλαμβάνει τρεις συναυλίες με έργα των σπουδαίων Γερμανών συνθετών Μπαχ και Τέλεμαν, ενώ με ιδιαίτερη ανυπομονησία θα περιμένουμε το αφιέρωμα-έκπληξη στον Μπετόβεν, έναν συνθέτη της κλασικής περιόδου τον οποίον το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει με τον δικό του τρόπο! Για πρώτη φορά επίσης υπάρχει συνεργασία με μια αντίστοιχη διοργάνωση του εξωτερικού, το καταξιωμένο Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας (30/10, 6/11, 20/11).
Συμφωνικές ορχήστρες θα εμφανιστούν στο Μέγαρο όπως πάντα, αυτή τη φορά όμως όχι στην πλήρη σύνθεσή τους, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5-2 μέτρων μεταξύ των μουσικών. Τα σύνολα αυτά θα είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τις συναυλίες «Κύκλος Μπετόβεν» (έργα Αντωνίου, Σούμαν και Μπετόβεν, 23/10) και «Ζορμπάς» (έργα Προκόφιεφ, Μότσαρτ και Θεοδωράκη, 13/11), αλλά και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας με έργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Μπάρτοκ και Ρουμάνων συνθετών (30/11). Με τη συνεργασία του Μεγάρου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 80 χρόνια από το έπος του ’40, που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει τραγούδια του μεσοπολέμου ερμηνευμένα από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Ελένη Δημοπούλου (27/10).

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου θα παρουσιαστεί μία συναυλία με έργα σημαντικών Γάλλων συνθετών όπως Ντεμπισί, Εμανουέλ, Ραβέλ και Μασνέ από ένα σύνολο εξαιρετικών μουσικών και ερμηνευτών (Νικολός Δημόπουλος, Αγγελική Καθαρίου, Μαριλένα Λιακοπούλου, Δημήτρης Πάτρας) (9/11), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο σύγχρονο Γεωργιανό συνθέτη Γκία Καντσέλι από εκλεκτούς μουσικούς όπως οι Αντρέας Παπανικολάου, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Δήμος Γκουνταρούλης και Λόλα Τότσιου (14/12).


Ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ είναι η παρουσίαση και των 32 σονατών του Μπετόβεν για πιάνο σε μια σειρά από ρεσιτάλ. Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές συλλογές έργων στην ιστορία της μουσικής, τα οποία θα εκτελέσουν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Τρία από αυτά τα ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο (4/11, 18/11, 2/12). Το ΠΑΜΑΚ όμως θα δώσει και άλλη μία συναυλία, αυτή τη φορά με τα σύνολα παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος και με τίτλο “Ακρόασις”: Μουσικές αυλές της Μεσογείου», που θα περιλαμβάνει από τη μουσική δωματίου των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών παλατιανών παραδόσεων μέχρι τα κλασικά ανατολικομεσογειακά στιλ (9/12).
Οι λάτρεις της όπερας, που κάθε χρονιά παρακολουθούν πιστά τη σειρά ζωντανών μεταδόσεων από τη ΜΟ της Νέας Υόρκης, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, παρόλο που ο «ναός» του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου ανέστειλε λόγω κορωνοϊού το πρόγραμμά του μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Η ΜΕΤ λοιπόν θα παρουσιάσει παλαιότερες επιτυχίες της, όπως την «Αΐντα» του Βέρντι με τις σπουδαίες Άννα Νετρέμπκο και Ανίτα Ραχβελισβίλι (25/10), τον «Τροβατόρε» του ίδιου συνθέτη πάλι με την Άννα Νετρέμπκο και τον πρόωρα χαμένο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι (1/11), τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του Βάγκνερ, προβολή που ακυρώθηκε την περασμένη άνοιξη λόγω των περιοριστικών μέτρων (6/12), καθώς και την «Εύθυμη χήρα», την αγαπημένη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ (13/12).
Αλλά και οι φίλοι του μιούζικαλ μπορούν να απολαύσουν κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια του διεθνούς και ελληνικού μουσικού θεάτρου και κινηματογράφου στην εξαιρετική μουσική παράσταση με τους Μέμο Μπεγνή, Παναγιώτη Πετράκη και Εύη Σιαμαντά και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (10/11).
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει άλλη μία συναυλία από τη σειρά «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής» (28/11) αλλά και ένα ενδιαφέρον (...) του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά για την «ηχοζωγραφική» σε έργα φωνητικής μουσικής (29/11), ενώ το Μέγαρο θα συμμετάσχει σε δύο μεγάλες ημερίδες με πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικές συμμετοχές: μία για τον σύγχρονο ρόλο των μουσείων (4/12) και μία για τα 40 χρόνια της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13/11).

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Μία ξεχωριστή ενότητα είναι βεβαίως τα «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», που φέτος απαρτίζεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους! Συγκεκριμένα, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το λαμπερό ”Στο Χριστουγενιάτικο Δένδρο”, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο χορωδίες, ένα χορευτικό σύνολο, η MOYΣA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και αγαπημένοι ερμηνευτές όπως η Nάντια Κοντογεώργη, ο Μίνως Θεοχάρης κ.ά. Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή είναι η συναυλία του Διογένη Δασκάλου και της δημοφιλούς μπάντας με μουσική αλλά και σατιρικό λόγο. Υπάρχει όπως κάθε χρονιά η συναυλία της Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα, ενώ κάτι ιδιαίτερο αποτελεί η δυναμική, σύγχρονη και πρωτοποριακή παράσταση χωρίς μουσικά όργανα, που συνδυάζει ρυθμό και κίνηση χωρίς κανένα άλλο μέσο εκτός από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Μαγικούς, ονειρικούς ήχους θα μας χαρίσει το σύνολο με τις 9 άρπες και το ευρύτατο ρεπερτόριο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε από δύο νεανικά σχήματα: τη MOYΣA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ΕΛΣΟΝ – Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια έκθεση με αντικείμενα και έργα τέχνης σχετικά με τον αγαπημένο Ιταλό συνθέτη. Ένα εκπληκτικό θέαμα μας επιφυλάσσει το θέατρο από την Ουκρανία, που παρουσιάζει την τεχνική των σκιών μαζί με ειδικά εφέ φωτός και ταυτόχρονη συμμετοχή χορευτών και ακροβατών σε σκηνές από γνωστές ταινίες, καρτούν και παραμύθια. Ακόμη, μια αγαπημένη ερμηνεύτρια του νεανικού και όχι μόνο κοινού, η Μαρίνα Σάττι, θα δώσει μια συναυλία με το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα σε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά ακούσματα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες περιοχές του πλανήτη. Τη νέα χρονιά, τέλος, θα καλωσορίσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, στην οποία θα παρουσιάσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και το ορχηστρικό «Χαμόγελο της Τζοκόντας».

Υ.Γ.: ναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές.
- Η μέγιστη πληρότητα των κλειστών χώρων εκδηλώσεων στον νομό Θεσσαλονίκης είναι αυτή την περίοδο στο 50%.
- Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, υποχρεωτική είναι η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων καθώς και η χρήση μάσκας καθ’ όλη την παραμονή του κοινού στο ΜΜΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.