ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα
13 - 22 Μαρτίου 2015


Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, φιλοξενεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών Μόνες με τις ιστορίες μας του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση (13:00, Ολύμπιον), Το καταφύγιο του Φερνάν Μελγκάρ (15:45, Ολύμπιον), Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου του Νικολά Oτεμάν (17:30, αίθ. Τώνια Μαρκετάκη) και Η αυτοκρατορία των οσμών του Κιμ Νουέν (18:00, αίθ. Φρίντα Λιάππα).


Οι ταινίες αναλυτικά:

Μόνες με τις ιστορίες μας
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Φωτογραφία-Μοντάζ: Χούμπερτ Ζάουπερ
Γαλλία, 2001, Έγχρωμο, 43’

Η πιο καταστροφική βία είναι αυτή που ασκείται από αυτούς που αγαπάς. Στη Γαλλία, μία στις δέκα γυναίκες υφίσταται βία στα χέρια του συντρόφου της. Σ’ αυτό το ευαίσθητο και εκ των ένδον πορτρέτο, η Αριέλ, η Κριστίν και η Μισέλ αφηγούνται τα όσα δεν είπαν ποτέ στους οικείους κι αγαπημένους τους, για να μας βοηθήσουν να δούμεγια να κάνουν τα αόρατα ορατά. Μας προσφέρουν ένα μήνυμα ζωντάνιας, θάρρους και ελπίδας.


Το καταφύγιο
Σκηνοθεσία: Φερνάν Μελγκάρ
Ελβετία, 2014, Έγχρωμο, 101’

Ένας χειμώνας στην καρδιά ενός καταφυγίου έκτακτης ανάγκης για αστέγους στη Λωζάννη. Κάθε βράδυ, στην είσοδο αυτού του κρυφού υπόγειου καταφυγίου εκτυλίσσεται η ίδια δραματική τελετουργία, που οδηγεί καμιά φορά στη βίαιη αντιπαράθεση. Οι φύλακες έχουν το δύσκολο έργο της «ταξινόμησης των φτωχών»: πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά, έπειτα οι άνδρες, αν υπάρχει χώρος. Ακόμα κι αν το καταφύγιο μπορεί να στεγάσει 100 ανθρώπους, μόνο 50 είναι οι «επίλεκτοι» στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος και θα δοθεί ένα ζεστό γεύμα κι ένα κρεβάτι. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως η νύχτα θα είναι ατελείωτη.

Βραβεία
-Ειδική Μνεία (Επιτροπή Νέων) – Locarno IFF 2014, Switzerland
-Αργυρός Χιραλντίγιο, Μεγάλο Βραβείο Ροσάριο Βαλπουέστα
-Μεγάλο Βραβείο της πόλης της Αμιένης

Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου
Σκηνοθεσία: Νικολά Oτεμάν
Γαλλία, 2014, Έγχρωμο, 51’

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένας στοχασμός πάνω στις ελληνικές και ευρωπαϊκές ταυτότητες, μέσα από τα λόγια, την τέχνη, τις αναμνήσεις, αλλά και τους περιπάτους τριών διάσημων Ελλήνων συγγραφέων. Αυτοί οι συγγραφείς, που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους και γενιές, λένε την ιστορία της δικής τους Ελλάδας: της Ελλάδας του χτες, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία και πολιτικές αναταραχές· της σύγχρονης Ελλάδας, με το καθημερινό χάος στην Αθήνα, μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της ηπείρου· και, τέλος, της σημερινής Ελλάδας, που είναι προσηλωμένη στο μέλλον και ζητά την ανάπλαση ολόκληρης της ταυτότητάς της. Πίσω από τις λέξεις, οι συγγραφείς μάς δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για ενοποίηση ενός τοπίου που μοιάζει παράταιρο, ταραγμένο και ρευστό.



Η αυτοκρατορία των οσμών
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κιμ Νουέν
Καναδάς, 2014, Έγχρωμο, 84’

Οι απολαύσεις του φαγητού, του έρωτα, και της οικογένειας υφαίνουν τον συνεκτικό ιστό της συναισθηματικής μας ζωής. Και η οσμή είναι ένας απαραίτητος συναισθηματικός καταλύτης. Είναι πιο κοντά στην αλήθεια το ν’ αποκαλούμε την αίσθηση της όσφρησης αίσθηση της επιθυμίας, καθώς είναι αυτή που ξυπνά τα πάθη μας. Η οσμή μάς συγκινεί, ασύνειδα και βαθιά. Μας ωθεί να κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία απολύτως συναίσθηση. Εμπλουτίζει τις ζωές μας και μας χαρίζει ανείπωτες χαρές. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, οι κεντρικές αφηγήσεις μάς ταξιδεύουν στον κόσμο των οσμών. Πολλές από αυτές διακρίνονται από σασπένς, ρίσκο που αψηφά το θάνατο και/ή από την τρέλα ενός ταξιδιού/μιας αναζήτησης.


17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
13-22 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΔΩ ΕΞΩ»

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει την ημερίδα «Εδώ Έξω», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω, σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την κρίση στην ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια Μάγια Τσόκλη. Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετάσχουν οι: Σπύρος Πέγκας (Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΦΚΘ), Ελίζαμπετ Μαριάνοβιτς Κρόνβαλ και Μάρτα Νταουλιούτε (σκηνοθέτιδες του ντοκιμαντέρ Τεκμήριο της κρίσης: οδηγός επιβίωσης, που πραγματοποιεί διεθνή πρεμιέρα στη φετινή διοργάνωση), Θέκλα Μαλάμου και Άννα Μαρία Κοσμόγλου (εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Το ντοκιμαντέρ:
Εδώ Έξω
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος Σενάριο: Θωμάς Κιάος, Νατάσα Σέγκου
Έγχρωμο, 50’, Ελλάδα, 2015
Εδώ έξω, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν. Εδώ έξω, υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα, αλλά και καινοτόμες ιδέες. Εδώ έξω υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά και πολλοί νέοι δρόμοι. Mια ταινία που παρουσιάζει παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έκτακτου Προγράμματος «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τα έτη 2012-2015. Οι 13 οργανισμοί που παρουσιάζονται σε αυτήν είναι οι (με σειρά εμφάνισης): Ινστιτούτο, Μπορούμε, Σχεδία, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, Οργάνωση Γη, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Παιδιά της Άνοιξης, Περπατώ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά, (Κολλέγιο Ανατόλια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.