Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΙΝΙΜ/ΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ"

Αρκεί να μην προβάλλουν εκείνη την αηδία "Το Πλοίο για την Παλαιστίνη"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΣΕ ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ
Αίθουσα: ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 2-8/10/2014

«Η εικόνα δεν έχει ανάγκη από επιχειρήματα, γιατί είναι η ίδια επιχείρημα». Τα λόγια του Νίκου Κούνδουρου εκφράζονται ιδανικά στο ίδιο του το σινεμά. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ανοίγει αυλαία για τη νέα κινηματογραφική σεζόν με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με τίτλο «Ο Νίκος Κούνδουρος σε άσπρο – μαύρο» που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Το αφιέρωμα διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου που θα εορταστεί στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Κούνδουρο παρουσία του σκηνοθέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί το βιβλίο Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου του Λευτέρη Ξανθόπουλου, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό μέρος με τον ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη σε τραγούδια από τη φιλμογραφία του Νίκου Κούνδουρου.

Αυτοδίδακτος, ο Νίκος Κούνδουρος εμφανίστηκε στο σινεμά στα 28 του χρόνια με τη Μαγική πόλη το 1954, προκαλώντας αίσθηση με τη νεορεαλιστική καταγραφή μιας άγνωστης όσο και κρυμμένης από το «επίσημο» κάδρο κοινωνικής πραγματικότητας. Το 1956 υπογράφει την ταινία Ο Δράκος, ένα φιλμ με «κρατημένο στασίδι» ανάμεσα στα 10 καλύτερα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ ακολουθούν Οι παράνομοι (1958), Το ποτάμι (1960), οι πολυβραβευμένες Μικρές Αφροδίτες (1963) και το Vortex (σε μια πρώτη μορφή, με τον τίτλο Το πρόσωπο της Μέδουσας, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1967). Σ’ αυτές τις έξι ασπρόμαυρες ταινίες της προ-δικτατορικής περιόδου του εμβληματικού κρητικού δημιουργού και ακριβώς στη μέση του έργου του (οι υπόλοιπες έξι είναι έγχρωμες και θα γυριστούν από τη Μεταπολίτευση κι ύστερα), επικεντρώνεται το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρο το έργο του Νίκου Κούνδουρου πάλλεται από πάθος, ένταση, οργή και στον πυρήνα του είναι εγκιβωτισμένα τα θέματα της εξέγερσης, της προδοσίας, της ήττας και της συντριβής του ατόμου από τους πολλούς και διαφορετικούς μηχανισμούς της εξουσίας. Ταυτόχρονα μέσα από τις ταινίες του σκιαγραφείται ανάγλυφα το πορτραίτο μια ηττημένης χώρας, που παρόλα τα ιστορικά και κοινωνικά δεινά που την ταλανίζουν, αγωνίζεται πεισματικά να επιβιώσει με τη ζωτική δύναμη του απελπισμένου που δεν έχει τίποτα να χάσει. Ο Νίκος Κούνδουρος θέτοντας την τέχνη του στην υπηρεσία των χαμένων της ζωής και ενάντια σε κάθε εξουσιαστική μορφή της καθεστηκυίας τάξης, χωρίς καμιά (παρα)υποχώρηση στο κινηματογραφικό εμπόριο και συχνά με το «κεφάλι κόντρα στον τοίχο», άνοιξε πρωτοποριακούς και ρηξικέλευθους (αισθητικά και θεματικά) κινηματογραφικούς δρόμους στην κλειστή, χαμηλοτάβανη και στενόκαρδη δεκαετία του ‘50 και δίκαια θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες του ελληνικού σινεμά.*

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:

Πέμπτη 2/10
18:30 Νίκος Κούνδουρος: Η Ιστορία των χρόνων μου, ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου, 52’
19:30 Ο Δράκος, 100’
21:30 Οι παράνομοι, 90’

Παρασκευή 3/10
18:00 Οδύσσειες σωμάτων - Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο, ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, 82’
19:30 Vortex, 90’
21:30 Το ποτάμι, 110’

Σάββατο 4/10
18:30 Ο Δράκος του Ν. Κούνδουρου, ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη, 67’
20:00 Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Κούνδουρο παρουσία των Νίκου Κούνδουρου, Λευτέρη Ξανθόπουλου, Αντώνη Μποσκοΐτη.
Παρουσίαση του βιβλίου Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Θα ακολουθήσει μουσικό μέρος με τον ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη σε τραγούδια από τη φιλμογραφία του Νίκου Κούνδουρου
21:30 Ο Δράκος, 100’

Κυριακή 5/10
18:30 Η μαγική πόλη του Ν. Κούνδουρου, ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη, 53'
19:30 Μαγική πόλη, 80’
21:30 Μικρές Αφροδίτες, 90’

Δευτέρα 6/10
18:30 Έρωτας των πρώτων πλάνων, ντοκιμαντέρ του Πάνου Κέκα, 48’
19:30 Μικρές Αφροδίτες, 90’
21:30 Vortex, 90’

Τρίτη 7/10
18:00 Οδύσσειες σωμάτων- Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο, ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, 82’
19:30 Το ποτάμι, 110’
21:30 Οι παράνομοι, 90’

Τετάρτη 8/10
18:30 Νίκος Κούνδουρος-Η Αθήνα του ’50, ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου, 52’
19:30 Ο Δράκος, 100’
21:30 Μαγική πόλη, 80’
Το εισιτήριο της ταινίας της απογευματινής προβολής ισχύει και για το ντοκιμαντέρ που προηγείται.
Τιμές εισιτηρίων: 3 ευρώ για μέλη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, 4 ευρώ για μη μέλη, 1 ευρώ η κάρτα μέλους

*Κείμενο του Θωμά Λιναρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.