ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους, "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται. - Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ (Συνερ/να Κανάλια): www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΟΣ *** ΧΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ *** 20 Ε/6μ - 30 Ε/12μ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ


"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ: Οι λογαριασμοί μας στο “Πανοράμιο” μηδενίστηκαν αυτοβούλως. ΜΗΝ τους ψάχνετε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΖΑΖ ΣΤΟ "ΜΜΘ"

Οι μελωδίες του Βαμβακάρη σε τζαζ εκτέλεση, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το κουαρτέτο "Μάρκος Ελέκτρικ"παρουσιάζει αθάνατα ρεμπέτικα τραγούδια σε ορχηστρική απόδοση, Τετάρτη 23 Μαρτίου, 21.00, κτήριο Μ2, μπαρ.

Από τις πενιές του μπουζουκιού στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και από τα ακόρντα του μπαγλαμά στους αυτοσχεδιασμούς του πιάνου θα μεταφέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κουαρτέτο "Μάρκος Ελέκτρικ" στη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 9 μ.μ.

Συμμετέχοντας στην ενότητα εκδηλώσεων με τίτλο «Κροσόβερ», το τετραμελές σχήμα θα παρουσιάσει αθάνατα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη σε ορχηστρική απόδοση με έντονα στοιχεία τζαζ και με μουσικά όργανα περισσότερα οικεία στη σύγχρονη εποχή, όπως το μπάσο και τα τύμπανα. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του μπαρ του κτηρίου Μ2.
Με ήχους ηλεκτρικούς, αλλά αναγνωρίσιμους ως προς τη μελωδική προέλευσή τους, το κουαρτέτο θα εκτελέσει κλασικές συνθέσεις, όπως είναι «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Τα μπλε παράθυρα»., «Οι βεργούλες», «Χθες το βράδυ στο σκοτάδι» και άλλες, προσδίδοντας έτσι νέα διάσταση στο έργο του «πατριάρχη» της ρεμπέτικης μουσικής.

Αυτούσια η αρχική έμπνευση
«Στις περισσότερες διασκευές οι μελωδίες των εισαγωγών και τα τραγουδιστικά θέματα που έγραψε ο Μάρκος Βαμβακάρης παραμένουν αυτούσια. Αυτό που αλλάζει είναι η αρμονία, δηλαδή το περιτύλιγμα, και η δομή, καθώς εισάγονται νέα ρυθμικά στοιχεία, στοιχεία τζαζ και αυτοσχεδιασμοί», εξηγεί ο Κώστας Νικολόπουλος, συνθέτης, ενορχηστρωτής και επικεφαλής του "Μάρκος Ελέκτρικ".
Ο ίδιος προσθέτει: «Δεν υποτιμούμε τους απέριττους στίχους που συνέθεσε ο κορυφαίος ρεμπέτης, ούτε τις πενιές και το μπουζούκι, στο οποίο άλλωστε ήταν δεξιοτέχνης. Διατηρούμε ακέραια την έμπνευσή του, η οποία διαπνέεται από έντονη ελληνικότητα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις αξεπέραστες μελωδίες του Βαμβακάρη με τρόπο διαφορετικό, ίσως πιο δυτικό, και να τις κάνουμε περισσότερο προσιτές σε ακροατές εκτός των ελληνικών συνόρων, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ήχους της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής».
Ο Κώστας Νικολόπουλος έχει ασχοληθεί ως μουσικός εντατικά με το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη κατά τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί δε βασικό συνεργάτη της Λίνας Νικολακοπούλου και, σε επιμέλεια της ιδίας, έχει ενορχηστρώσει τα τραγούδια των επιτυχημένων παραστάσεων «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» (Ιούνιος 2012) και «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς» (Ιούνιος 2014) για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Με τις ευλογίες του Στέλιου Βαμβακάρη
«Η ανάγκη της ορχηστικής απόδοσης των τραγουδιών του Βαμβακάρη προέκυψε από τη συνεχή επαφή με το έργο του. Ήταν η ανάγκη να επικοινωνήσω και να μεταδώσω την πεμπτουσία της μουσικής του και σε κοινό που δε μιλάει τη γλώσσα μας, προσαρμόζοντας όμως τα τραγούδια του, όπως εγώ τα κατάλαβα και τα αγάπησα, στη σημερινή εποχή. Άλλωστε, έχω πάρει τις ευλογίες του γιου του, του Στέλιου Βαμβακάρη, με τον οποίο έχουμε πολλές φορές συνεργαστεί. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο, για να προχωρήσουμε, καθώς φορέας της συνέχειας του Μάρκου είναι ο Στέλιος Βαμβακάρης», αναφέρει ο Κώστας Νικολόπουλος. 

Τι θα έλεγε ο ίδιος
Πώς θα υποδεχόταν, όμως, ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης την ενορχήστρωση των συνθέσεών του σε ρυθμούς τζαζ, εάν τυχόν ζούσε σήμερα και τις άκουγε;
«Νομίζω ότι θα προκαλούσε έξαψη στη φαντασία του. Εάν κρίνω από τις απαντήσεις του γιου του, του Στέλιου, που σε πολλά μοιάζουν με αυτές του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και με βάση όσα έχω διαβάσει για τη ζωή του, θεωρώ ότι θα του άρεσε. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο Βαμβακάρης θα αισθανόταν δικαιωμένος, καθώς οι συνθέσεις του, οι οποίες αρχικώς ακούγονταν σε τεκέδες, ταβέρνες και μπουάτ, στις μέρες μας έχουν φτάσει να παρουσιάζονται σε αίθουσες συναυλιών, χώρους ωδείων και θέατρα, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης», απαντά ο Κώστας Νικολόπουλος.
Ο ίδιος διαπιστώνει ότι ακόμη και σήμερα, 44 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1972, το ελληνικό κοινό ακούει και απολαμβάνει τη μουσική και του τραγούδια του, επειδή «ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ένας συνθέτης που σου χάρασσε την καρδιά, στοχευμένος, δωρικός και ταυτοχρόνως αισθαντικός». Οι δε ερμηνείες του στη Σύρο, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις έχουν μείνει θρυλικές, καθώς συγκέντρωναν πλήθος κόσμου, ενώ «ο ίδιος ξεκινούσε να παίζει με δυναμισμό, σαν μηχανή, και μετά αυτή η μηχανή γέμιζε με συναίσθημα από τους υπέροχους στίχους του», όπως λέει ο ενορχηστρωτής.

Η ταυτότητα του κουαρτέτου
Το "Μάρκος Ελέκτρικ" αυτοπροσδιορίζεται ως μοντέρνο κουαρτέτο που διατρέχει τους χώρους της κλασικής και της τζαζ μουσικής. Φλερτάρει ταυτοχρόνως με τη funk και τη latin μουσική, αλλά και με πιο ψυχεδελικές και σκληρές αποχρώσεις, ενώ οι ήχοι που παράγει, κατατάσσονται από τα ίδια τα μέλη του στο πεδίο της world music.
Εκτός από τον Κώστα Νικολόπουλο, ο οποίος παίζει ηλεκτρική κιθάρα, στο κουαρτέτο Markos Electric συμμετέχουν ο Θάνος Καζαντζής (τύμπανα), ο Χρήστος Κεχρής (μπάσο) και ο Ανδρέας Γυφτάκης (πιάνο, πλήκτρα).
Επόμενος σταθμός ο Τσιτσάνης
Το έργο της ορχηστρικής απόδοσης των συνθέσεων του Μάρκου Βαμβακάρη αποτελεί το πρώτο από σειρά εμφανίσεων και ηχογραφήσεων με κλασικές μελωδίες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Φιλοδοξία των συντελεστών του είναι να ακολουθήσουν και άλλα έργα με διαφορετικό κάθε φορά τιμώμενο συνθέτη, όπως για παράδειγμα το έργο «Tsitsanis Electric», που θα αφιερωθεί στο Βασίλη Τσιτσάνη, την άλλη κορυφαία φυσιογνωμία του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Η σύνθεση της ορχήστρας δε θα είναι πάντα η ίδια, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία ηχοχρωμάτων από έργο σε έργο.
ΚΡΟΣΟΒΕΡ: Κουαρτέτο «Μάρκος» ‒ "Μάρκος Ελέκτρικ"
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες ‒ εισιτήρια:
  • Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους,  
  • Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Στα τηλ. 2310.895938-9
  • Στην ιστοσελίδα: http://www.tch.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.