ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

26 Ιανουαρίου 2020 
 Σύνολο Εξ Σιλέντιο 
Όψεις της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης:
Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204
Στις αρχές του 13ου αιώνα, μαζί με τις καταστροφικές στρατιές της Δ’ Σταυροφορίας, φτάνουν στο νεοσύστατο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης δύο τροβαδούροι από τη Νότια Γαλλία. Ο Ρεμπό ντε Βακέιρας και ο Ελίας Καϊρέλ θα περάσουν ένα δημιουργικό διάστημα στην πόλη και θα γράψουν έργα πλούσια σε ιστορικές και πολιτικές αναφορές. Το έργο τους μας μεταφέρει σε μια περίοδο της Θεσσαλονίκης ελάχιστα γνωστή και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη μουσική και την ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής. Η πρωτότυπη έρευνα με τίτλο Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρεται στους Προβηγκιανούς συνθέτες-ποιητές που ήρθαν στο λατινοκρατούμενο Βυζάντιο και ιδίως στην αυλή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, υπήρξε μεταδιδακτορικό πρότζεκτ του Δημήτρη Κούντουρα για το ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εκδόθηκε σε βιβλίο/CD από τη Νεφέλη.
Σύνολο παλαιάς μουσικής Εξ Σιλέντιο:
Φανή Αντωνέλου φωνή
Δημήτρης Κούντουρας μουσική διεύθυνση & μεσαιωνικά φλάουτα
Θύμιος Ατζακάς ούτι
Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι
Νίκος Βαρελάς κρουστά
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

27 Ιανουαρίου 2020
Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος
Μισχμάσχ Κουαρτέτ: Γιασαμαν
Το Κουαρτέτο Μισχμάσχ (όρος που υπάρχει σε διάφορες γλώσσες και σχετίζεται με την έννοια της «ανάμιξης») αποτελείται από τους Μάρκο Βαλαμπρέγκα στο βιολί και τη βιόλα, Νικόλα Πινιατέλο στην κιθάρα (μαθητή του διάσημου Ντομένικο Ασκιόνε, που υπήρξε ιδρυτής του κουαρτέτου),Μπρούνο Ζόϊα στο κοντραμπάσο και Μοσέ Κασιροσαφάρ στα περσικά κρουστά. Το κουαρτέτο παρουσιάζει μία πρωτότυπη και συναρπαστική εκδοχή των «περιπλανώμενων» ήχων της Μεσογείου, του Αραβικού Κόσμου και γενικότερα της Ανατολής.
Η μουσική τους βασίζεται στην παράδοση της μουσικής των Εβραίων Ασκενάζι, στις σεφαραδίτικες μεσαιωνικές ρομάντζες που καλύπτουν μια περιοχή από την Ισπανία ως την Τουρκία και στην παραδοσιακή μουσική της Περσίας και της Μέσης Ανατολής. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει την πρωτότυπη μορφή αυτών των παραδόσεων αλλά και κομμάτια εμπνευσμένα απ’ αυτές.
Το κουαρτέτο εμφανίζεται τακτικά σε πολλά φεστιβάλ της Ιταλίας και του εξωτερικού, συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έγραψε μουσική για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

29 Ιανουαρίου 2020
Μπετόβεν+
Νίκος Κυριόσογλου - Βασίλης Σαΐτης:
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μία από τις εμβληματικές μορφές της γερμανικής μουσικής παράδοσης, αντιπαραβάλλεται στο πρώτο μέρος της συναυλίας με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αντίστοιχης γαλλικής, τον Κλοντ Ντεμπισί. Στο τέλος της πολυτάραχης καριέρας του ο Ντεμπισί, αντλώντας έμπνευση από Γάλλους συνθέτες της εποχής του μπαρόκ, ξεκίνησε να συνθέτει έναν κύκλο από έξι σονάτες για διάφορους συνδυασμούς οργάνων που έμεινε ημιτελής. Ο Σεζάρ Φρανκ, ο οποίος έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, επηρεάστηκε από τη συνθετική γραφή του Λιστ, του Βάγκνερ αλλά και του Μπετόβεν και υποστήριξε σθεναρά την παρουσίαση έργων ξένων συνθετών, σε μια εποχή που μεταξύ των ομοτέχνων του υπήρχε έντονη αντιπαράθεση για την αποκλειστική προώθηση της γαλλικής μουσικής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ντεμπυσί, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο
Μπετόβεν, Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο σε σολ ελάσσονα, έργο 5, αρ. 2
Φρανκ, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα (σε διασκευή του Jules Delsart για βιολοντσέλο και πιάνο)
Βασίλης Σαΐτης βιολοντσέλο
Νίκος Κυριόσογλου πιάνο
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

31 Ιανουαρίου 2020
Beethoven+
Μπετόβεν - Κορυφαία έργα μουσικής δωματίου
Μόλις εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, ο Μπετόβεν μαθήτευσε δίπλα στον Χάιντν και έμενε στο παλάτι του ηγεμόνα. Την περίοδο αυτή προετοίμασε την πρώτη έκδοση έργων με το τότε δημοφιλές σχήμα του τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί το σημαντικότερο έργο αυτής της εποχής (1793/94), το Τρίο σε ντο ελάσσονα. Έργο απαιτητικό, μαχητικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και ρυθμική ορμή, προάγγελος άλλων σημαντικών έργων του συνθέτη σ’ αυτή την τονικότητα.
Ακολουθεί στο δεύτερο μέρος το μεγαλειώδες Τρίο του Αρχιδούκα (1811), ένα από τα σπουδαιότερα έργα μουσικής δωματίου, με συμφωνική έκταση και δομή, έργο κατά βάθος λυρικό, με δεξιοτεχνικές αναλαμπές και με στοιχεία ακραίας εσωτερικότητας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
Μπετόβεν, Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ντο ελάσσονα, έργο 1, αρ. 3
Β’ Μέρος
Μπετόβεν, Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 97, «Του Αρχιδούκα»
Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε βιολί
Μπένεντίκτ Κλέσκνερ βιολοντσέλο
Ούβε Μάτσκε πιάνο
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

1 Φεβρουαρίου 2020
Τζόρτζ Γκέρσουιν: Πόργκι και Μπες
Όπερα σε τρεις πράξεις
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Η αθάνατη όπερα Πόργκι και Μπες του Τζορτζ Γκέρσουιν επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το 1990, σε νέα παραγωγή
Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Ντέιβιντ Ρόμπερτσον
Έναρξη: 19.55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί 3,5 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

2 Φεβρουαρίου 2020
Διάλεξη ΣΦΜΘ
Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη πορεία και δημιουργία:
Μουσική και ψυχολογία

Η ψυχή παράγει μουσική με τις βαθύτερες χορδές της, που δεν θα μπορούσαν με λόγια να εκφράσουν όλο τον εσωτερικό της διάλογο. Ο συνθέτης μιλά με τη μουσική στον εαυτό του και αφήνει αυτόν τον διάλογο να ακούγεται παντού, να περνά τα όρια του χρόνου και να γίνεται η μόνη οικουμενική γλώσσα που δεν παύει να μιλά στην καρδιά των ανθρώπων όλους τους αιώνες. Ο μυστικός λόγος της μουσικής είναι απέραντος, ατέλειωτος, αδέσμευτος, αχώρητος και ακούγεται από τα ατέρμονα βάθη της ψυχής μέσα στον νου και την καρδιά πηγαίος και αυτούσιος, χωρίς να τον δεσμεύουν οι λέξεις. Η μουσική είναι η μόνη είσοδος στους μυστικούς θαλάμους της ψυχής. Εκεί ακούγεται η καρδιά του συνθέτη και ερμηνεύεται η σκέψη και η ζωή του. Εκεί ακούγονται οι διακυμάνσεις της ψυχής του και φαίνεται ο πόνος και η χαρά του, ο ενθουσιασμός και η αγωνία του, η δίψα του για τη ζωή και η αναμονή του τέλους.
Η μουσική και η ψυχολογία συνεργάζονται στην έκφραση και τη γνώση της ψυχής. Η μουσική μιλά και η άλλη ακούει. Και οι δύο ερμηνεύουν, φωτίζουν και αποκαλύπτουν τις βαθύτερες πηγές των ανθρώπινων βιωμάτων και βοηθούν στην κατανόηση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της ανθρώπινης υπόστασης.
Στην ημερίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης «Μουσική και ψυχολογία», εκλεκτοί επιστήμονες και ειδήμονες των δύο χώρων θα οδηγήσουν αρμονικά τα βήματά μας μέσα από το πεδίο της μουσικής στα μεγαλειώδη βάθη της ανθρώπινης ψυχής.
Έναρξη: 10.30
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

7 Φεβρουαρίου 2020
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Μότσαρτ και Μπρούκνερ
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον πολυβραβευμένο Αυστριακό σολίστα Wenzel Fuchs, πρώτο κλαρινέτο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος έχει διακριθεί στην ερμηνεία του Κοντσέρτου για κλαρινέτο σε λα μείζονα του Μότσαρτ, πιθανότατα του ωραιότερου κοντσέρτου για κλαρινέτο που έχει γραφτεί ποτέ. Ένας ακόμη σπουδαίος Αυστριακός συνθέτης, ο Μπρούκνερ, συμπληρώνει το πρόγραμμα της συναυλίας με τη μεγαλοπρεπή Τρίτη Συμφωνία του, που είναι αφιερωμένη στον Ρίχαρντ Βάγκνερ και αποπνέει όλη τη γοητεία της ρομαντικής περιόδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μότσαρντ, Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα, Κ.622
Μπρούκνερ, Συμφωνία αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, WAB 103 (εκδοχή 1889)
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Έναρξη: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ ‘Σ. Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr - τηλ. 2310 236990

8 Φεβρουαρίου 2020
Πετρολούκας Χαλκιάς - Βασίλης Κώστας: Η ψυχή της Ηπείρου
Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου
Η μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί από τους Ν.Υ.Τ ως «Η πιο λαμπερή λαϊκή μουσική στον κόσμο». Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση.
Σ’ αυτή την παράσταση, το επίκεντρο είναι ένας καινούργιος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε τη δεκαετία 1920-30 ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου. Αυτή τη γλώσσα διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του ο Πετρολούκας Χαλκιάς και αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα.
Πετρολούκας Χαλκιάς κλαρίνο
Βασίλης Κώστας λαούτο
Μαζί τους:
Θανάσης Βόλλας λαούτο
Ανδρέας Παππάς κρουστά
Έκτακτη συμμετοχή:
Κώστας Τζίμας τραγούδι
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ (μειωμένο)

14-15 Φεβρουαρίου 2020
Αγάπης έργα
Χορευτές του Βορρά: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Το αξεπέραστο έργο του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι η νέα παραγωγή των Χορευτών του Βορρά. Με μόνα μέσα τη μουσική και την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, η γνωστή ομάδα σύγχρονου χορού μεταφέρει το αρχετυπικό αυτό δράμα στην εποχή μας σχολιάζοντας τα προβλήματα του δικού μας κόσμου.
Η παράσταση διαδραματίζεται στην αίθουσα συσκέψεων μιας πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, στελεχωμένης με φιλόδοξους τεχνοκράτες, αδυσώπητους ορθολογιστές που υπαγορεύουν τις κινήσεις της διεθνούς αγοράς και ορίζουν τι τρώμε, τι πίνουμε, πώς αναπνέουμε, πώς ντυνόμαστε, πώς διασκεδάζουμε. Η υποταγή-υπακοή στις αξίες της εταιρείας είναι η υπέρτατη αξία. Η κύρια ώθηση σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι η απαγορευμένη αγάπη, αλλά ο «άρρωστος» ανταγωνισμός, ο αθέμιτος αγώνας για επικράτηση, η φιλοδοξία που συνθλίβει. Το μίσος σκοτώνει τα πάντα και κυρίως τον έρωτα.
Και αν ξαφνικά κάποιος αισθανθεί; Αν νιώσει, σε έναν κόσμο που κανείς δεν επιτρέπεται να νιώθει; Τότε τον περιμένει η καταστροφή. Η αιώνια μάχη του Ορθού Λόγου και του Συναισθήματος θέτει τους όρους της παράστασης. Όταν το συναίσθημα δεν δονείται, θα έρθει κάποια στιγμή, απροσδόκητη στιγμή, που θα εκδικηθεί. Η άρνηση του συναισθήματος είναι ύβρις. Αυτό συμβαίνει στον Ρωμαίο και στην Ιουλιέτα. Είναι τα παιδιά της λογικής που καταστρέφονται μη μπορώντας να διαχειριστούν τα ακατέργαστα, πρωτοϊδωμένα συναισθήματά τους.
Καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνα Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη ομάδας Aρετή Κουτσικοπούλου
Χορογραφία Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, σε συνεργασία με τους χορευτές
Σύνθεση μουσικής & Μουσική επιμέλεια Τηλέμαχος Μούσας
Δραματολόγος Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία Aθανάσιος Κολαλάς
Βίντεο Mάριος Σπύρογλου
Βοηθός σκηνοθέτη Ευδοκία Μιμιλίδη
Σχεδιασμός φώτων Tρύφων Κεχαγιάς
Χορευτές:
Γιώργος Βασιλόπουλος, Γαλήνη Γυρτάτου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Ηρώ Κόντη, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου
Στην παράσταση συμμετέχει σε βίντεο ο Λεωνίδας Κακούρης
Η ομάδα χορού Χορευτές του Βορρά επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την περίοδο 2019-2020
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€, 8€ (μειωμένο)

21 Φεβρουαρίου 2020
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Γκαλά Ρίχαρντ Στράους
Ο τελευταίος Γερμανός Ρομαντικός, όπως έχει χαρακτηριστεί ο Ρίχαρντ Στράους, έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια εργογραφία μέσα από εξήντα χρόνια δημιουργικής καριέρας. Η γραφή του χαρακτηρίζεται τολμηρή και καινοτόμα, με έντονο το δραματικό στοιχείο, ενώ η υψηλή ενορχηστρωτική του τέχνη αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες μιας συμφωνικής ορχήστρας. Ο Δημήτρης Μποτίνης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε έργα που συνδυάζουν τη φρεσκάδα ιδεών της νεανικής γραφής του Ρίχαρντ Στράους με τη συνθετική σοφία των ύστερων χρόνων του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στράους, Σερενάτα για 13 πνευστά σε μι ύφεση μείζονα, έργο 7 (Α’ εκτέλεση ΚΟΘ)
Duett-Concertino για κλαρινέτο και φαγκότο, TrV 293
Μεταμορφώσεις, σπουδή για 23 σόλο έγχορδα, TrV 290, AV 142
Τα Φαιδρά Καμώματα του Τιλ Όιλενσπίγκελ, έργο 28
Σπύρος Μουρίκης κλαρινέτο
Αλέξανδρος Οικονόμου φαγκότο
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Δημήτρης Μποτίνης
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Έναρξη: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ ‘Σ. Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr - τηλ. 2310 236990

22 Φεβρουαρίου 2020
Σαίξπηρ: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Bridge Theatre του Λονδίνου
Με ελληνικούς υπότιτλους
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του βασιλιά και της βασίλισσας των ξωτικών μπλέκει ακόμα περισσότερο τις ζωές των δύο ερωτευμένων ζευγαριών που βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος. Αθάνατοι και θνητοί ερωτεύονται, τσακώνονται, αλλάζουν ταυτότητα και κυνηγιούνται σε ένα παραμύθι με κωμικές αλλά και ρομαντικές σκηνές, που οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Έναρξη: 20.00
[Διάρκεια: 3 ώρες & 15 λεπτά με 1 διάλειμμα]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
Προαγορά εισιτηρίων για δύο προβολές: 18€, 15€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του ομίλου Αντένα, της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου

23 Φεβρουαρίου 2020
Αγάπης έργα
Δήμητρα Γαλάνη: Έρωτα εσύ...
Η Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι, ένα ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Μια μουσική περιπλάνηση στον ερωτικό λόγο μέσα από τραγούδια που έχουμε λατρέψει. Έχοντας τα τελευταία χρόνια ολοκληρώσει ή συμμετάσχει σε σημαντικότατα projects (Chronos, Αφιέρωμα Ξαρχάκου στον Βαμβακάρη, παραστάσεις με την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης), η Δήμητρα Γαλάνη έρχεται στο Μέγαρο με «άλλη» διάθεση, πιο ποπ, πιο ηλεκτρική και σαφώς πιο «διεθνική».
Δουλεύοντας με τους σπουδαίους καλλιτέχνες-μουσικούς της νεότερης γενιάς που αποτελούν το γκρουπ με το οποίο τα τελευταία δώδεκα χρόνια μοιράζεται τη σκηνή, η Δήμητρα Γαλάνη φτιάχνει ένα μουσικό σκηνικό καθαρά ερωτικό και ταξιδιάρικο, ένα παιχνίδι αισθημάτων και αισθήσεων. Αυτή η παρέα λοιπόν θα μας αιφνιδιάσει για άλλη μια φορά με απρόσμενες διασκευές κάνοντας μια νέα προσέγγιση στο παλαιότερο υλικό και φέρνοντας στο φως κάποια από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια κάθε εποχής από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο: τραγούδια που αποτελούν διεθνή διαχρονικά στάνταρντ (βραζιλιάνικα, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και κυρίως ελληνικά) και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, στο σώμα, στο μυαλό, στις αισθήσεις μας: ερωτικά και ποπ – με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Δήμητρα Γαλάνη τραγούδι
Συμμετέχουν:
Κατερίνα Πολέμη τραγούδι
Στάθης Δράκος τραγούδι
Ειδική συμμετοχή:
Παυλίνα Βουλγαράκη τραγούδι
Παίζουν οι μουσικοί:
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος τύμπανα
Στέλιος Προβής μπάσο
Σπύρος Μάνεσης πιάνο
Μηνάς Λιάκος κιθάρα
Γιάννης Ράλλης κιθάρα
Ορέστης Μπενέκας πλήκτρα
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τη ραδιοφωνική παραγωγό Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 40€, 35€, 30€, 20€, 15€ (φοιτητικό, κάρτα ανεργίας), 10€

28 Φεβρουαρίου 2020
Χορεύουμε για τη ζωή
Για 16η συναπτή χρονιά, η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις», το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος», ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και το Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» στρώνουν το πλούσιο πολιτισμικό χαλί της ελληνικής παράδοσης μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ενώνονται σε ένα χορό για ένα σκοπό: να μεταδώσουν το μήνυμα της ζωής μέσα από ήχους, στίχους και ρυθμούς, ντυμένοι με φορεσιές που «μυρίζουν» ιστορία και πολιτισμό, που «μυρίζουν» Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Η χορευτική παρέα ανταμώνει ξανά σε μια εκδήλωση-θεσμό για το κοινό της Θεσσαλονίκης, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι, υπηρετούν τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού και δίνουν το δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια και τον αγώνα του συνανθρώπου. Το μήνυμα είναι ταυτόχρονα απλό και σύνθετο: Μέσα από τον κύκλο του χορού τείνουν όλοι μαζί «χείρα βοηθείας» και συμπαρασύρουν στο γλέντι τους μαχητές της ζωής.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι συντελεστές της εκδήλωσης συντρέχουν υλικά, αλλά και ηθικά, διαφορετικούς φορείς και σωματεία, υποστηρίζοντας το κοινωνικό τους έργο.
Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις»
Χοροδιδάσκαλος Κώστας Νικολαΐδης
Χοροί από τη Ματσούκα του Πόντου
Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος»
Χοροδιδάσκαλος Κυριάκος Μωυσίδης
Σκωπτικά Σαρακατσάνων
Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης
Χοροδιδάσκαλος Σάκης Παληογιάννης
Χοροί από το Φλάμπουρο Ολύμπου
Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες»
Χοροδιδάσκαλος Αποστόλης Σκρέκας
Χοροί και δρώμενα από το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)
29 Φεβρουαρίου 2020
Χέντελ: Αγριππίνα
Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο του Vincenzo Grimani
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Πρεμιέρα στη σκηνή της Met για την Αγριππίνα, τη σάτιρα του Χέντελ για τα πολιτικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που κυριαρχούν στην εξουσία. Ο Sir David McVicar παρουσιάζει μια ξεχωριστή παραγωγή που αρχικά σχεδιάστηκε για το φεστιβάλ Monnaie στις Βρυξέλλες το 2000, με έναν κόσμο γεμάτο δολοπλοκίες όπου η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν διαλύθηκε ποτέ, μα συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας. Όπως έκανε ο Χέντελ όταν αρχικά σχεδίασε την όπερα, η παράσταση παρουσιάζει τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, σε έναν κόσμο γεμάτο από ίντριγκες, διαφθορά και πολιτικές διαμάχες. Η Joyce DiDonato ερμηνεύει την Αγριππίνα, τη διψασμένη για δύναμη αυτοκράτειρα. Η εκθαμβωτική Brenda Rae είναι η ραδιούργα και πλανεύτρα Ποππαία και η Kate Lindsey ερμηνεύει τον ασταθή νεαρό Νέρωνα. Ο Iestyn Davies ερμηνεύει τον φιλόδοξο αξιωματικό Όθωνα και ο Matthew Rose τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, που για τον θρόνο του η Αγριππίνα προορίζει τον γιο της, Νέρωνα. Διευθύνει ο Harry Bicket, γνωστός για τις ενορχηστρώσεις μπαρόκ ρεπερτορίου.
Σκηνοθεσία Sir David McVicar
Σκηνικά-Κοστούμια John Macfarlane
Φωτισμοί Paule Constable
Χορογραφίες Andrew George
Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Harry Bicket
Έναρξη: 19.55
[Η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί 4 ώρες & 15 λεπτά]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)


4 Μαρτίου 2020
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Μουσικοθεραπεία και μουσική
Τρεις μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικοθεραπείας (1η Μαρτίου κάθε έτους), η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τη μουσικο-ψυχοθεραπεύτρια Ντόρα Ψαλτοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, η οποία θα εισαγάγει το ακροατήριο στο θέμα της συμβολής της μουσικής και των ήχων στην ψυχική υγεία. Το κοινό θα κληθεί να συμμετέχει ενεργά, ενώ με το ίδιο εισιτήριο θα μπορεί αμέσως μετά να παρακολουθήσει συναυλία κλασικής μουσικής της ΣΟΔΘ.
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.
Στέφανος Θωμόπουλος πιάνο
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης
Προσυναυλιακή παρουσίαση:
Ντόρα Ψαλτοπούλου:
Μουσικοθεραπεία και η συμβολή της στην ψυχική υγεία
20.00 - 20.45
Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Συναυλία:
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

6-30 Μαρτίου 2020
Γυναικών έργα
Έκθεση Καλλιόπη
Αυστρία: Οι γυναίκες στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την επιστήμη
Πολύ συχνά οι γυναίκες της Αυστρίας στην επίσημη ιστορία της χώρας τους λησμονούνταν, αγνοούνταν ή περιθωριοποιούνταν. Για τον λόγο αυτό είναι τόσο σημαντική η απόπειρα αυτής της έκθεσης να «αφηγηθεί» όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 200 χρόνια βάσει των βιογραφιών σημαντικών Αυστριακών γυναικών. Πρόκειται για προσωπικότητες οι οποίες επηρέασαν και εμπλούτισαν τη χώρα τους με ταλέντο, ισχυρή βούληση και αγωνιστικό φρόνημα και θάρρος. Η ζωή τους και το έργο τους αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ της πνευματικής ταυτότητας της Αυστρίας.
Μέσα από την έκθεση θα γνωρίσουμε τις προσωπικές ιστορίες γυναικών της αριστοκρατίας, της τέχνης, της υψηλής κοινωνίας και της κοσμικής ζωής, γυναικών-επιστημόνων, πολιτικών, καλλιτέχνιδων κ.ά., σε μια περίοδο από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο κοινός παρονομαστής είναι η χειραφέτηση των γυναικών, με όλους τους θριάμβους και τα εμπόδια. Από τη σφοδρή επιθυμία για ελευθερία στην περίοδο Biedermeier μέχρι τον 21ο αιώνα, η γυναικεία χειραφέτηση είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Ωστόσο μέσα από την έκθεση καταδεικνύεται επίσης σαφώς πως η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Διάρκεια έκθεσης: 6 - 30 Μαρτίου 2020
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ - ΣΑ 10.00 - 18.00
Εγκαίνια έκθεσης: 6 Μαρτίου 2020
Ομιλήτρια Άννα Κατζίνσκι, επιμελήτρια της έκθεσης
Χώρος: Μ2 - Φουαγιέ
Είσοδος ελεύθερη
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας

6 Μαρτίου 2020
Γυναικών έργα
Λένια Ζαφειροπούλου - Ζωή Ζενιώδη:
Στη μακρινή αγαπημένη
Τα τραγούδια του του Μπετόβεν
Για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αλλά και για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η μέτζο σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Ζωή Ζενιώδη παρουσιάζουν ερωτικά τραγούδια του μεγάλου κλασικού συνθέτη. Αριστοτεχνικά και δυναμικά, μελαγχολικά αλλά και παιγνιώδη, τα τραγούδια του Μπετόβεν ισορροπούν απαράμιλλα ανάμεσα στο φωτεινό και ανάλαφρο ερωτικό όραμα του ροκοκό, γεμάτο ακόμα από αρκαδικές, βουκολικές αποχρώσεις, και στα βαθιά και πιο υπαρξιστικά πάθη του νεογέννητου ρομαντισμού. Τα τραγούδια του Μπετόβεν απαιτούν δεξιοτεχνία, ακρίβεια, εκφραστική δύναμη και τόλμη από τους ερμηνευτές τους και σηματοδοτούν την αφετηρία για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού.
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

7 Μαρτίου 2020
Γυναικών έργα
Στέφανος Νάσος: Αφιερωμένο σε γυναίκες
Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ του Στέφανου Νάσου περιλαμβάνει τρεις σονάτες για πιάνο, αφιερωμένες αντίστοιχα σε τρεις γυναίκες, τις οποίες οι τρεις κορυφαίοι συνθέτες αγάπησαν κάποια στιγμή της ζωής τους. Πρόκειται για την Therese von Trattner, μαθήτρια του Μότσαρτ και μούσα του για τη σονάτα Κ. 457 και τη φαντασία Κ. 475 (αμφότερες σε ντο ελάσσονα), για την ουγγρικής καταγωγής κόμισσα Therese von Brunsvick, που υπήρξε μαθήτρια του Μπετόβεν και σύμφωνα με κάποιους ερευνητές η αθάνατη αγαπημένη του, και για την κόμισσα Ida von Hohenthal, το γένος von Seherr-Thoss, που φιλοξένησε για ένα σύντομο διάστημα τον Μπραμς στον οικογενειακό πύργο του κόμη von Hohenthal και η σχέση τους κατέληξε σε σφοδρό έρωτα – τουλάχιστον από τη μία πλευρά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μότσαρτ, Σονάτα για πιάνο αρ. 14 σε ντο ελάσσονα, KV 457
Μπετόβεν, Σονάτα για πιάνο αρ. 24 σε φα δίεση μείζονα, έργο 78
Μπραμσ, Σονάτα για πιάνο αρ. 3 σε φα ελάσσονα, έργο 5
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

8 Μαρτίου 2020
Γυναικών έργα
Femmes Françaises
Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για φλάουτο και πιάνο, με την Ιωάννα Αθανασάκη στο φλάουτο και τη Θέλξη Ματίκα στο πιάνο, ένα αφιέρωμα στη γυναίκα συνθέτρια στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Έργα επιλεγμένα από το γαλλικό ρεπερτόριο του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, γραμμένα αποκλειστικά από συνθέτριες, όρος που καθιερώθηκε επίσημα από τη Γαλλική Ακαδημία το 1904.
Η μουσική έχει γένος; Όπως και σε άλλες τέχνες –λογοτεχνία, ζωγραφική–, έτσι και στη μουσική οι κατηγοριοποιήσεις και οι κοινωνικές ανισότητες κρατούν τις γυναίκες καλλιτέχνιδες στο περιθώριο. Σε μια ανδροκρατούμενη εποχή, ωστόσο, καταφέρνουν να γίνουν αποδεκτές, να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις (1er prix de Rome για τη L. Boulanger το 1913) και να καταξιωθούν παγκοσμίως.
Ένας μικρός φόρος τιμής στις γυναίκες που το έργο τους εξακολουθεί να παραμένει λιγότερο γνωστό στον μουσικό κόσμο και αξίζουν μια σημαντική θέση στην ιστορία της γαλλικής μουσικής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
C. Arrieu, Sonatine
C. Chaminade, Sérénade aux étoiles, έργο 142
Concertino, έργο 107
M. Bonis, Sonate
G. Tailleferre, Forlane
Pastorale
L. Boulanger, Nocturne
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

12-13 Μαρτίου 2020
Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Με άρωμα Ανατολής
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η τόσο ξεχωριστή ερμηνεύτρια που πάντα μας εκπλήσσει με τις μουσικές της προτάσεις, αυτή τη φορά συνδέεται με τον εξαιρετικό συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Nέας Ιωνίας, φέρνοντας στο φως τραγούδια που έχουν έντονο το άρωμα της Ανατολής, αλλά και τραγούδια από τη μουσική της διαδρομή που ταιριάζουν απόλυτα με αυτούς τους υπέροχους ήχους της παράδοσης αλλά και της Μεσογείου!
Στη συναυλία αυτή θα ταξιδέψουμε με ένα καινούργιο καραβάνι από τραγούδια, με πρωταγωνιστές το σαντούρι, τα έγχορδα, τα κρουστά και τα πνευστά, για να απολαύσουμε τη μοναδική Άλκηστη σε εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.
Όπως σημειώνει η ίδια: «Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γι’ αυτό τα χρώματα, τα αρώματα και οι ήχοι της Ανατολής είναι αξέχαστες παιδικές μνήμες που αναβιώνονται πολύ συχνά στην καλλιτεχνική μου ζωή. Όμως είναι η πρώτη φορά που θα βγει στο φως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα “Με Άρωμα Ανατολής”».
Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Nέας Ιωνίας:
Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι, φωνητικά
Κυριάκος Γκουβέντας βιολί
Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, καβάλ, φλάουτο
Δήμος Βουγιούκας ακορντεόν
Φίλιππος Ρέτσιος πιάνο, φωνητικά
Απόστολος Βαλαρούτσος κιθάρα, φωνητικά
Κώστας Γεδίκης μπουζούκι, λάφτα, μαντολίνο
Κώστας Κωνσταντίνου κοντραμπάσο
Νίκος Σαμαράς τρομπέτα
Ανδρέας Παπάς κρουστά
Κώστας Μερετάκης κρουστά
Καλλιτεχνική διεύθυνση Εστουδιαντίνας Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ενορχηστρώσεις Ανδρέας Κατσιγιάννης, Εστουδιαντίνα

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 45€, 40€, 35€, 30€, 15€ (μειωμένο)

13 Μαρτίου 2020
MOΥΣA: Παρασκευή και 13...
Ένα πρόγραμμα από τη MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ειδικά για αυτή τη... γρουσούζικη μέρα. Εκτός από τις υπέροχες, γοητευτικά σκοτεινές συνθέσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε επίσης τον ιδιαίτερο, υποβλητικό ήχο του θέρεμιν, που έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο και παίζεται εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή να το αγγίζουν τα χέρια του ερμηνευτή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ch. Gounod, Funeral March of a Marionette
C. Saint-Saëns, Dance Macabre
J. Williams, Symphonic Suite από την ταινία Harry Potter
M. Mussorgsky, Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό
A. Desplat, New Moon (από το soundtrack της σειράς ταινιών Twilight Saga)
E. Satie, 3 Gymnopedies για θέρεμιν και ορχήστρα
A. Sullivan, The Lost Chord για θέρεμιν και ορχήστρα
May Roosevelt θέρεμιν
MOYΣA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)
Ιδρυτικός Δωρητής MOYΣA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια

14 Μαρτίου 2020
Μπετόβεν+
Βέντους Ανσάμπλ
Έργα μουσικής δωματίου για σύνολο πνευστών
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε μουσική για πνευστά που έγραψε ο Μπετόβεν στα πρώιμα χρόνια της ζωής του. Η συναυλία ξεκινάει µε το Τρίο για φλάουτο, φαγκότο και πιάνο, ένα έργο το οποίο ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατο του συνθέτη. Εικάζεται ότι το έγραψε όταν ήταν περίπου δεκαπέντε χρονών και δείχνει την επιρροή που είχε από τον Μότσαρτ. Στη συνέχεια θα ακουστεί το έργο για έξι πνευστά που γράφτηκε το 1796 με βάση τα βιεννέζικα κλασικά μοτίβα, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί το οκτέτο για πνευστά, το οποίο γράφτηκε το 1792 στη Βόννη, προτού ο Μπετόβεν καθιερωθεί εκεί ως συνθέτης. Έπειτα το επεξεργάστηκε εκ νέου και το ανέπτυξε το 1795, στο πρώτο του κουαρτέτο εγχόρδων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Mέρος
Μπετόβεν, Τρίο για φλάουτο, φαγκότο και πιάνο σε σολ µείζονα
Σεξτέτο για δύο κλαρινέτα, δύο κόρνα και δύο φαγκότα σε μι ύφεση µείζονα
Β’ Μέρος
Μπετόβεν, Οκτέτο για δύο όµποε, δύο κλαρινέτα, δύο κόρνα και δύο φαγκότα σε μι ύφεση µείζονα
Βέντους Ανσάμπλ:
Όθωνας Γκόγκας φλάουτο
Γιάννης Οικονόµου όµποε
Κώστας Γιοβάνης όµποε
Σπύρος Τζέκος κλαρινέτο
Κώστας Τζέκος κλαρινέτο
Δηµήτριος Ντακοβάνος φαγκότο
Ρέα Πικίου φαγκότο
Γιάννης Γούναρης κόρνο
Μάνος Βεντούρας κόρνο
Δηµήτριος Μαρίνος πιάνο
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

15 Μαρτίου 2020
The MET Live in HD
Βάγκνερ: Ο Ιπτάμενος Ολλανδός
(σε μαγνητοσκόπηση)
Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο του Richard Wagner
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Σκηνοθεσία François Girard
Σκηνικά John Macfarlane
Κοστούμια Moritz Junge
Φωτισμοί David Finn
Σχεδιασμός προβολών Peter Flaherty
Χορογραφίες Carolyn Choa
Δραματουργία Serge Lamothe
Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Valery Gergiev
Έναρξη: 19.55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί 2 ώρες & 45 λεπτά]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

18-22 Μαρτίου 2020
Θέατρο για παιδιά
Οι τέσσερις εποχές
Μουσικοθεατρική παράσταση
Οι Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της μπαρόκ μουσικής, ζωντανεύουν στη σκηνή με τρόπο μοναδικό, σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.
Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και σε μεγάλους, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Lidl Hellas και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, που παρουσιάστηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου
Δραματουργία Χουάν Αγιάλα
Μουσική επεξεργασία - Πρωτότυπη σύνθεση Νίκος Γαλενιανός
Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση Άννι Πούι Λινγκ Λοκ
Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου
Καλλιτεχνική συνεργάτις Ιωάννα Τρικενέ

Ερμηνευτές - Ηθοποιοί
Άνοιξη Αλέξης Βιδαλάκης, Κατερίνα Μαυρογεώργη
Καλοκαίρι Γιάννης Γιαννούλης, Στέφη Πουλοπούλου
Φθινόπωρο Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου
Χειμώνας Αποστόλης Ψυχράμης
Μουσικοί:
Γιάννης Αγρανιώτης βιολί
Αλέξης Καραϊσκάκης τσέλο
Δημήτρης Τίγκας κοντραμπάσο
Αλέξης Μαστιχιάδης τσέμπαλο
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης ακορντεόν
*Σχολικές παραστάσεις:
ΤΕ 18 - ΠΑ 20: ώρα 11.00
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 895 882, akokkinidou@tch.gr
*Παραστάσεις κοινού:
ΠΑ 20 - ώρα 20.00
ΣΑ 21 - ώρα 11.00
ΚΥ 22 - ώρες 11.00 & 13.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: Παραστάσεις κοινού: 10€, 7€ (μειωμένο) / Σχολικές παραστάσεις: 7€
20 Μαρτίου 2020
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Έτος Μπετόβεν ΙΙ (Γιορτή της Ελευθερίας)
Η δεύτερη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Έτους Μπετόβεν είναι μια γιορτή της ελευθερίας, ενόψει και της επικείμενης εθνικής επετείου. Ο μεγάλος συνθέτης είδε στον κόμη Έγκμοντ του Γκαίτε τον ίδιο του τον εαυτό και μέσω αυτού υμνεί το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, ενώ συνέθεσε τη συναρπαστική 7η Συμφωνία του από αγνό πατριωτισμό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προς τιμήν των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη Μάχη του Χανάου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει μία σπάνια άρια με τη φωνή της Ana Maria Labin και η Μικρή σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων του Σκαλκώτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μπετόβεν, Εισαγωγή από τον «Έγκμοντ», έργο 84
Σκαλκώτας, Μικρή σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων (α’ εκτέλεση ΚΟΘ)
Μπετόβεν, Ah Perfido!, έργο 65
Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92
Άννα-Μαρία Λαμπίν σοπράνο
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ ‘Σ. Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr - τηλ. 2310 236990

20 Μαρτίου 2020
Στάθης Άννινος: Openness
Ο πιανίστας Στάθης Άννινος μας προσκαλεί σε μια παράσταση για σόλο πιάνο, όπου η ηχητική πληρότητα, καθώς και η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει, αποκαλύπτει το προσωπικό ηχητικό «ξέφωτο» του δεξιοτέχνη μουσικού. Επιλεγμένες συνθέσεις του Άννινου συνυπάρχουν με τολμηρά διασκευασμένα έργα αγαπημένων του συνθετών από την κλασική και τζαζ μουσική, όπως των Μπαχ, Πέρσελ, Σατί, Μελντάου, Κορία κ.ά. Παράλληλα, διασκευάζει αγαπημένα τραγούδια των Χατζιδάκι, Σαββόπουλου, Νirvana, Radiohead, Pink Floyd, δημιουργώντας μέσω των αυτοσχεδιασμών μια «ζωντανή» σχέση με τη στιγμή και το κοινό.
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Μπαρ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

21 Μαρτίου 2020
 Εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο του Στάθη Άννινου πάνω στον αυτοσχεδιασμό για τους μουσικούς της MOYΣA

21 Μαρτίου 2020
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία
Η Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με το κοινό της πόλης και με την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης γιορτάζει με λαμπρότητα την 60ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ερμηνευτούν έργα Κυπρίων συνθετών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα επίσης θα εμπνευσθεί και από την 21η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Πρόγραμμα και συντελεστές θα ανακοινωθούν.
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Κουντούρης, καλλιτεχνικός διευθυντής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
Προσυναυλιακή εκδήλωση:
20.00 - 20.45
Χώρος: Μ1

23 Μαρτίου 2020
National Theatre Live
Noël Coward: Present Laughter
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το θέατρο The Old Vic του Λονδίνου
Mε ελληνικούς υπότιτλους
Καθώς ο αστέρας του θεάτρου Γκάρι Έσενταϊν ετοιμάζεται για περιοδεία στην Αφρική, μια αλυσίδα τραγελαφικών γεγονότων τον βγάζει εκτός ελέγχου. Μέσα σε δύο σαρωτικά εικοσιτετράωρα ο Γκάρι, που ήδη βασανίζεται από την κρίση της μέσης ηλικίας, θα ζήσει χαοτικές καταστάσεις έρωτα, σεξ και πανικού. Ο χαρακτήρας είναι καρικατούρα του ίδιου του Κάουαρντ, όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος ο συγγραφέας.
O Matthew Warchus σκηνοθετεί τον Andrew Scott (Sherlock του BBC) στην κωμωδία που έγραψε ο Νόελ Κάουαρντ το 1939. Ο τίτλος προέρχεται από το τραγούδι O mistress mine από τη Δωδεκάτη νύχτα του Σαίξπηρ, που προτρέπει να αδράξουμε τη μέρα («present mirth hath present laughter»).
Σκηνοθεσία Matthew Warchus
Γκάρι Έσενταϊν Andrew Scott
Τζο Λίπιατ Enzo Cilenti
Φρεντ Joshua Hill
Μόρις Ντίξον Abdul Salis
Μις Έρικσον & Λαίδη Σάλτμπερν Liza Sadovy
Ρόλαντ Μολ Luke Thallon
Μόνικα Ριντ Sophie Thompson
Έλεν Λίπιατ Suzie Toase
Λιζ Έσενταϊν Indira Varma
Δάφνη Στίλινγκτον Kitty Archer
Έναρξη: 20.00
[Διάρκεια: 3 ώρες με 1 διάλειμμα]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
Προαγορά εισιτηρίων για δύο προβολές: 18€, 15€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του ομίλου Αντένα, της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου

24 Μαρτίου 2020
Beethoven+
Trio El Greco
Χάιντν - Μπετόβεν: Ο δάσκαλος και ο μαθητής
Το Trio El Greco, ένα από τα πιο ενεργά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας, με συναυλίες εντός και εκτός συνόρων και ζωντανές ηχογραφήσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα εντάσσεται στην επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και παρουσιάζει τον μεγάλο συνθέτη σε αντιδιαστολή με έργα του δασκάλου του, Γιόζεφ Χάιντν.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν δύο Τρίο του Χάιντν, με κοινό παρονομαστή τη δομή σε τρία μέρη και το κλασικό ύφος που κληροδότησε ο δάσκαλος στον μαθητή του. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το τελευταίο έργο του Μπετόβεν για αυτόν τον συνδυασμό οργάνων, έργο που ανήκει στην τρίτη δημιουργική περίοδο του συνθέτη. Ο Μπετόβεν, έχοντας επεξεργαστεί σε μεγάλο βάθος και έκταση τα χαρακτηριστικά του κλασικισμού που διδάχθηκε από τον Χάιντν, αναπτύσσει στην ωριμότητά του το προσωπικό του ύφος και μας παραδίδει μεγαλόπνοα έργα που προλέγουν την πιο προσωπική έκφραση των ρομαντικών συνθετών που θα ακολουθήσουν. Έτσι, το Τρίο που παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος, σε αντίθεση με τα πρώτα έργα του συνθέτη για το ίδιο σχήμα, πολύ λίγο θυμίζει το στιλ του Χάιντν, αν και είναι γεμάτο από αναφορές στη φρεσκάδα και το χιούμορ του.
Trio El Greco:
Φαίδων Μηλιάδης βιολί
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος βιολοντσέλο
Θοδωρής Ιωσηφίδης πιάνο
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

28 Μαρτίου 2020
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) συνεχίζει και φέτος τον επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων «Τα νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής», που εγκαινιάστηκε πέρυσι πραγματοποιώντας μέσα στο 2019 τέσσερις παρουσιάσεις.
Στον κόσμο της κλασικής μουσικής η ανανέωση κρίνεται πάντοτε απαραίτητη, ώστε να φρεσκάρεται το ενδιαφέρον του κοινού. Κάθε γενιά μουσικών διαθέτει μεγάλα ταλέντα. Ωστόσο, η νέα γενιά των μουσικών –οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τους διάσημους σολίστες του παρελθόντος– διαθέτει μεγάλη επιμονή, ενέργεια και ενθουσιασμό, διεκδικώντας δυναμικά τον προσωπικό της χώρο στο ανταγωνιστικό μουσικό στερέωμα.
Ο ΣΦΜΘ στέκεται δίπλα σε όλους αυτούς τους νέους μουσικούς δίνοντάς τους την ευκαιρία αλλά και το βήμα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, να ξεδιπλώσουν τη τέχνη τους. Έτσι, οι καλύτεροι σπουδαστές ηλικίας 6 με 30 ετών μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζουν τη μουσικότητά τους με «όπλα» τα δοξάρια, τις παρτιτούρες, τα χέρια ή τις φωνές τους.
Έναρξη: 12.00
Χώρος: Μ2 - Φουαγιέ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

5 Απριλίου 2020
MOYΣA - Κυριακάτικο Μουσικό Πρωινό
H MOYΣA σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από το διάσημο Φαλακρό Βουνό του Μουσόργκσκι, περνά από τους μουσικούς δρόμους των Γκουνό, Σεν Σανς και Σατί, για να καταλήξει σε γνωστά μουσικά θέματα των Ντεσπλά, Πιοβάνι, Μπονφά και Λόου, τα οποία έχουν γίνει διάσημα μέσα από μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
M. Mussorgsky, Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό
Ch. Gounod, Funeral March of a Marionette
C. Saint-Saëns, Dance Macabre
E. Satie, 3 Gymnopedies
Α. Desplat, New Moon (από το sound track της σειράς ταινιών Twilight Saga)
Luis Bonfa, Orfeo Negro
Nicola Piovani, La Vita e Bella
Frederick Loewe, I Could Have Danced all Night από το μιούζικαλ Ωραία μου κυρία
MOYΣA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου
Έναρξη: 11.30
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)
Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια

6 Απριλίου 2020
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Μουσικοί του αύριο
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα και μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθούν.
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

9 Απριλίου 2020
Πάσχα στο Μέγαρο
MOYΣA - Χορωδία ΣΦΜΘ: Λειτουργία της Αποκαθήλωσης
Το Stabat Mater είναι ένας μεσαιωνικός λατινικός ύμνος στην Παναγία από τον 13ο αιώνα, που περιγράφει τη θλίψη και τον πόνο της κάτω από τον Σταυρό. Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος («Stabat Mater Dolorosa...» – «Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη...»). Το έργο μελοποίησαν πολλοί συνθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός Τζοβάνι Περγκολέζι το 1736, μόλις λίγο πριν πεθάνει. Το Stabat Mater είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή θρησκευτικά έργα του. Χαρακτηριστικά, ο Ζαν-Ζακ Ρουσό χαρακτήρισε την εισαγωγή του ως «το πιο τέλειο και συναρπαστικό ντουέτο που γράφτηκε ποτέ από την πένα οποιουδήποτε συνθέτη». Πολλοί άλλοι συνθέτες δούλεψαν πάνω στο έργο, όπως ο Τζοβάνι Παϊζιέλο που επέκτεινε την ορχηστρική συνοδεία και ο Γιόζεφ Άιμπλερ που πρόσθεσε χορωδία για να αντικαταστήσει μερικά ντουέτα, ενώ και η καντάτα Tilge, Höchster, meine Sünden του Μπαχ έχει δημιουργηθεί με τη δημοφιλή τότε τεχνική της «παρωδίας», αποτελεί δηλαδή μια σύνθεση βασισμένη στο προϋπάρχον έργο του Περγκολέζι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Giovanni Battista Pergolesi, Stabat Mater
Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία χορωδίας Σωτήρης Αλεβίζος
MOYΣA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου
Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYΣA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια

10 Απριλίου 2020
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο
Πασχαλινή συναυλία
Η ΚΟΘ παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Χρήστου Σαμαρά Βυζαντινά Πάθη. Κλασική και βυζαντινή μουσική ενώνονται επί σκηνής και ενισχύονται με τον Θείο Λόγο μέσα από την αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Θανάση Κουρλαμπά. Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας συνθέτης πραγματεύεται στο έργο του το Θείο Δράμα και τη Σταύρωση, ενσωματώνοντας με έντεχνο τρόπο στοιχεία της μουσικής βυζαντινής παράδοσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
O. Messiaen, Οι ξεχασμένες προσφορές (1930) (α’ εκτέλεση ΚΟΘ)
Χρ. Σαμαράς, Βυζαντινά Πάθη (α’ παγκόσμια εκτέλεση)
Αφήγηση Θανάσης Κουρλαμπάς
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
Βυζαντινός Χορός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης - Καλοφωνία
Διδασκαλία Πέτρος Παπαεμμανουήλ
Χορός Ψαλτών «Θεσσαλονίκη»
Διδασκαλία Αντώνης Κωνσταντινίδης
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας Ζωή Τσόκανου
Γνωριμία με το έργο
Ο συνθέτης Χρήστος Σαμαράς μιλά για το έργο του Βυζαντινά Πάθη
20:15-20:45 - Μ1, Φουαγιέ Κεντρικού Θεωρείου
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.ά.)
Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα ΚΟΘ ‘Σ. Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr - τηλ. 2310 236990

11 Απριλίου 2020
Γυναικών έργα
Ρεσιτάλ πιάνου: Lise de la Salle
Με μια διεθνή καριέρα που ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς και μετρά ήδη περισσότερα από 15 χρόνια, η Lise de la Salle έχει εδραιωθεί ως μία από τις πιο συναρπαστικές καλλιτέχνιδες της νέας γενιάς και ως μια μουσικός με πραγματική ευαισθησία και ωριμότητα. Το παίξιμό της ενέπνευσε ένα κριτικό της Washington Post να γράψει: «Στο μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας, το κοινό έπρεπε να θυμάται να ανασάνει... η ευχαρίστηση δεν ελαττώθηκε ούτε λεπτό μέχρι που τα χέρια της να αφήσουν τα πλήκτρα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
J. Haydn, Σονάτα σε μι ύφεση, Hob XVI:52
Fr. Liszt, Μπαλάντα αρ. 2, σε σι ελάσσονα
Dante Sonata
Cl. Debussy, 6 Πρελούδια
- Les Sons et les Parfums tournent dans l’air du soir
- Les fées sont d’exquises danseuses
- La fille aux cheveux de lin
- La Danse de Puck
- Les danseuses de Delphes
- Ce qu’a vu le vent d’ouest
L.v. Beethoven, Σονάτα αρ. 32, έργο 111


Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

12 Απριλίου 2020
National Theatre Live
Phoebe Waller-Bridge: Fleabag
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Wyndham’s Theatre στο Λονδίνο
Mε ελληνικούς υπότιτλους

Ένα ξεκαρδιστικό, συγκινητικό αλλά και σκληρό έργο, που έγραψε και ερμηνεύει η ιδιοφυής Phoebe Waller-Bridge.
Πολύπλοκη, διασκεδαστική, ευάλωτη, ωμή, η Fleabag (fleabag=ψειριάρα) δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε καν στον εαυτό της. Διεκδικεί τη ζωή της στο έπακρο, επαναπροσδιορίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα. Αδάμαστη, σαρωτική και καθηλωτική με την απροκάλυπτη υπερσεξουαλικότητά της, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύσκολες προσωπικές της στιγμές και την παραπαίουσα μικρή επιχείρησή της.
Το βραβευμένο θεατρικό έργο ενέπνευσε την ομώνυμη συναρπαστική τηλεοπτική σειρά του BBC, που πρόσφατα προτάθηκε για 11 βραβεία Emmy και τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Phoebe Waller-Bridge.
Η παράσταση περιέχει σκληρές εκφράσεις και είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.
Σκηνοθεσία Vicky Jones
Κείμενο & ερμηνεία Phoebe Waller-Bridge
Έναρξη: 20.00
[Διάρκεια: 1 ώρα & 40 λεπτά]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
Προαγορά εισιτηρίων για δύο προβολές: 18€, 15€ (μειωμένο)
Με την υποστήριξη του ομίλου Αντένα, της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου

13 Απριλίου 2020
Πάσχα στο Μέγαρο
Philipp Comploi: Γένεσις - Γη - Ανάσταση
Ένα κατανυκτικό ρεσιτάλ βιολοντσέλου από τον καταξιωμένο τσελίστα Philipp Comploi, στο οποίο κυριαρχούν οι περίφημες σουίτες του Μπαχ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
J.S. Bach, Σουίτα αρ. 1 σε σολ μείζονα, BWV 1007
M. Feldman, Projection I (1950)
J.S. Bach, Σουίτα αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008
B’ Μέρος
D. Gabrielli, Ricercar VII
Ricercar III
G. Kurtág, Az Hit…
Pylinsky János…
Arnyak
J.S. Bach, Σουίτα αρ. 3 σε ντο μείζονα, BWV 1009
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

14 Απριλίου 2020
Πάσχα στο Μέγαρο
Prayer of the Heart
Η sold-out παράσταση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του 2019 έρχεται φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη σοπράνο Δανάη Κοντόρα. Το βίωμα της ορθόδοξης πίστης του κορυφαίου Βρετανού μινιμαλιστή συνθέτη σερ Τζον Τάβενερ (1944-2013) σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη, μέσα από τέσσερα μοναδικά έργα:

Υπακοή – Ένα βαθιά ελληνικό έργο, γραμμένο στη Χαλκιδική: η πορεία των Θείων Παθών και της Ανάστασης
Epistle of Love – Μυστικιστική ποίηση Σέρβων μοναχών του Μεσαίωνα αφιερωμένη στον Θείο Έρωτα
Ιερό Όνειρο – Μια Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα και ένα όνειρο του συνθέτη μετουσιωμένο σε μια κατανυκτική Λειτουργία
Prayer of the Heart – Η προσευχή της καρδιάς, γραμμένη ειδικά για την Ισλανδή τραγουδίστρια Björk.
Δανάη Κοντόρα σοπράνο
Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν.
Μουσική διεύθυνση Νίκος Λαάρης
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

15 Απριλίου 2020
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Πασχαλινή συναυλία: Διψώ!

Στο πνεύμα του Θείου Πάθους, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττοντας με τη Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου παρουσιάζει αποσπάσματα από το έργο Οι επτά λόγοι του Χριστού στον Σταυρό του Γιόζεφ Χάιντν και την ομότιτλη σύνθεση του Σεζάρ Φρανκ, καθώς και χορικά από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Νικόλας Σπανός κόντρα τενόρος
Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Μουσική διδασκαλία Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθεί
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

24-26 Απριλίου 2020
Θέατρο στο Μέγαρο
Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Μακμπέθ

Το περίφημο έργο του Σαίξπηρ, ένα «παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία, για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννά, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γραμμένο σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, ο φόβος μήπως αυτή χαθεί και η ανασφάλεια οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.
Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του βασιλιά της Σκοτίας Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Μετάφραση Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά-Κοστούμια Εύα Νάθενα
Μουσική Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα
Κίνηση Θανάσης Ακοκκαλίδης
Συνεργάτις σκηνοθέτης Αναστασία Διαμαντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη Στέλλα Ψαρουδάκη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Βασίλης Καραμπούλας
Μαρία Κίτσου
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Αναστάσης Λαουλάκoς
Δημήτρης Λιγνάδης
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Γιώργος Μπένος
Γιώργος Μπινιάρης
Ράνια Οικονομίδου
Τζέο Πακίτσας
Ορέστης Τζιόβας
Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: θα ανακοινωθούν

26 Απριλίου 2020
The MET Live in HD
Giacomo Puccini: Τόσκα
(σε μαγνητοσκόπηση)

Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο των Luigi Illica και Giuseppe Giacosa
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Η τολμηρή σκηνοθετική προσέγγιση του Sir David McVicar στο λυρικό θρίλερ του Πουτσίνι επιστρέφει στη Met μετά την επιτυχία του 2017. Αυτή τη φορά η λαμπερή σοπράνο Anna Netrebko είναι η παθιασμένη ντίβα, με παρτενέρ τον Brian Jagde στον ρόλο του εραστή της, του ιδεαλιστή ζωγράφου Μάριο Καβαραντόσι. Ο Michael Volle είναι ο Σκάρπια, ο μοχθηρός βαρόνος, αρχηγός της αστυνομίας. Ο Bertrand de Billy διευθύνει τη συναισθηματικά φορτισμένη παρτιτούρα, που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές άριες του Πουτσίνι.
Σκηνοθεσία Sir David McVicar
Σκηνικά John Macfarlane
Κοστούμια John Macfarlane
Φωτισμοί David Finn
Χορογραφίες Leah Hausman
Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Bertrand de Billy

Έναρξη: 19.55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί 3 ώρες & 20 λεπτά]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

Με την υποστήριξη του ομίλου Αντένα

6, 7, 8, 10 Μαΐου 2020
10 χρόνια Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών

H 10η επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προβλέπεται πιο λαμπρή από κάθε άλλη φορά. Περισσότερες από 30 παιδικές και νεανικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα και για πρώτη φορά δύο διεθνείς προσκεκλημένοι μαέστροι –από τη Φιλανδία η Sanna Valvanne, συνθέτρια και διευθύντρια παιδικών χορωδιών, και από την Εσθονία ο Hirvo Surva, διευθυντής της Estonia National Opera Boys’ Choir– θα οδηγήσουν τις εργαστηριακές χορωδίες ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο στον μαγικό κόσμο του χορωδιακού τραγουδιού, στις δύο καταληκτικές συναυλίες του επετειακού φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από τρεις βραδιές χορωδιακής μουσικής από επιλεγμένες παιδικές, νεανικές και σχολικές χορωδίες.

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

10 Μαΐου 2020
The MET Live in HD
Gaetano Donizetti: Μαρία Στουάρντα
(σε μαγνητοσκόπηση)
Όπερα σε δύο πράξεις, σε λιμπρέτο του Giuseppe Bardari
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους
Το δράμα του Ντονιτσέτι βάζει στο επίκεντρο την πολιτική και προσωπική διαμάχη ανάμεσα σε δύο βασίλισσες και επιστρέφει θριαμβευτικά στη Met, με την Diana Damrau στον ρόλο της Μαρίας Στουάρντα, της καταδικασμένης βασίλισσας της Σκοτίας, και την Jamie Barton στον ρόλο της αντιπάλου της, βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Ο Stephen Costello ερμηνεύει τον ρόλο του Λέστερ, εραστή της πρώτης. Ο Andrzej Filończyk είναι ο καγκελάριος Σεσίλ και ο Michele Pertusi ο Ερλ Τάλμποτ. Ο Maurizio Benini διευθύνει και η συναρπαστική σκηνοθεσία ανήκει στον Sir David McVicar.

Σκηνοθεσία Sir David McVicar
Σκηνικά John Macfarlane
Κοστούμια John Macfarlane
Φωτισμοί Jennifer Tipton
Χορογραφίες Leah Hausman

Ορχήστρα της ΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Maurizio Benini

Έναρξη: 19.55
[Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3 ώρες]
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο)

Με την υποστήριξη του ομίλου Αντένα

13 Μαΐου 2020
Εαρινή Συναυλία Νεανικής Χορωδίας ΣΦΜΘ

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.
Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Σωτήρης Αλεβίζος
Παιδαγωγός φωνής - Διδασκαλία Παιδικής Χορωδίας Μαίρη Πεστεκίδου
Στο πιάνο συνοδεύει ο Άγγελος Τσανακάς

Έναρξη: 20.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

18 Μαΐου 2020
Αγάπης έργα
Μάνος Κιτσικόπουλος: Piano in Love

Ο Μάνος Κιτσικόπουλος μας προσκαλεί σε ένα πιανιστικό αφιέρωμα στον έρωτα. Με θέα τη θάλασσα από το Μπαρ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με αυτοσχεδιαστική διάθεση, ερμηνεύει αγαπημένα κομμάτια, tango, jazz και κλασικές μελωδίες των Σατί, Χατζιδάκι, Μπιτλς, Πιατσόλα, Μισέλ Λεγκράν και άλλων αγαπημένων συνθετών που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν με αφορμή τον έρωτα.

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Μπαρ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

20 Μαΐου 2020
Μάνος Κιτσικόπουλος: Blues in the Night

Ένα σόλο ρεσιτάλ πιάνου με κεντρικό άξονα την αμερικανική μουσική. Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Σάμιουελ Μπάρμπερ, ενός από τους πιο σημαντικούς και πολυβραβευμένους Αμερικανούς συνθέτες, δύο από τα σημαντικότερα έργα του, η μνημειώδης Σονάτα για πιάνο έργο 26 και τα Excursions, συνομιλούν με τη Φαντασία πάνω σε ένα ostinato του Τζον Κοριλιάνο, με αριστουργηματικές μινιατούρες των Τζορτζ Κραμπ και Τσικ Κορία και με γνωστές μελωδίες του Τζορτζ Γκέρσουιν.
Ένα αφιέρωμα όπου αναδεικνύονται η πολυμορφία της αμερικανικής μουσικής από το φολκ έως το μπλουζ και από την τζαζ έως τον αυτοσχεδιασμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
G. Crumb, Eine Kleine Mitternachtmusik αρ.1 Nocturnal Theme
J. Corigliano, Fantasia on an Ostinato
S. Barber, Excursions, έργο 20
R. Rodgers, My Funny Valentine (διασκευή για πιάνο: Μάνος Κιτσικόπουλος)
G. Gershwin, Jasbo Brown’s blues από την όπερα Porgy and Bess
The man I love
I Got Rhythm
Ch. Corea, Children Songs (επιλογή από το άλμπουμ, με κομμάτια αυτοσχεδιασμού)
G. Crumb, Eine Kleine Mitternachtmusik αρ. 7
Blues in The Night
S. Barber, Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 26

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

25 Μαΐου 2020
Αγάπης έργα
Αθάνατη αγαπημένη - Αιώνια ερωτευμένη

Έρωτας. Μουσική. Γυναικείες μούσες. Τρεις έννοιες που διαπερνούν και ενώνουν την παράσταση.
Με κορμό την ιστορία της Αθάνατης Αγαπημένης του Μπετόβεν, η Μάγδα Μαυρογιάννη δημιουργεί μια διαδρομή μέσα στον χρόνο με τον γρίφο: Ποια ήταν η Αθάνατη Αγαπημένη που ενέπνευσε τον συνθέτη; Αλλά ποιες ήταν και άλλες αθάνατες αγαπημένες που ενέπνευσαν προγενέστερους και μεταγενέστερους δημιουργούς;
Οι φωνές της Μίνας Πολυχρόνου και της Άρτεμης Μπόγρη θα μας ταξιδέψουν μέσα σ’ αυτά τα μονοπάτια της έμπνευσης, εκφράζοντας τον θαυμασμό, την αγάπη, τον έρωτα και την επιθυμία των συνθετών για τις μούσες τους. Η Νεφέλη Μούσουρα συμπληρώνει από την πλευρά της τη δομή της ιστορίας ερμηνεύοντας γνωστά πιανιστικά έργα του Μπετόβεν.
Στην παράσταση εκτός από έργα Μπετόβεν θα ακουστούν επίσης έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν, Μπραμς, Μέντελσον.

Αφήγηση Μάγδα Μαυρογιάννη

Μίνα Πολυχρόνου σοπράνο
Άρτεμις Μπόγρη σοπράνο
Νεφέλη Μούσουρα πιάνο

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

27 Μαΐου 2020

Beethoven+
Selini Quartet: Σεληνόφως

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
J. Haydn, Κουαρτέτο σε ρε ελάσσονα, έργο 42, Hoffmeister Quartet”
S. Barber, Κουαρτέτο σε σι ελάσσονα, έργο 11
L.v. Beethoven, Κουαρτέτο αρ. 1 σε φα μείζονα, έργο 59


29 Μαΐου 2020
Μπετόβεν+
Selini Quartet: Serioso

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
L.v. Beethoven, Κουαρτέτο αρ. 11 σε φα ελάσσονα, έργο 95
V. Ulmann, Κουαρτέτο αρ. 3, έργο 46
F. Mendelssohn, Κουαρτέτο αρ. 6 σε φα ελάσσονα, έργο 80, Requiem for Fanny”
υ κουαρτέτου Selini από την Αυστρία γνωρίστηκαν στη Βιέννη όπου και ίδρυσαν το κουαρτέτο, το οποίο είναι ήδη βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς και πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη και σε κάποιες από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου.
Στο πλαίσιο του έτους Μπετόβεν θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων δύο από τα 16 κουαρτέτα του συνθέτη, έργα τα οποία σκιαγραφούν την εξέλιξή του και έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως οι πιο άρτιες συνθέσεις του, έργα-πρόκληση για κάθε κουαρτέτο εγχόρδων.

Selini Quartet:
Nadia Kalmykova βιολί
Ljuba Kalmykova βιολί
Loredana Apetrei βιόλα
Loukia Loukia βιολοντσέλο

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

28 Μαΐου 2020
Εκπαιδευτικό σεμινάριο για μουσικούς της MOYSA


ΤΕ 27 Μαΐου
Διάλεξη ΣΦΜΘ
Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη πορεία και δημιουργία:
Η συμβολή της μουσικής στην πολιτιστική πορεία των λαών

Η εξέλιξη της μουσικής αντίληψης και έκφρασης μέσα στους λαούς διέρχεται από μια ευρεία σειρά επιλογών, στις οποίες απεικονίζεται ο πολιτιστικός χαρακτήρας κάθε λαού σε όλα τα στάδια της πολιτιστικής πορείας του. Τα αισθητικά κριτήρια του λαού αποτυπώνονται στη μουσική του, μαζί με τις αναζητήσεις του, τη φιλοσοφία του, την κοινωνική του συγκρότηση, την πίστη του και την επίδραση των ιστορικών γεγονότων που τον οδηγούν στην ακμή ή στη φθορά. Μέσα από τη μουσική τους γνωρίζουμε τους λαούς, ερμηνεύουμε τον πολιτισμό τους και αντιλαμβανόμαστε παράλληλα τη δυναμικότητα που κρύβουν για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πολιτιστικού περιγράμματος που θα επηρεάσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Έναρξη: 16.30
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

1 Ιουνίου 2020
Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ:
250 χρόνια L.v. Beethoven

Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για το εαρινό εξάμηνο περιλαμβάνει βασικά δύο συμφωνίες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννησή του. Πρόκειται για τη θαυμάσια Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα op. 21, που περιέχει πανέμορφα θέματα και είναι βασισμένη σε τεχνοτροπίες και επιρροές των προγενέστερων μεγάλων δασκάλων και δημιουργών της συμφωνικής μουσικής Χάιντν και Μότσαρτ, και για τη Συμφωνία αρ. 8 σε φα μείζονα op. 93, η οποία ξεφεύγει κάπως από την κλασική φόρμα κυρίως με το 4ο μέρος της, ενώ διαθέτει μια ελαφριά, ίσως και λίγο πειρακτική διάθεση, χωρίς όμως να χάνει τη μεγάλη λεπτότητα και ομορφιά της.
Το πρόγραμμα ξεκινά με τη σύνθεση «Περί βίας» για Ορχήστρα, της φοιτήτριας της ειδίκευσης «Σύνθεση» Αναστασίας Γιαμούζη, η οποία άντλησε την κεντρική ιδέα από το βιβλίο της Χάνα Άρεντ Περί βίας και συγκεκριμένα από το εξής απόσπασμα: «Η πρακτική της βίας, όπως και κάθε πράξη, αλλάζει τον κόσμο, αλλά η πιθανότερη αλλαγή είναι στην κατεύθυνση ενός πιο βίαιου κόσμου».
Η μουσική διεύθυνση στο πρώτο μέρος της συναυλίας είναι του Αλέξανδρου Πουρλουκάκη, φοιτητή της ειδίκευσης «Διεύθυνση Ορχήστρας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
A. Γιαμούζη, Περί βίας για Ορχήστρα (2019)

L.v. Beethoven, Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα, έργο 21**


B' Μέρος
L.v. Beethoven, Συμφωνία αρ. 8 σε φα μείζονα, έργο 93


Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ
Μουσική διεύθυνση Καθηγητής Γεώργιος Βράνος

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

3 Ιουνίου 2020
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο
Οι Beatles συναντούν την jazz

Μία σπάνια συναυλία προσφέρει στο κοινό της πόλης η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Το πρώτο είναι ένα κοντσέρτο jazz με τίτλο Jazzoncerto grosso για δύο βιολοντσέλα και ορχήστρα του νέου Ρώσου συνθέτη Αλεξέι Μιάσιν, με σολίστ την Elena Zhuleva, καθηγήτρια βιολοντσέλου στη Ρωσική Μουσική Ακαδημία Gnesin, και τον Dmitry Gudimov, Α’ κορυφαίο τσελίστα της ΚΟΘ. Για το δεύτερο μέρος, ο νέος Πολωνός συνθέτης Kamil Pawłowski δημιούργησε μια πρωτότυπη σουίτα για πιάνο και ορχήστρα διασκευάζοντας και ενορχηστρώνοντας μελωδίες των Beatles. Ερμηνεύει ο Πολωνός πιανίστας Wojciech Waleczek, ο οποίος έχει ταξιδέψει ως σολίστ σε 27 χώρες της Ευρώπης και σε πολλές ακόμη σε Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
A. Myasin, Jazzoncerto grosso για δύο βιολοντσέλα και ορχήστρα
K. Pawłowski, Σουίτα για πιάνο και ορχήστρα πάνω σε μελωδίες των Beatles

Elena Zhuleva βιολοντσέλο
Dmitry Gudimov βιολοντσέλο
Wojciech Waleczek πιάνο

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθεί

Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

27-30 Ιουνίου 2020
5th MOYΣA Summer School

Πρόγραμμα και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.


Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια
Ιούνιος 2020 (έναρξη)

Θερινός Κινηματογράφος στο Μέγαρο

Σινεμά με Θέα
Ημερομηνία έναρξης, πρόγραμμα και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.