Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ: ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ»

«Ένα τρομερό παιδί είναι ένα παιδί τρομερά δυστυχισμένο»
Αλέν Ντελόν

Ο Αλέν Ντελόν, ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του παγκόσμιου σινεμά, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος «Αλέν Ντελόν: τολμηρός και γοητευτικός» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

«Ο Αλέν Ντελόν είναι ταυτόχρονα δαίμονας και άγγελος [...] Στο πρόσωπό του ενσαρκώνονται, με μοναδικό τρόπο το κακό και το καλό, η αγγελική ομορφιά και η σκληρότητα του μοναχικού λύκου» έγραφε ο Μιχάλης Δημόπουλος στην έκδοση Alain Delon που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1998, με αφορμή το αφιέρωμα που διοργάνωσε τότε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο Dominique Paϊni, τότε διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης, σημείωνε στην ίδια έκδοση: «Η εξαίρετη προσαρμοστικότητα του Ντελόν σε ρόλους που βρίσκονται σε δραματουργικούς και ψυχολογικούς αντίποδες, αντανακλά μια εικόνα φυσικής ευκολίας και έμφυτου ταλέντου».

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, η οποία μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Αλέν Ντελόν έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες του διεθνούς κινηματογράφου: από τον Βισκόντι, τον Αντονιόνι και τον Κλεμάν, μέχρι τον Μελβίλ, τον Γκοντάρ και τον Λόουζι. Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης προβάλλονται τέσσερις ταινίες του διάσημου γάλλου ηθοποιού, οι οποίες γυρίστηκαν τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για τα φιλμ Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του του Λουκίνο Βισκόντι (1960), Γυμνοί στον ήλιο του Ρενέ Κλεμάν (1960), Η έκλειψη του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962) και Η πισίνα του Ζακ Ντερέ (1969).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:
  • Οι ταινίες Γυμνοί στον ήλιο και Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του αποτελούν τις δύο πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Αλέν Ντελόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
  • Στην ταινία Γυμνοί στον ήλιο, ο 24χρονος τότε Αλέν Ντελόν σε ρόλο έκπτωτου αγγέλου του κακού, ενσαρκώνει τον Τομ Ρίπλεϊ, τον πασίγνωστο λογοτεχνικό ήρωα της συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ερμηνεία της καριέρας του, που τον έκανε παγκόσμια γνωστό και αντικείμενο του πόθου όλων των γυναικών.
  • Στην ταινία Η πισίνα, το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο είναι εξαιρετικό και αποτελείται από τους Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ και Τζέιν Μπίρκιν.
  • Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πωλείται σε προσφορά η έκδοση «Alain Delon» του ΦΚΘ (τιμή πώλησης 1,00 ευρώ από 2,00 ευρώ).

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 25/2
18:30 Η πισίνα
21:00 Ο Ρόκο και τ ’αδέλφια του

Παρασκευή 26/2
18:30 Γυμνοί στον ήλιο
21:00 Η έκλειψη

Σάββατο 27/2
18:00 Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του
21:00 Γυμνοί στον ήλιο

Κυριακή 28/2
18:30 Η έκλειψη
21:00 Η πισίνα

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του
(Ιταλία - Γαλλία, 1960)
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι. Σενάριο: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico. Ηθοποιοί: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot. Ασπρόμαυρη, 168΄.
Μετά τον θάνατο του άντρα της, η Ροζάρια μετακομίζει με τους τέσσερις γιους της από τον ιταλικό νότο στο Μιλάνο, όπου ζει ο μεγαλύτερος γιος της, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η δραματική τροπή της ιστορίας τους δεν θα αργήσει να έρθει, όταν δύο από τα αδέλφια θα ερωτευτούν την ίδια γυναίκα.

Με ένα εξαιρετικό, δομημένο σενάριο ο Λουκίνο Βισκόντι χωρίζει την ιστορία του σε πέντε κεφάλαια, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο σε έναν από τους γιους. Ο ιταλός δημιουργός στη μετα-νεορεαλιστική περίοδό του, με μεγάλη εικαστική δύναμη και εκπληκτική ακρίβεια, σκηνοθετεί ένα από τα αριστουργήματα της καριέρας του, ένα οικογενειακό έπος, ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει στην οθόνη την κοινωνική τοιχογραφία μια ολόκληρης εποχής. Η ταινία αποτελεί και μια από τις δύο πρώτες πρωταγωνιστικές κινηματογραφικές εμφανίσεις του Αλέν Ντελόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο (την ίδια χρονιά με το
Γυμνοί στον ήλιο), ενώ και η ερμηνεία της Κατίνας Παξινού, στο ρόλο της μάνας-κουράγιο της ταινίας είναι συγκλονιστική.

Γυμνοί στον ήλιο
(Γαλλία - Ιταλία, 1960)
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν. Σενάριο: Patricia Highsmith (μυθιστόρημα), René Clément. Ηθοποιοί: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt. Έγχρωμη, 118΄.

Ο Τομ Ρίπλεϊ αναχωρεί από την Αμερική για την Ιταλία, με σκοπό να αναζητήσει τον παλιό του συμμαθητή Φίλιπ Γκρίνλιφ, μετά από εντολή (επί πληρωμή) του πλούσιου πατέρα, ο οποίος ανησυχεί για την αδικαιολόγητη παραμονή του γιου του στη μεσογειακή χώρα. Ο Τομ τον βρίσκει να ζει μια ανέμελη και ηδονιστική ζωή πλέιμπόι χωρίς να τον απασχολεί η επιστροφή στο πατρικό του και αμέσως σχεδιάζει, με μεθοδικό όσο και σατανικό τρόπο, τη δολοφονία του Φίλιπ, με απώτερο στόχο να οικειοποιηθεί την ταυτότητά του...

Ο σκοτεινός πυρήνας του θαυμάσιου πρώτου και καλύτερου μυθιστορήματος (από τα πέντε) της Πατρίτσια Χάισμιθ με ήρωα τον Τομ Ρίπλεϊ, έναν από τους πιο σαγηνευτικούς «αρνητικούς» ήρωες της λογοτεχνίας, συλλαμβάνεται μέσα στο αναγεννησιακό ιταλικό φως και στην κάψα του μεσογειακού καλοκαιριού. Ο αμοραλιστής ήρωας της ταινίας, απατεώνας, πλαστογράφος και σίριαλ κίλερ, επιδιώκει ουσιαστικά να αλλάξει ταυτότητα παίρνοντας τη ζωή και τη θέση ενός άλλου. Πίσω από την αστυνομική ίντριγκα, το σασπένς και τις συμβάσεις του ψυχολογικού θρίλερ που ο Ρενέ Κλεμάν χειρίζεται με μεγάλη σκηνοθετική δεξιοτεχνία, καραδοκεί το υπαρξιακό κενό, η μοναξιά και το αίσθημα της απώλειας. Ο 24χρονος Αλέν Ντελόν στο ρόλο του έκπτωτου αγγέλου του κακού, στην πρώτη μεγάλη ερμηνεία της καριέρας του που τον έκανε παγκόσμια γνωστό και αντικείμενο του πόθου όλων των γυναικών, είναι «ένα κινούμενο έργο τέχνης».


Η έκλειψη
(Ιταλία - Γαλλία, 1962)
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι. Σενάριο: Michelangelo Antonioni, Tonino Guerra. Ηθοποιοί: Monica Vitti, Alain Delon, Francisco Rabal. Ασπρόμαυρη, 126΄.

H ταινία αφηγείται την ιστορία της Bιτόρια, η οποία όταν χωρίζει με τον αρκετά μεγαλύτερο σε ηλικία εραστή της Pικάρντο, συναντά στο Xρηματιστήριο το νεαρό χρηματιστή Πιέρο και συνάπτει μαζί του μια παροδική σχέση, η οποία όμως γρήγορα θα σβήσει, πριν καλά καλά αρχίσει...

Mε την Έκλειψη ο Αντονιόνι κλείνει την περίφημη «τριλογία της αποξένωσης» (έχουν προηγηθεί η Περιπέτεια και η Nύχτα), γύρω από την προβληματική της αλλοτρίωσης και της ανέφικτης επικοινωνίας. Στο μικροσκόπιο είναι και πάλι ο αστικός κόσμος και η ταινία πραγματεύεται τη διφορούμενη, εύθραυστη και ασταθή σχέση του ατόμου με την πραγματικότητα: ποιες είναι οι αντηχήσεις και οι αντανακλάσεις του εξωτερικού κόσμου στα εσωτερικά τοπία της υποκειμενικότητας; Aυτό το διφορούμενο, ευάλωτο και ασταθές θέμα, ο Αντονιόνι το αποτυπώνει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ευκρίνεια στην οθόνη. Λέει ο σκηνοθέτης: Tο μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως, στην διάρκεια μιας έκλειψης, μοιάζουν να ακινητοποιούνται ακόμα και τα συναισθήματα». Mε την ταινία αυτή, ιχνηλατώντας τα σύνορα του ανείπωτου, ο Aντονιόνι κινηματογραφεί το αόρατο τελετουργικό μιας συναισθηματικής έκλειψης. Έξοχη η Mόνικα Βίτι, συνεπικουρούμενη από έναν θαυμάσιο Αλέν Ντελόν.

Η πισίνα
(Γαλλία – Ιταλία, 1969)
Σκηνοθεσία: Ζακ Ντερέ. Σενάριο: Jean-Claude Carrière, Jacques Deray. Ηθοποιοί: Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet. Έγχρωμη, 120΄.

Ο Ζαν–Πολ (Αλέν Ντελόν) και η Μαριάν (Ρόμι Σνάιντερ), ένα ζευγάρι μπουρζουάδων, περνούν τις καλοκαιρινές του διακοπές σε μια έπαυλη με πισίνα. Όταν ο πρώην σύντροφος της Μαριάν (Μορίς Ρονέ) θα εμφανιστεί μαζί με την έφηβη κόρη του (Τζέιν Μπίρκιν), ο Ζαν–Πολ θα την αποπλανήσει, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

Ο Ζακ Ντερέ, στο πρώτο μέρος του φιλμ, καταγράφει με εκπληκτική ακρίβεια την ομορφιά που περιβάλει τους ήρωές του, τοποθετώντας το πρωταγωνιστικό του δίδυμο σε μια επίγεια Εδέμ. Η καθημερινότητά τους, γύρω από την πισίνα του τίτλου, αποτελείται από μία αέναη αδράνεια μέχρι τη στιγμή που θα κάνουν την εμφάνιση τους οι υπόλοιποι ήρωες της ιστορίας. Από εκεί και πέρα, η λανθάνουσα ένταση θα γεμίσει το κάδρο. Ο Ντερέ σκηνοθετεί την ερωτική ένταση μέσα από υπαινιγμούς και μισόλογα, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα ενός θρίλερ μέσα σ΄ ένα κλίμα αισθησιασμού και λαγνείας. Το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο είναι συγκλονιστικό, με τον Αλέν Ντελόν και την Τζέιν Μπίρκιν σε δύο από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους της καριέρας τους.

 Η προσφορά του Φεβρουαρίου
 Για όλο τον Φεβρουάριο* απολαύστε ταινίες πρώτης προβολής στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης & Σταύρος Τορνές της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι με μειωμένο εισιτήριο: 6 € (γενική είσοδος)
* Η προσφορά ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη.


Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον οι προβολές της νέας ταινίας των αδερφών Κοέν Χαίρε, Καίσαρ!. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας συνεχίζονται οι προβολές της πολυσυζητημένης ταινίας του Τομ Χούπερ Το κορίτσι από τη Δανία, καθώς και οι προβολές του φιλμ Anomalisa των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον.

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται το ντεμπούτο φιλμ του Τζούλιο Ρικιαρέλι Ο λαβύρινθος της σιωπής, μια συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με ήρωα έναν φιλόδοξο γερμανό δικηγόρο που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς.

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον Αλέν Ντελόν, έναν από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του παγκόσμιου σινεμά.

Παράλληλα, στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ Requiem for the American Dream των Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, το οποίο εστιάζει στον Νόαμ Τσόμσκι.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):

ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404)

Χαίρε, Καίσαρ! / Hail, Caesar!
(Ηνωμένο Βασίλειο - ΗΠΑ, 2016)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζόελ & Ίθαν Κοέν / Joel & Ethan Coen. Με τους: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich. Έγχρωμη, 106΄.

Η νέα ταινία των αδερφών Κοέν είναι μια καυστική κωμωδία, μια σάτιρα των χολιγουντιανών ηθών της δεκαετίας του '50. Παρακολουθούμε -με τον μοναδικά ανατρεπτικό και «πειραγμένο» τρόπο που γράφουν οι αδελφοί Κοέν τα σενάριά τους- μια ημέρα στη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στο Χόλιγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρ, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτά τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η απαγωγή του διάσημου πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail Caesar!» από τα γυρίσματα, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Η ταινία άνοιξε την αυλαία του 66
ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ώρες προβολών:
19:00, 21:15

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=w6emlC26WAc


ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404)

Το κορίτσι από τη Δανία / Danish Girl
(Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ-Βέλγιο-Δανία-Γερμανία, 2015)
Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ / Tom Hooper. Σενάριο: David Ebershoff, Lucinda Coxon. Με τους: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard. Έγχρωμη, 119΄.

Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Έμπερσοφ «Το Κορίτσι από τη Δανία» και πραγματεύεται τη ζωή της ζωγράφου Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ γυναίκας με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού του φύλου το 1930.

Ώρα προβολής:
18:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=LmbDrbwlcLo

Anomalisa
(ΗΠΑ, 2015)
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Κάουφμαν / Charlie Kaufman, Ντιουκ Τζόνσον / Duke Johnson. Σενάριο: Charlie Kaufman. Με τους: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan. Έγχρωμη, 90΄.

Ο Μάικλ Στόουν, σύζυγος, πατέρας και συγγραφέας του βιβλίου «How May I Help You Help Them?», είναι ένας άνδρας που έχει βουλιάξει στην πεζή καθημερινότητά του. Ταξιδεύοντας στο Σινσινάτι, όπου θα μιλήσει σε ένα συνέδριο για επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση πελατών, ο Μάικλ φτάνει στο ξενοδοχείο Fregoli και συναντά τη Λίσα, μία ντροπαλή αντιπρόσωπο πωλήσεων που ίσως είναι η αγάπη της ζωής του…

Ώρες προβολών:
20:45, 22:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=fVrGKgKlmzw


ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)

Ο λαβύρινθος της σιωπής
(Γερμανία, 2014)
Σκηνοθεσία: Τζούλιο Ρικιαρέλι / Giulio Ricciarelli. Σενάριο: Giulio Ricciarelli, Elisabeth Bartel. Με τους: Alexander Fehling, Andre Szymanski. Έγχρωμη, 124΄.

Γερμανία του 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός δικηγόρος ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι, ή, ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων. Ένας φιλόδοξος γερμανός δικηγόρος τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς, φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Ώρες προβολών:
19:15, 21:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=o9_DHLmELrs

Requiem for the American Dream
(ΗΠΑ, 2015)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς, Τζάρεντ Π. Σκοτ. Έγχρωμο, 72’

Ο Νόαμ Τσόμσκι με διαυγή και μεστό λόγο εξηγεί πώς οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν σε ανεπανάληπτη κοινωνική ανισότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της μεσαίας τάξης αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ώρα προβολής:
18:00

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=zI_Ik7OppEI


ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)

Ο Αλέν Ντελόν, ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του παγκόσμιου σινεμά, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος «Αλέν Ντελόν: τολμηρός και γοητευτικός» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη, 25/02
18:30 Η πισίνα
21:00 Ο Ρόκο και τ΄ αδέλφια του

Παρασκευή, 26/2
18:30 Γυμνοί στον ήλιο
21:00 Η έκλειψη

Σάββατο, 27/2
18:00 Ο Ρόκο και τ΄ αδέλφια του
21:00 Γυμνοί στον ήλιο

Κυριακή, 28/02
18:30 Η έκλειψη
21:00 Η πισίνα

Requiem for the American Dream (CineDoc)
(ΗΠΑ, 2015)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς, Τζάρεντ Π. Σκοτ. Έγχρωμο, 72’

Ο Νόαμ Τσόμσκι με διαυγή και μεστό λόγο εξηγεί πώς οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν σε ανεπανάληπτη κοινωνική ανισότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της μεσαίας τάξης αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ώρα προβολής:
Δευτέρα, Τετάρτη 20:00

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=zI_Ik7OppEIΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.