ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

46α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ - «ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ»

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στη μουσική σκηνή «Στέιτζ» (26ης Οκτωβρίου 27, Σφαγεία) συναυλία – αφιέρωμα στην Ρόζα Εσκενάζι, στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων» και του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 – Μέση Ανατολή»

Η παράσταση που ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία της από τη Θεσσαλονίκη, θα μας μεταφέρει στο κλίμα της προκατοχικής Ελλάδας και στην πρώτη περίοδο του ρεμπέτικου, στην δεκαετία του 1930.

Η προσωπικότητα της Εσκενάζυ, που ενώνει με την καταγωγή της την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Τουρκία, θα είναι παρούσα στην συναυλία μέσα από τις ερμηνείες της Μάρθας Φριντζήλα, της Γιασμίν Λεβί και της Μεχτάρ Ντεμίρ. Την εκδήλωση συμπληρώνουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ταινία «Καναρίνι μου γλυκό», σε σκηνοθεσία του Ρόυ Σιέρ, που αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ. Οι τρεις λαοί εκπροσωπούνται και από τους μουσικούς τους, τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, τον Βαγγέλη Καρίπη και τον Γινόν Μουαλέμ στα κρουστά, τον Δημήτρη Μπασλάμ στο μπάσο, τον Δημήτρη Μυστακίδη στην κιθάρα, τον Μανώλη Πάππο στο μπουζούκι και το ούτι, τον Μουμίν Σεσλέρ στο κανονάκι και το ούτι και τον Ραμαζάν Σεσλέρ στο κλαρίνο.

Τα εισιτήρια διαμορφώνονται στην γενική τιμή των 15 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις dimitria.thessaloniki.gr και mysweetcanary.com


«ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΑΝΕΤΟΝ» - ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ Α.Π.Θ. – “Κοντράκτσιονς” του Μάικ Μπάρτλετ

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, το τμήμα θεάτρου του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει στο θέατρο «Άνετον», το έργο «Κοντράκτσιονς» του Βρετανού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ, στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων».

Ο 31χρονος σήμερα Μάικ Μπάρτλετ, ευτύχησε να δει το 2008, το έργο που είχε γράψει να ανεβαίνει στην σκηνή του Λονδρέζικου Royal Court Theatre.

Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010 στο Στούντιο Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Τον περασμένο Ιούνιο, η διπλωματική εργασία σκηνοθεσίας της Μαρίας Γρίβα και η αντίστοιχη εργασία υποκριτικής της Αντιγόνης Μπάρμπα, με επόπτη καθηγητή τον Δαμιανό Κωνσταντινίδη, βασίστηκαν στο συγκεκριμένο έργο. Η υπόθεση του «Κοντράκτσιονς» σε μια πρώτη ανάγνωση αναφέρεται στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Ουσιαστικά όμως είναι ένα έργο για την σύγκρουση της ανθρώπινης φύσης με ένα παράλογο σύστημα εξουσίας, που μιλά για την αδυναμία δράσης ή τις συνέπειες της αντίδρασης. Η Μαρία Γρίβα και η Αντιγόνη Μπάρμπα, μπερδεύονται με τους θεατές, αφού οι θέσεις του κοινού ενσωματώθηκαν μέσα στο σκηνικό.

Η μετάφραση του έργου είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τα σκηνικά του Στάθη Μήτσιου και τα κοστούμια της Μαρίας Αντωνιάδου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις dimitria.thessaloniki.gr και thea.auth.gr


ΚΥΚΛΟΣ «5+1 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ» – “ΜΙΛΑΝΓΚΕΡΟΣ”

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, θα εμφανιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου Δημαρχείου, η καλλιτεχνική ομάδα των «Μιλανγκέρος». Η παράσταση που εντάσσεται στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων» και του θεματικού κύκλου «5+1 Συναυλίες στο Δημαρχιακό Μέγαρο», είναι αφιερωμένη στον διασημότερο χορό της Αργεντινής, το τάνγκο και φυσικά στη μουσική που το συνοδεύει.

Οι «Μιλανγκέρος», επτά μουσικοί και τέσσερις χορευτές που τους ενώνει η κοινή αγάπη για το τάνγκο, πήραν το όνομά τους από την σύζευξη των λέξεων «Μιλόνγκα» (γιορτή με χορό) και «Τανγκέρος» (χορευτές του Τάνγκο). Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ως σύνολο, τον Σεπτέμβριο του 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Κ.Ο.Θ. Άντεργκράουντ». Οι μουσικοί είναι οι: Γιώργος Κανδυλίδης και Πόπη Μυλαράκη στο βιολί, ο Δημήτρης Πολυζωίδης στο τσέλο, η Μαρία Μυλαράκη στο πιάνο, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης στο κοντραμπάσο, ο Κώστας Ράπτης στο Μπαντονεόν και η Ρόζα Τερζιάν στην βιόλα.

Μαζί τους εμφανίζονται οι χορευτές Γιώργος Παρασκευάς, Ζωή Πεταλά, Αφροδίτη Ρωμανίδου και Ηλίας Σελαλμαζίδης.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitria.thessaloniki.gr

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – "ΡΑΧΝΕΡ ΣΤΡΙΝΚ ΚΟΥΑΡΤΕΤ" (ΚΡΟΑΤΙΑ)

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, θα εμφανιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, το κουαρτέτο εγχόρδων «Ράχνερ Στινγκ Κουαρτέτ» και η τσελίστα Άνα Ράχνερ από την Κροατία, στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων».

Το σύνολο σχηματίστηκε το 1998, από τους (...) και (...), με σκοπό να συνεχίσει την παράδοση της μουσικής δωματίου του Ζάγκρεμπ, μέσα από συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ τα τελευταία χρόνια οι μουσικοί του έχουν κάνει μια στροφή σε πιο αντισυμβατικά είδη. Έχουν περιοδεύσει στην Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αυστρία, την Πολωνία και την Κίνα, ενώ έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ της Κροατίας, όπως η Μπιενάλε Μουσικής του Ζάγκρεμπ και του Φεστιβαλ του Ντουμπρόβνικ. Στην Θεσσαλονίκη θα δούμε και θα ακούσουμε από κοντά τους καλλιτέχνες (...) και (...).

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Πρεσβεία και το Προξενείο της Κροατίας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις dimitria.thessaloniki.gr και ruchnerstringquartet.com


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ - «ΚΑΝΕ ΑΛΜΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ»

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και το τμήμα θεάτρου του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, ένα θεατρικό και ποιητικό αφιέρωμα, στον Οδυσσέα Ελύτη, στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την γέννηση του νομπελίστα Έλληνα ποιητή, επιχειρεί μιαν πολυφωνική προσέγγιση στο έργο «Μαρία Νεφέλη», από τους ηθοποιούς της Πειραματικής Σκηνής Έφη Σταμούλη και Δημήτρη Ναζίρη σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Αντωνία Βισβίκη, Ελισάβετ Καρακασίδου, Νάγια Καρακώστα, Θανάση Κριτσάκη, Νικόλα Νικητάκη, Ματίνα Παγουλάτου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκο Ράμμο, Κώστα Ραμπαβίλα, Σίσσυ Σαμαροπούλου, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Δημήτρη Φουρλή, Δήμητρα Χαϊνά και Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου.

Η μουσική που θα ακουστεί στη διάρκεια του αφιερώματος είναι του Κώστα Βόμβολου, η κινησιολογία της Στέλλας Μιχαηλίδου, η σκηνογραφική επιμέλεια της Λίλας Καρακώστα και η σκηνοθετική επιμέλεια του Νικηφόρου Παπανδρέου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις dimitria.thessaloniki.gr, pirskini.gr και thea.auth.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.