ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Πρόγραμμα

Με ένα πρόγραμμα ειδικά αφιερωμένο στα παιδιά αποχαιρετά τη χρονιά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας για τους μικρούς σινεφίλ τέσσερις αριστουργηματικές μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Δανία.
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες ... των Στέφαν Φγιέλντμαρκ και Φλέμινγκ Κουίστ Μέλερ (22/12, 11:30 και 23/12, 16:00), Σαμψών και Σάλλυ (22/12, 16:00 και 23/12, 11:30), Ο πόλεμος των πουλιών (29/12, 11:30 και 30/12, 16:00) και Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο (29/12, 16:00 και 30/12, 11:30) του Γιάνικ Χάστρουπ.
Οι προβολές των ταινιών θα πλαισιώνονται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη βιωματική και παιγνιώδη μάθηση τα παιδιά θα απασχοληθούν με διαδραστικά και ομαδικά παιχνίδια, θα φτιάξουν τη δική τους ταινία με την τεχνική του blue box, θα παίξουν παντομίμα, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους λύνοντας σταυρόλεξο και θα δημιουργήσουν παζλ και κολάζ με θέμα τους ήρωες της ταινίας.
Τη σύλληψη, εκπόνηση και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποίησε η μουσειοπαιδαγωγός Ευαγγελία Σοφή, ενώ στην εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλλαν με τη συνδρομή τους οι εκπαιδευτικοί Παρασκευή Γκαϊτατζή και Δήμητρα Αδάμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ημέρα του παιδικού προγράμματος, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012, είναι αφιερωμένη στην σειρά δράσεων «Τα Χριστούγεννά τους αλλιώς». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ταινίες ... και Σαμψών και Σάλλυ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι ταινίες και οι παράλληλες δραστηριότητες
Τζιανγκλ Τζακ, (Δανία, 1993) 
Σκηνοθεσία: Στέφαν Φγιέλντμαρκ, Φλέμμινγκ Κουίστ Μέλλερ. Έγχρωμο, 75΄
Ο Τζιανγκλ Τζακ είναι ένα χαριτωμένο και σπάνιο ζωάκι της ζούγκλας. Η Ισαβέλλα, σταρ του κινηματογράφου, και ο πλούσιος σύζυγός της, Κόνραντ, θέλουν να τον αιχμαλωτίσουν, έτσι ώστε να παίξει στην επόμενη ταινία της Ισαβέλλας. Ο Jungle Jack καταφέρνει να ξεφύγει, κρυμμένος σε ένα πλοίο με προορισμό την Ευρώπη. Φτάνοντας εκεί, θα βρει καταφύγιο στο ζωολογικό κήπο μιας πόλης. Ωστόσο, η Ισαβέλλα και ο Κόνραντ το μαθαίνουν και προσπαθούν ξανά να τον αιχμαλωτίσουν.
Παράλληλες δραστηριότητες: Μικρή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, γράμμα στον Τζιανγκλ Τζακ, δημιουργία ταινίας με την τεχνική του ... και κατασκευή ομοιώματος Τζιανγκλ Τζακ.

Σαμψών και Σάλλυ (Δανία, 1984)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ . Έγχρωμο, 63’
Ο Σαμψών είναι μια λευκή φάλαινα, όπως και ο θρυλικός Μόμπι Ντικ, για τον μύθο του οποίου ο Σαμψών δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύοντας μάλιστα ότι ζει ακόμα. Η Σάλλυ είναι μια γλυκιά μικρή θηλυκή φάλαινα, που γίνεται δεκτή στην ομάδα του Σαμψών, όταν φαλαινοθήρες σκοτώνουν τη μητέρα της. Οι δύο φάλαινες γίνονται στενοί φίλοι και ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν τον Μόμπι Ντικ, ο οποίος, όπως λέγεται, θα σώσει τις φάλαινες από όλους τους κινδύνους.
Παράλληλες δραστηριότητες: Παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, παντομίμα, συζήτηση για τους κινδύνους των φαλαινών, παιχνίδι με πίνακα φελλού, επιδαπέδιο σταυρόλεξο και ζωγραφική.

Ο πόλεμος των πουλιών (Δανία, 1990)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ . Έγχρωμο, 68΄
Σε ένα δάσος όπου τα πουλιά ζουν ειρηνικά, κάνει ξαφνικά την επίθεσή του ένα αρπακτικό, ο τρομερός Φάγκιν, καταστρέφοντας μια φωλιά με αυγά. Ένα από αυτά, ωστόσο, κατρακυλάει μακριά, και ένα σπουργίτι αποφασίζει να το σώσει, κλωσώντας το. Από αυτό το αυγό γεννιέται ο Όλιβερ και μαζί με την Ολίβια, εξεγείρονται κατά του Φάγκιν. Ετοιμάζουν το τέλειο σχέδιο, όμως υπάρχει ένας προδότης στο δάσος...
Παράλληλες δραστηριότητες: Μικρή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, ερωταποκρίσεις με θέμα τα πουλιά, παντομίμα, δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box, κατασκευή και κολάζ με χαρτόνι.

Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο (Δανία, 1987)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ. Έγχρωμο, 80΄
Κάποτε στο μέλλον, οι άνθρωποι έχουν καταφύγει στο εσωτερικό της γης, καθώς η επιφάνειά της καταστράφηκε από την έλλειψη σεβασμού για την οικολογική ισορροπία και την επακόλουθη ρύπανση. Η μικρή Σπάικι, έχοντας ακούσει για όλα αυτά από τη γιαγιά της, και μην αντέχοντας τη σκληρότητα των «Αρουραίων» που έχουν πλέον υποδουλώσει το ανθρώπινο γένος, γίνεται μέλος μιας ομάδας επαναστατών: στόχος τους, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια. Στο δρόμο τους συναντούν τον Νταμντάμ και μαζί θα ζήσουν μια σειρά από περιπέτειες, οδεύοντας προς τον Παράδεισο.
Παράλληλες δραστηριότητες: Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, ερωταποκρίσεις με θέμα το περιβάλλον, παιχνίδι μάθησης για σημαντικά οικολογικά ζητήματα, παζλ με θέμα την τελευταία εικόνα της ταινίας, παιχνίδι μνήμης με κάρτες που απεικονίζουν σκηνές από την ταινία, κατασκευή με οικολογικά υλικά και δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box.
Κάθε πρόγραμμα (προβολή ταινίας και εκπαιδευτικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες) έχει διάρκεια τριών ωρών, και απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Ο μέγιστος αριθμός των παιδιών – συμμετεχόντων είναι 50.
Προκράτηση και πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398).
Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ
Ώρες προβολών: 11:30 & 16:00
Χριστουγεννιάτικο ... βιβλίων και αντικειμένων
Εν όψει των εορτών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει στο πωλητήριό του, στους χώρους του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ... βιβλίων και αντικειμένων, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να εμπλουτίσουν την κινηματογραφική τους βιβλιοθήκη και να αποκτήσουν συλλεκτικά αντικείμενα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Στο ... θα διατίθενται οι μοναδικές εκδόσεις του Φεστιβάλ, καθώς και αναμνηστικά αντικείμενα από τις ετήσιες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, όπως συλλεκτικές τσάντες, κούπες, σελιδοδείκτες, κονκάρδες, κ.α.
Οι τιμές ξεκινούν από 0,50 ευρώ και οι εκπτώσεις σε επιλεγμένες εκδόσεις θα ξεπερνούν το 50%. Φέτος τις γιορτές κάντε τα δώρα σας από το πωλητήριο του Φεστιβάλ, και ευχηθείτε μια ευτυχισμένη κινηματογραφική χρονιά!
Χώρος
Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398).
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: 18:00 έως 22:00
Δευτέρα 17, Τρίτη 18, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου: 10:00 έως 15:00
Τετάρτη 19, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου: 10:00 έως 19:00
Σάββατο 22, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: 10:30 έως 18:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.