ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ...

Οι Γιορτές της "Εξόδου" κάθε χρόνο κορυφώνονται το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου με την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη, και το πρωϊ της Κυριακής των Βαϊων μέσα στον Κήπο των Ηρώων.
Σήμερα Πέμπτη το απόγευμα, θα δοθεί από σχολική μονάδα μία θεατρική μέσα στον Κήπο των Ηρώων, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ", ενώ η αυριανή ημέρα είναι αφιερωμένη στους Γάλλους Φιλέλληνες.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΡ - Ο Τύπος στο Μεσολόγγι 1824 -1924
Με μια ιστορική-εικαστική έκθεση με τον τίτλο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΡ - Ο Τύπος στο Μεσολόγγι 1824 -1924» συμμετέχει το Ιστορικό μας Μουσείο σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αρχεία Νομού Αιτωλοακαρνανίας) στις φετινές ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ.
Η έκθεση, που είναι  αφιερωμένη   στη μνήμη  των Ελεύθερων Πολιορκημένων  αγωνιστών της ηρωικής Φρουράς,  τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσολογγίου και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων θα εγκαινιαστεί  το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στις 8  το βράδυ, και περιλαμβάνει εκατοντάδες  πρωτότυπα  φύλλα από  τους τριανταπέντε τίτλους των εφημερίδων που εκδόθηκαν στο Μεσολόγγι κατά την εκατονταετία 1824 – 1924,  τυπογραφικά στοιχεία,  εργαλεία και μηχανές της περιόδου εκείνης,  σωζόμενα τμήματα του τυπογραφείου της πρώτης ελληνικής εφημερίδας  «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» που εξέδιδε ο Μάγερ,  η πρώτη έκδοση του Εθνικού Ύμνου, ενημερωτικά κείμενα για την δημοσιογραφία και  την τυπογραφία της εποχής καθώς και αναπαραγωγή «ιδιαίτερων» ειδήσεων που προκαλούν  το ενδιαφέρον και τον  σχολιασμό των επισκεπτών που τις διαβάζουν από τις κρεμασμένες εφημερίδες ενός περιπτέρου που έχει στηθεί στο αίθριο του Μουσείου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΕΞΟΔΟΥ"
Στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Τα σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των "εντοπίων δυνάμεων" στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας. Ο στρατηγός ήταν πολυμορφωμένος, με εξαιρετική ευγλωττία και διακρίνετο για την μεγάλη του γενναιοδωρία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Εξόδου.
Στο σπίτι μετά τον θάνατό του έμεινε ο αδελφός του, υπαρχηγός της Φρουράς, Γιαννάκης Ραζή – Κότσικας και στη συνέχεια οι απόγονοι της οικογένειας. Περί το 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτίριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ". Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.